Kaffedrickande Högsjöbo


Kaffet som har sitt ursprung i Afrika. Araberna förde kaffebusken till Jemen där man började odla den, kanske redan på 600-talet e. Kr.

 Ursprungligen åt man kaffet i form av pressade kakor tillsammans med dadlar.  Senare övergick man till att tillreda dryck av bönorna.

Under lång tid nyttjades kaffet uteslutande som medicin.  Senare lärde man sig rosta och mala bönorna. I slutet av 1400-talet var kaffet allmänt i Mecka och Medina. Under 1500-talet spred sig bruket att tillreda kaffe till Främre Orienten.  Via Turkiet spred sig bruket till Europa.

Den förste svensk som själv berättar att han druckit kaffe var diplomaten Claes Brorson Rålamb född 1622, död 1698. Förutom att han ägde bl. a. Högsjögård gjorde han en strålande politisk karriär. 1657 blev han skickad som sändebud till Turkiet. I sin rapport från resan redogör han för, hur den turkiske vesiren lärde honom smutta på kaffet utan att bränna sig.

Uppgifter hämtade från en skrift utgiven av Sörmlands Museum.

Editerad av: Ingvar Boo (2018-12-31 13:51:09)