Om bygden och dess namn


Image

I boken ”Sveriges bebyggelse” som utkom 1949 beskrivs Holmbygden så här:

”Landskapet kan sägas bära sin prägel av sjöarna, framför allt av den vackra Holmsjön, kring vilken huvudparten av bebyggelsen uppstått. På norra sidan om sjön ligger byarna Östbyn, Anundgård, Västbyn, Vike och Loviken, på södra sidan byarna Östanbäck och Sunnansjö. Även den övriga bebyggelsen i socknen är grupperad kring sjöar. Sålunda ligger byarna Fagervik, Hissjön och Lillhullsjön vid sjöarna med samma namn.”

En av de äldsta beskrivningarna av Holm står Abraham Hülphers för, en grosshandlarson från Västerås som ägnade en stor del av sitt liv till att beskriva Norrland. I boken ”Samlingar till en beskrifning över Norrland” skriver han så här om Holm år 1771:

”Socknens läge på ett av flera vatten kringflutet land, tycks ha givit anledningen till dess namn. Består endast av 20 Röker, vars lilla hemmantal är sammanräknad med Lidens och går högst till 4 mantal. Folknumren var 1758 145 och 1769 190 personer. Är således den minsta socknen till hemmantal och invånare. På 1500-talet voro här ej flera än 6 bönder, vilka vid den tiden kommo under detta Capells lag”.

Det finns flera teorier om varifrån Holm fått sitt namn. Vi vet att namnet fanns redan på 1300-talet. Då omnämns Holms annex i ett dokument som upprättats på den katolska tiden. En teori hävdar att namnet syftar på holm i betydelsen höjd och att det är den kulle där de äldsta kyrkorna låg vid Holmsjöns strand i Anundgård som gett upphov till namnet. Andra menar att det är mera troligt att namnet syftar på att hela trakten ligger högt i förhållande till trakterna kring Indalsälven varifrån den största inflyttning till Holm torde ha skett. Den som skulle ta sig till fots från Liden till Holm fick bereda sig på en lång och mödosam vandring uppför innan han eller hon nådde upp på den högsta höjden och det började plana ut mot Holmsjön.

Knappt hundra år efter Hülphers kom en ny beskrivning av Holm. Den är gjord av Laur Östlund som var lantmätare och härstammade från Östbyn. När han 1860 beskriver bygden gör han det utifrån lantmätarens perspektiv med exakta uppgifter om geografiskt läge, avstånd och arealer. Han skriver bl a:

”Holms socken som är belägen fem mil från Sundsvalls stad och nio mil från Härnösand, gränsar i norr till Fors församling af Jemtlands län, i öster till Liden, i söder till Indal och Stöde samt i väster till den sistnämnda, jemte Torps socken. Största längden i norr och söder från Mosholmen i sjön Nafvaren till Stensjön, där Fors och Lidens ägor möta, är 102 560 fot, eller nära 2 ¾ mil. Största bredden mäter 50 720 fot, eller 1 1/3 mil och sträcker sig i öster och väster från den punkt, där Torp och Stöde socknars ägor möta Holms område, till Lilla Sundsjön i rågången mot Liden och där belägna Uneåsens samt Österflygge byar. Av socknens hela arealinnehåll, stort 58 915 tunnland, utgörs 18 tunnland, av träd- och kålgårdar, 428 tunnland av åker, 1 731 tunnland av äng, 56 738 tunnland av skog, därav 2 026 tunnland mossar samt 10 799 tunnland vatten”.

Före freden i Brömsebro 1645 var sockengränsen mot Jämtland tillika riksgräns. Därav kommer troligen benämningen ”Lannmära” som äldre Loviks- och Vikebor kallade det skogsområde på Loviksskogen som gränsar mot Jämtlandsgränsen. (landamär = landsgräns, gränsområde). Under kriget mot Danmark 1644, den s.k. Hannibalsfejden, gick danska trupper in från nuvarande Jämtland till byn Leringen i Torps socken och brände ner två gårdar, rövade bort boskap och andra tillhörigheter. I Holm var trupper förlagda till Vaktnäset i Sunnansjö varifrån man hade fri sikt mot Jämtlandsgränsen. Lämningar från en befästning är fortfarande synliga där.

Holms socken bildades omkring år 1300 genom en utbrytning ur Lidens socken. Vid kommunreformen 1862 övergick socknens ansvar för de kyrkliga frågorna till Holms församling och för de borgerliga frågorna bildades Holms landskommun. Landskommunen inkorporerades 1952 i Indals-Lidens landskommun som 1974 gick upp i Sundsvalls kommun.

I samband med bruksdriften på Österström och de omfattande skogsavverkningarna som detta drog med sig flyttade under åren 1860-1880 ett stort antal värmlänningar till socknen. Från Gunnarskogs, Finnskoga, Boda, Grums, Borgviks, Lysviks och Fryksände socknar kom de vandrande. Ättlingar till dessa värmlänningar bor fortfarande kvar i Holm. Även många smålänningar sökte sig under denna tid till Holm vars ättlingar i flera led ännu finns kvar i bygden. Man kan alltså tala om två invandringar till Holm, en från Finland på 1600-talet och en från Värmland och Småland i slutet av 1800-talet.

I ”Sveriges bebyggelse” redovisas stickprov på folkmängden och dess förändringar som tydligt visar hur bruksdriften vid Österström ledde till en kraftig folkmängdsökning från 1860 och framåt. År 1760 uppgick folkmängden till 160 personer, 1769 till 190 och 1780 till 200 personer. År 1868 hade folkmängden ökat till 863 personer, tio år senare till 924, varefter en kraftig ökning skedde i samband med den blomstrande bruksdriften på Österström. Så t ex hade folkmängden 1877 stigit till 1 124 personer, 1887 till 1324 för att år 1889 vara uppe i den näst högsta siffran i socknens historia, 1371 personer. Vid sekelskiftet, den 31 december 1899, uppgick invånarantalet till 1 319. Därefter låg invånarantalet relativt konstant på denna nivå till 1922 då den högsta siffran nåddes med 1 372 personer. Med vissa fluktuationer har befolkningen därefter minskat och var vid årsskiftet den 31 december 2011 nere i 403 personer.

Med en hög genomsnittsålder, lågt barnafödande och liten inflyttning pekar det mesta mot att antalet invånare kommer att minska ytterligare om inget oförutsett inträffar som får trenden att vända. Vägen till Sundsvall håller numera god standard vilket gjort att många valt att jobbpendla till Sundsvall för att kunna bo kvar i Holm. Bygden har på några få decennier genomgått en förvandling från att vara en bygd där människorna hade hela sitt dagliga liv till att allt mer bli en plats för boende och fritid, men där man måste finna sin försörjning på annat håll.

 

Förening:

Holms Hembygdsförening

Skapad av: (2017-01-27 15:41:49) Kontakta föreningen
Ändrad av: Holms Hembygdsförening (2023-05-28 11:43:03) Kontakta föreningen