Studiebesök Brevens Bruks Hembygdsgård

Den 7 maj 2024 var vi 25 personer som samlades vid Parkstugan för att åka till Brevens Bruk för att besöka deras Hembygdsförening.
Ordförande Tommy Lindberg mötte upp. Medans vi åt vår medtagna matsäck visade de ett bildspel från forna dagar. Hasse Norén som har arbetat vid Bruket hade en hel del att berätta.


Tommy Lindgren berättade för oss att järnhanteringen startades på 1600 talet, då Vallonerna flyttade till Brevens Bruk. Järnmalmen hämtades först i sjöar och åkrar runt Brevens men när den tog slut. Fanns det järnmalmen från Utö utanför Nynäshamn som hämtades. Den kördes med båt till Läppe där häst och vagn väntade för vidare transport till brevens Bruk.

Innan de kunde gjuta var de tvungna att göra modeller i träd för allt. Det fick vi se i Modellboden, där det finns olika gjutformar för både stora och små saker. Bl.a. visades hur gjutformen till den berömda Brevens spegeln såg ut.
I Bruksmuseet finns bevarad; ”Carl XV:s port, Modell till grind, ursprungligen vid Kungliga Skogsinstitutet i Stockholm. Senast flyttad till Djurgården mitt emot Nordiska Museet” Text i Bruksmuseet. Bruksmuseet finns också en gammal kanot från stenåldern.

Evald Andersson berättade för oss hur renoveringen av Rostugnen har gått till. De har bytt alla dragluckor och övriga luckor. Tommy Lindberg berättade vidare att slaggprodukterna användes till grundsättning när de byggde de gula arbetarbostäderna på slutet av 1800 talet.
Brevens Bruk är vida känd för sin midsommarstång, nu har de gjort små kopior av den som kommer att lottas ut på deras årsmöte.

Den 17 juli har de sin stora sommar loppis

Karin Andersson tackade för en trevlig förmiddag och hälsar Brevens Bruks hembygdsförening välkomna till oss.

Text och foto: Catharina Meyer Berg

https://www.hembygd.se/breven

 

Tommy Lindgren ordförande i Brevens hembyggdsförening.

Förening:

Högsjö Kulturmiljöförening

Skapad av: Catharina Meyer Berg (2024-05-12 18:46:10) Kontakta föreningen
Ändrad av: Catharina Meyer Berg (2024-06-17 15:21:26) Kontakta föreningen