Om oss

I år det 80 år sedan föreningen bildades. Vi firar gärna tillsammans med er och ett fint program, utan pandemi! Klicka på textlänken nedan för att se årets program, aktiviteter och sommarcaféer, eller ladda ner programmet i sin helhet genom att klicka på Programblad 2022

Observera att det smugit sig in ett felaktigt datum i programmet. Datum för åkdon och termos i juni månad är den 21 juni.  

Image

Alla är varmt, varmt välkomna till Hembygdsparken, även på tider utan arrangemang. Ha kul, promenera, strosa, njut av kultur och natur på berget och runt maderna.

Herrljunga Hembygdsförening ser framtiden an med nyfikenhet och glädje. Våra aktiviteter lockar ett stort antal besökare i olika åldrar och medlemsantalet ökar. Vår upplevelse är att föreningen – med sin hembygdspark och sina små friluftsmuseer – uppfattas som ett angeläget besöksmål i Sjuhäradsbygden med omnejd.

I vacker natur på sluttningen mot ån Nossan vid Haraberget i Herrljunga ligger Hembygdsparken Haraberget. Hembygdsparken har ett 20-tal byggnader och räknas numera till ett av länets största friluftsmuseer. Socknens första skola ligger inom parkområdet - den enda byggnad som är kvar på sin ursprungliga plats. Här finns också Herrljungas första stationshus (ett av Sveriges allra äldsta). Större boningshus, ett soldattorp och små ryggåsstugor är också hitflyttade. I närheten av Hembygdsparken finns ett antal fornminnen och här möts ett flertal vandringsleder.
Över tid har vår Herrljunga Hembygdsförening blivit en katalysator i bygden, en samhällsaktör som står för kontinuitet och trygghet i en osäker och stressad, men spännande omvärld. Vi arbetar för att synas och verka i olika sammanhang: i sociala medier, på kommunens ”se och göra sidor” och på event arrangerade av andra. Frågor om kulturarv, tillgänglighet, social hållbarhet och samverkan står på agendan i den orientering som vi inriktar oss emot. Vår Förening har uppmärksammats med ett flertal utmärkelser, bland annat Årets Hembygdsförening i Västergötland Årets Hembygdsförening i Sverige och Årets Kulturhistoriska Förening i Sjuhäradsbygden 

Läs vidare under, Mer om Herrljunga Hembygdsförening.

 
Image

 


Varmt välkommen att besöka Hembygdsparken Haraberget!