Herrljunga Hembygdsförening

Håkangårdstugan

Håkangårdstugan

Den första stugan som flyttades till Haraberget var Håkangårdstugan. Den var tidigare mangårdsbyggnad vid Vreta Mellomgården och tjänstgjorde som sådan fram till sekelskiftet då den nya byggdes. Fram tills dess hade den varit manhus i samma släkt i fem generationer. När den nya stod klar blev den gamla stugan bostad, på 3/32 mtl Mellomgården, åt Jan Petter Andersson, född på gården år 1857. Han begagnade den sedan till sin död 1944.

Håkangårdstugan är en s.k. framkammarstuga och troligtvis uppförd under 1700-talet. Det sägs att denna stuga var den första i Herrljunga som fick brädgolv. Håkangårdstugan flyttades till Haraberget 1946 och är något av hembygdsparkens flaggskepp.

Bottenvåningen består av förstuga, kök, storstuga med öppen spis samt en framkammare. Rummen är tidstroget möblerade samtidigt som denna stuga utgör själva museet med över 1500 registrerade föremål. I köket finns bl.a. en diskbänk med en utdragbar säng där pigan fick sova.

På vinden finns en ekstocksbåt, funnen i Nossan, vargnät, björn- och vargsaxar, kanonkulor, sadelmakarverktyg, stenåldersfynd samt massor av andra intressanta föremål.

 

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter