HOVMANTORPS VAGGA

Under våren 2014 startade Ulla Browne en studiecirkel över området Hagaslätt med Studieförbundet Vuxenskolan och Länstyrelsen som medarrangör för att belysa Hovmantorps historia. – Nu har invigningen skett och vi lägger till en liten solskenshistoria :

 Malte klipper band och hittar släktband.

CEG_DSC5251Fotograf: CEG_DSC5251

Här klipps bandet av Malte…

När Fibbleåleden med industriminnen invigdes i hembygdsparken i maj 2015 fick mitt sjuåriga barnbarn Malte Joabsson äran att klippa bandet innan deltagarna gav sig iväg. Han var mäkta stolt över uppdraget. När vi sedan kom till fallen i Rottnefors fick han en annan upplevelse. På den fina skylten fanns en bild av snickerifabriken som låg där och framför den stod fabrikör A Joabsson och några andra personer. Amandus Joabsson är Maltes farfars farfars bror. Det var en spännande nyhet som påminner om hur jag själv blev varse att jag har släkt i Hovmantorp.
När vi 1971 köpte ett torpställe i Fiskesbro utanför Hovmantorp som sommarställe visste jag inte att nära släktingar levt spännande liv i samhället. I torpet fanns då en telefon som en dag oväntat ringde. Det var 81-åriga Ebba Rosander som ringde från Eriksgatan där hon bodde som änka. Hon var lärarinna som på gamla dar gift sig med den socialdemokratiske riksdagsmannen Gustaf Rosander som varit disponent på Alsterfors glasbruk. Ebba hade fått reda på att en Joabsson kommit till byn och ville omtala att vi var släkt. Hennes far var den Amandus Joabsson som 1898 köpte en snickerifabrik vid Rottnefors och flyttade in i Björklunda (Storgatan 50) i Hovmantorp. Ebba visade sig vara min fars kusin.  Innan telefonsamtalet från Ebba hade jag ingen aning om någon släkt i Hovmantorp. Joab Petersson. som givit oss efternamnet, var född i Deragård i Algutsboda och av hans åtta barn som nådde vuxen ålder hamnade alla utom Amandus i angränsande socknar. Själv växte jag upp i Oskars socken i Nybro kommun.
Amandus Joabsson hamnade i Kråksmåla när han gifte sig med Kristina Andersdotter och blev trävaruhandlare. I Kråksmåla föddes fem av deras sju barn. Ebba var nummer tre av dem och hon var åtta år när de flyttade till Hovmantorp där hon gick i skolan. Fadern Amandus var då 40 år när han tog steget och blev fabrikör på ”Snicken” vid Rottnefors. Fabriken var då tre år gammal när grundaren, skolläraren Lagerlund ville sälja. Tillverkningen av träleksaker och urfodral gav liten vinst men Amandus lade om driften till byggnadssnickerier och lyckades få fabriken på fötter. Men när den brann ner 1917 blev den aldrig återuppbyggd. Det var svåra tider under kriget med en sviktande marknad för snickeriprodukter och Amandus blev åter trävaruhandlare.
Familjen flyttade 1918 till Rosberna, också det inom området runt dammen i Hovmantorp. Det verkar ha varit ett trevligt hem där man ofta samlades för att musicera. Flera av syskonen Joabsson spelade fiol. En av dem var Amandus. Detta blev jag varse när jag som nybliven Hovmantorpsbo 1975 skulle handla virke till husrenoveringen. Då kontaktade jag trävaruhandlaren Simon Gustafsson som berättade att han som pojke varit i Amandus Joabssons hem när det var spelmansträff där. Simon, som hade absolut gehör och själv blev en duktig spelman, nedtecknade senare låtar han hört spelas bl. a en låt som han kallade ”Joabssons mazurka”. Några år senare bjöd jag hem tre spelmän som alla kunde spela mazurkan. Förutom Simon Gustafsson var det min granne Hugo Johansson på Värendsgatan och Gösta Elmgren som växte upp i vårt hus på Storgatan 96. Det blev en minnesvärd kväll. Gösta berättade om hur han som liten parvel delade ovanvåningen med en annan familj medan ägaren, skräddaremästare Samuelsson, hade butik och bodde med sin familj på bottenvåningen. Gösta låg med örat mot golvet och lyssnade när döttrarna Samuelsson spelade piano nere i salongen. Detta väckte hans musikintresse.
På Hovmantorps kyrkogård hittade jag en dag en liggande gravsten med vårt familjenamn. Där under vilar Fritz Stenberg Joabsson (1883-1952) och hans hustru Vendela (1891-1960). Fritz var Amandus och Kristina Joabssons äldste son. Han arbetade som handelsresande medan Vendela drev en modeaffär i fastigheten Eriksberg. Jag har senare talat med personer som arbetat i den affären eller varit kund där.
Samtalet från Ebba Rosander kom i grevens tid. Hon dog året efter vårt första möte. Utan hennes ingripande är det inte säkert att jag upptäckt min släkt i Hovmantorp. När jag såg bilden av Amandus vid Rottnefors slogs jag av hur lik han var sin lillebror Johan – min farfar. Honom har jag aldrig träffat men sett på bild. Han och farmor Anna samt åtta av deras nio barn emigrerade till Amerika. Endast min far blev kvar i Sverige. Men det är en helt annan historia.

Lars-Åke Joabsson maj 2015

 Vandringsleden Kvarndammen – Hagaslätt

På väg mot rundanFotograf: På väg mot rundan

På väg mot rundan

Man har under träffarna tagit fram material som visar var Hovmantorps vagga stod en gång i tiden. Hur och var man utnyttjade vattnets fallhöjd i olika projekt. Man kan än idag se spåren från den tidens historia, om man går över RV-25 norr om Hembygdsparken och följer vattendragen norrut upp i området. Här kommer en kort historik.

Fjorton industrier på tre kilometer, från Kvarndammen till Hagaslätt.

Högaström & EkedalsfalletFotograf: Högaström & EkedalsfalletDu, som bor i Hovmantorp och tycker om skogspromenader har säkert någon gång vandrat vägen över RV-25 upp genom skogen mot Hagaslätt eller kanske besökt kullen där Lindahl en gång bodde. Längs denna väg kan du se många  murrester och inte mindre än tre dammar. Vägen följer

 

ROTTNEÅFotograf: ROTTNEÅ

ROTTNEÅ

Fibbleån, som en gång var viktig för tillkomsten av bygdens industri. Om du som jag har blivit nyfiken på vilka industrier som funnits längs denna sträcka och hur man skulle kunna skapa en kulturstig med start från

 

 

 

ROTTNEFORS OMRÅDETFotograf: ROTTNEFORS OMRÅDET

ROTTNEFORS OMRÅDET

Hembygdsparken och norröver med informationstavlor längs den gamla vägen är välkommen att kontakta mig, Ulla Browne i Hembygdsföreningen, som du når via 070-4959218. Vi har bildat en arbetsgrupp/cirkel som jobbar med detta från vintern/våren 2014 i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan och Länsstyrelsens kulturenhet i Växjö.
Vi kommer att presentera mer material här allteftersom tiden går.

Välkomna att vara med!

Ulla

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter