Herrljunga Hembygdsförening

Välanstugan

Välanstugan

Den minsta utav Harabergets alla stugor är otvivelaktigt den s.k. Välanstugan som består av en boningsdel om ett litet rum, samt en ladugårdsdel. Dörren är så låg att man nästan måste krypa för att komma in. Den stod tidigare vid Välan i Hällestad och var en backstuga under Krabbelund, kallad Nybygget, (inte att förväxlas med den stuga som idag har det namnet). Första gången namnet nämns i kyrkoböckerna är vid husförhören omkring år 1850.

Från 3/32 mantal Risgjerde, idag kallat Rissgärde, i Mjäldrunga, flyttade år 1838 lantbonden Johannes Svensson med hustrun Kerstin Eriksdotter, båda födda 1805, samt sönerna Anders född den 29/6 1835 och Svante 1837. De flyttade då först till torpet Lilla Trädet, också det under Krabbelund och sedan omkring 1850 till Nybygget. Familjen hade då utökats med Anna-Brita, Maja Lisa och Gustav. Svante och Anna-Brita dog dock i späd ålder. Maja-Lisa flyttade hemifrån år 1861 och 1865 dog Johannes.1875 gifte sig Gustav med Annika från Källunga och flyttade till en lägenhet strax intill, kallad Timmerslätt och var köpt ifrån Stenunga Hulegården i Hudene socken. Platsen heter idag Nordängen. 1878 dog även Kerstin och arbetskarlen Anders blev ensam i stugan. Men Anders tyckte tydligen att han varit ungkarl tillräckligt länge så 1882 gifte han sig med Cajsa Andersdotter från Hällestad. Tillsammans flyttade de till Anders bror Gustav. Men lyckan blev inte långvarig ty redan 1886 dog Cajsa i kräfta.

I två år bodde Anders sedan ensam innan han 1888 gifte om sig med Anna Greta Jonsdotter, ett fattighjon från Trävattna, född 1843. De återvände på 1890-talet till Nybygget där Anders, som då börjat kalla sig Nyman istället för Johansson, odlade upp en liten åker så att den kunde föda en ko. Ladugårdens gödselstack kallade han för ”Guldgruvan”. Den gav ju näring år jorden. När han sedermera upphörde med boskapsskötseln, sålde han varje år höslåttern till bönderna runt omkring.

Men han var även lite av en affärsman ty hyllorna i stugan var fulla med karamellburkar, lakrits, snus, tvål, nålar, tråd, pennor m.m. Då det vid den tiden inte fanns någon affär vare sig i Hällestad eller Källeryd så kom de närboende istället till Nyman. Men ibland blev stugan honom för trång och då fyllde han unikaboxen med varor och gav sig ut på vandring. Gick knall, som man sa. Vanligtvis då åt Flobyhållet där det på Högen vid Keddabo bodde en kvinna vid namn Selma om vilken det sades att hon var hans dotter. En gång när Anders kom på stigen som gick mellan Videholmen och hans lycka, bärandes en hacka och en spade på ryggen, och skulle kliva över muren for att komma in på tomten, bar det sig inte bättre än att han föll omkull. Han utbrast då; ”Dä häringa kunde ha blitt min död män ja ä beredder”.

Detta trodde dock ingen att han var. Inte heller prästen som en gång sa : ”Hos Clara växer det blommor men hos Nyman endast nässlor”. Så kanske de även har det inombords. Clara var Nymans närmsta granne kallad ”Clara ve Väla le”. Le eller led betyder mindre grind. Dessa båda stugor låg alldeles vid den gamla sträckningen på vägen mellan Hällestads kyrka och Krabbelund och där vid Claras fanns således en grind av det slag som förr var väldigt vanligt utefter vägarna.

Anders och Greta hade det väldigt trångt och detta bidrog förmodligen till att de med åren blev tämligen osams. Bordet var uppdelat så att de hade var sin halva. En jul, när en man från Krabbelund kom dit med en korg julmat, då ovetandes om deras bordsdelning, och råkade ställa den på Gretas sida, fick han ljudligt veta utav Anders vad han ställt till med. Anders blev utan julmat den gången. Ett litet kärt smeknamn hade Anders på sin hustru och det var ”Eter-Greta”.

Förr var det mycket vanligt att man trodde på troll och oknytt. Så gjorde även Anders och Greta och för att skydda sig mot sådant hade de en kniv instucken ovanför dörren. Stål skyddade mot det ”onda” trodde man, Den 1 juli 1921 dog Anders av ålderdom och den 16 mars 1925 dog Greta i cancer.

Förfallet av stugan började men hindrades tack och lov när ägaren av Krabbelund omkring 1960 lät reparera den. 1975-76 flyttades den slutligen till Haraberget i Herrljunga där de flesta besökarna ”faller” för just den stugan.

 

 

 

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter