Textilkommittén


I kommittén ingår

Birgitta Mårtensson, Tandsbyn, sammankallande
Marie Madsen, Jamtli
Örjan Bertilsson, Frösön
Lowissa Wallgren Frånberg, Jamtli
Ingela Fredell, Region Jämtland Härjedalen

Kontakt: [email protected]

Uppdrag

Textilkommittén ska arbeta för att höja statusen för textila material, föremål och dräkter, såväl inom länets hembygdsrörelse, som gentemot allmänheten.

Kommittén ska

  • ge råd och stöd till föreningarnas textilombud och vara en plattform för möten dem emellan
  • verka för att samtliga föreningar har ombud,
  • genomföra årliga kurser och fortbildning i länets olika delar,
  • verka för fortsatt digitalisering av material som belyser länets sockendräkter och det folkliga dräktskicket.

Ombud för sockendräkter i Jämtlands län

Varje socken i Jämtlands län har textilt dräktombud med information om socknens dräkt/dräkter.
Har du frågor om dräkten i din socken? För kontakt med föreningarnas textilombud kontakta Heimbygdas kansli på [email protected] eller 063-15 01 78


Nominera till Heimbygdas textila utmärkelser!

Eftersom textilier är så viktiga för vår trevnad och vårt välbefinnande vill vi i Heimbygdas textilkommitté uppmärksamma Hembygdföreningarnas textila samlingar och kulturarv genom att utlysa nomineringar till utmärkelser i två kategorier. Många föreningar och personer gör stora insatser genom exempelvis utställningar, dokumentation, vård och förvaring samt utveckling och nytolkning av textilier och textila samlingar.

Känner du till bra exempel på hembygdsföreningar eller personer i Jämtland Härjedalen, som du anser bör uppmärksammas för sitt textila arbete i någon av dessa kategorier under det senaste året? – Nominera! Det är också tillåtet att nominera sig själv. Föreningarna/personerna uppmärksammas med diplom. Utmärkelserna delas ut vid Heimbygdas hembygdsgala.

De föreningar/personer, som ska uppmärksammas utses av Heimbygdas textilkommitté. Utmärkelserna delas ut i följande två kategorier:

  • Kategori 1. Dräkt eller textilt arbete i hembygdsförening
  • Kategori 2. Utveckling och tolkning av det textila kulturarvet

Skicka in din nominering till [email protected]. Här finns formuläret för utskrift.

Formulär för nominering

Namn på föreslagen förening/person 

Kontaktuppgifter, adress och telefon, nominerad

Kategori 

Motivering

Förslagsställare 

Kontaktuppgifter, adress och telefon, förslagsställare

OBS! Foton, dokumentation, alster eller liknande skickas till [email protected] Märk med "nominering textila utmärkelser".

 


 

Nyheter och information från textilkommittén

 

12 april 2022, Inbjudan till program 2022 
Under 2022 vill vi fortsätta arbetet med dräktsidan www.drakterjh.se.
Vi kan bistå med fotografering i samband med våra möten. Kom gärna klädd i din dräkt när vi har möten så fotar vi dig. 
Den 14 maj kl. 11.00 hälsar Revsunds hembygdsförening välkommen till en dag med tema ”Skapa nytt från gamla samlingar”. Lunch och fika finns att köpa, 100kr. Träffen är öppen för alla textilt intresserade och anmälan görs senast den 6/5, se nedan! Tillfälle finns för fotografering av dräkt till dräktsidan. OBS! Klä dig varmt då husen fortfarande är kallställda. 
Den 3 september kl. 11.00 är Backgården i Alsen öppen för oss. Hilda Runsten visar och berättar om ”Alsendräkten på Instagram”. Alsens hembygdsförening hälsar välkommen och fika med smörgås kan köpas. Träffen är öppen för alla textilt intresserade Anmälan görs senast den 26/8, se nedan! Även här finns tillfälle för dräktfotografering. 
Textilkommittén utlyser ett årligt textilpris i två kategorier. Textilt arbete i Hembygdsförening och Utveckling av textilt kulturarv. Nomineringarna skickas in senast den 31 maj till textilkommittén. Se bifogad blankett, finns även på heimbygda.se. 
Alla anmälningar och nomineringar skickas till [email protected].

16 april 2021

Hej alla Textilombud i länets hembygdsföreningar!

Det gångna året blev inte riktigt vad vi hade tänkt och tyvärr ser det fortfarande inte så bra ut. Nu väntar vi på vaccinet och hoppas på att åtminstone hösten kan bli mer normal så att vi kan mötas igen.
Vi i textilkommittén har inte planerat några aktiviteter för året, men vi står beredda och så fort folkhälsomyndigheten ger klartecken så kontaktar vi er.
Meningen var att de textila priserna skulle delas ut på Heimbygdas årsmöte, men eftersom det är digitalt så väntar vi till deras höstmöte, som vi hoppas ska kunna genomföras fysiskt. 
Många bra nomineringar har inkommit och vi har utsett två värdiga mottagare, som kommer att presenteras och tillkännages på höstmötet.
Börja gärna redan nu att tänka på vilka ni vill nominera till de textila utmärkelserna för nästa år. Information kommer under hösten.
Hoppas att ni har fått vara friska och kunnat arbeta vidare i er förening, Corona pandemin till trots. Vi får nu se framåt och hålla i och hålla ut och hoppas på att sommaren kommer med bra besked om trevliga möten i våra föreningar.
Titta gärna in på www.drakterjh.se och se om du kan komplettera med text och bilder till din sockens dräkt. Uppgifter skickas till [email protected]

Njut av vårvintern och sköt om Er
Hälsningar från Heimbygdas textilkommitté

Förening:

Heimbygda, Jämtland Härjedalens Hembygdsförbund

Skapad av: Kristina Ernehed (2019-01-29 14:40:07) Kontakta föreningen
Ändrad av: Anna Gustafsson (2024-01-12 15:36:36) Kontakta föreningen