Domslut

I dag, 18 mars 2021 klockan 13:00, kom så Mark-och miljödomstolens beslut att ge Naturvårdsverket tillstånd till att riva ut dammen vid Järle kvarn.

1. Mark- och miljödomstolen, som godkänner miljökonsekvensbeskrivningen, ger Naturvårdsverket tillstånd enligt miljöbalken att inom Nora Järle 1:25, Bondbyn S:1 och Järle 1:20, i huvudsaklig överensstämmelse med vad som anges i den tekniska beskrivningen, 
a) riva ut luckor, gåtbalkar och utskovströsklar, b) utföra terrängjustering och biotopvårdande åtgärder upp- och nedströms befintligt dammläge, c) anlägga nya och förstärka befintliga erosionsskydd vid kvarnbyggnaden, dammpelaren i huvudfåran och slänten mot befintliga byggnader på norrasidan av ån, uppströms dammen samt d) uppföra och riva ut erforderliga fångdammar för arbetena under a-c.

2. Naturvårdsverket ges vidare med stöd av 7 kap. 7 § andra stycket miljöbalken dispens från reservatsföreskrifterna för Naturreservatet Järleån för de åtgärder i vatten och på land som behövs för att utföra åtgärderna under punkt 1.

3. Naturvårdsverket ges vidare rätt att med stöd av 28 kap. 10 § miljöbalken (tvångsrätt) ta i anspråk gemensamhetsanläggningen Nora Järle ga:3 för byte av trädäck i samband med utrivningen av dämmande anläggningsdelar samt i erforderlig utsträckning även de delar av Bondbyn S:1 och Järle 1:20 som berörs av åtgärderna. 4. Samtliga återstående yrkanden om avvisning av ansökan samt syn avslås. Domslutet i sin helhet > Domslut M 1785-20.pdf

Om konflikten

Naturvårdsverket, som äger naturreservatet vid Järleån och även Järle Kvarn ansöker hos Mark och miljödomstolen (juni 2020) om att få riva ut kvarndammen. Syftet är att underlätta för fisken att vandra uppför ån och för att slippa de kostnader som finns för underhåll och skötsel av dammluckorna och drift av kvarnen.
Hembygdsrörelsen och boende i området har argumenterat för att den värdefulla miljön vid Järle kvarn, måste bevaras. Hembygdsföreningen Noraskog och Örebro läns hembygdsförbund, med stöd av Sveriges Hembygdsförbund, efterlyser en helhetssyn. Hembygdsrörelsen menar att de föreslagna åtgärderna skulle innebära påtaglig skada på den riksintressanta kulturmiljön i Järle och alltför stora ingrepp i fornlämningsmiljön i Järle kvarn. Vi vill få till en lösning där flera värden, intressen och verksamheter kan fungera tillsammans – med fortsatt kraftutnyttjande, välbevarad social miljö och tillräckligt bra passage för öring.

Samrådsprocessen med yttrande från bl a hembygdsrörelsen avslutades sensommaren 2020.

Den 20-21 januari var starten för förhandlingarna om ev. utrivning av dammen vid Järle kvar. På plats vid Tingsrätten i Örebro och som talesperson för hembygdsföreningen Noraskog och för Örebro läns hembygdsförbund  fanns hembygdskonsulent Charlott Torgén. Dom i målet meddelas 18 mars klockan 13:00.

Hembygdsföreningen Noraskogs yttrande. Järle kvarn.pdf

Örebro läns Hembygdsförbunds yttrande. Järle kvarn.pdf

Nacka TR M 1785-20 Aktbil 65, Yttrande från Riksantikvarieämbetet.pdf

Miljön kring Järle kvarn
Järle kvarn i Nora kommun är en del av en kulturmiljö med en historia som sträcker sig ända till medeltiden, med järntillverkning, såg och kvarn. Järle kvarn ingår i riksintresset för kulturmiljövården Bondebyn – Järle – Yxe . Miljön vid  Järle kvarn klassas för vissa delar som fornlämning, med kända lämningar från hyttor, hammare och sågverksamhet, samt en stenvalvsbro. Området ingår i Järleåns naturreservat.

 


Förening:

Hembygdsföreningen Noraskog

Skapad av: (2020-08-19 18:11:22) Kontakta föreningen
Ändrad av: Hembygdsföreningen Noraskog (2021-10-19 21:17:23) Kontakta föreningen