Välkommen till Hemmesjö hembygdsförening

Hembygdsstugan

Hembygdsstugan på Masugnsvägen i Åryd är sig inte riktigt lik. I två  dagar har tre av de engagerade i stickcaféet dammsugit, tvättat golv och och textilier, strukit, hängt gardiner mm. Aldrig har det varit så rent och fint i stugan som det är nu. Stort tack för det grundliga arbetet.

Gökotta på Vik i Risinge

Morgonen inleddes med en tipspromenad runt torpet. Lite regn och småkyligt men trevligt ändå. Marie-Louise Jimson berättade om torpet Vik som varit i släktens ägo sedan 1840-talet.

Tisdagsgruppen i hembygdsstugan

Här kommer några bilder som visar något av allt vi sysslar med. Välkommen du också!

Årsmötet den 2 april 2017

Årsmötet hölls som vanligt i Risingegården. Dan Krantz sjöng, berättade och ledde allsång. Verksamhetsberättelse för 2016 och årsmötesprotokoll finns för läsning. 

Årsmöte den 2 april

Söndagen den 2 april kl 14 i Risingegården är det årsmöte i Hemmesjö hembygdsförening. Vi inleder med att hälsa Dan Krantz, med rötter i Åryd, välkommen. Under hans ledning blir det musik, sång och allsång.

Vi bjuder på eftermiddagskaffe. Välkommen!

Hembygdsstugan

Efter lång tids förberedelser har äntligen elsystemet i hembygdsstugan moderniserats. I början av 1900-talet kom strömmen med luftledning från kraftverket alldeles nära stugan. Först var det två lägenheter med var sin mätare och sedan har systemet lappats på i flera omgångar. Det gamla rostiga proppskåpet med 6 A säkringar har nu ersatts och mängder med gammal kuloledning har bytts ut. Samtliga eluttag är jordade, köket har fått ny bänklampa och fler uttag så att båda kaffebryggarna kan köras samtidigt utan risk för proppsmälta. I någon av de gamla kopplingsdosorna var det rejält bränt så det var hög tid att arbetet blev utfört. Eluttag utomhus och jordfelsbrytare har också kommit till.

Vad händer 2017?

Årsmötet hålls den 2 april kl 14 i Risingegården. Hemmesjöbygden kommer ut i andra hälften av mars med kallelse till årsmötet, årets program och mycket annat.

Efterlysning

Vad kan detta vara för ett hus? Bilden är tagen på 1940-talet av Jan-Erik Anderbjörk och den finns i Kulturparken Smålands arkiv. Man kan observera att skorstenarna inte sitter mitt i taknocken.
Huset kan ligga i Hemmesjö socken eller möjligen i Skogstorp i Tegnaby socken. Om du har något förslag så hör av dig på  [email protected] .

Öppet Hus i hembygdsstugan den 8 jan 2017

Från Växjöbladet Kronobergaren kom Margareta Göthe-Dalgren och gjorde ett litet reportage (se bilderna). Det var gott om besökare hela dagen som tittade på bl.a. julkort målade av Yngve Johansson, gamla postjulkort, foto- och klippalbum samt flygbilder från framför allt Billa och Åryd.

Gamla papper

Gamla papper eller dokument är en del av det material med vars hjälp vi skriver historia. Nu har det dykt upp några fuktfläckade och musätna dokument från kvarnen i Åryd. Där finns bl.a. kvitton från 1932 på både sprängning och dikningsarbeten på idrottsplatsen i Åryd. Då låg idrottsplatsen där idag Löparvägen och Bollvägen finns.
Många kvitton gäller ÅIK:s inköp av fotbollsskor, tröjor mm från Svenska Cykelfabrikens filial i Växjö. Det finns också några redovisningar från danstillställningar man haft (se bilden). Bland utgifterna finns en post ”Ekonomiföreningen”. Detta var en speciell förening som hade koppar, fat, tallrikar, bestick, kaffekannor mm som alla de andra föreningarna kunde hyra.  Att dokumenten hittades i kvarnen beror på att mjölnaren, Sture Petersson, var starkt engagerad i idrottsklubben.ScanImage2036Fotograf: ScanImage2036