Under åren 2021-2023 arbetade Heimbygda och Jamtli fram detta förslag till hur en regional kulturarvsstrategi skulle kunna se ut. Arbetet gjordes på uppdrag av Region Jämtland Härjedalen och tog sitt avstamp i de processer som gjordes i samband med revideringen av den regionala utvecklingsstrategin 2019-2020, där inspelen från kulturarvssfären tydligt visade på ett behov av ett strategiskt arbete för att stärka kulturarvets roll för hållbar regional utveckling.
Förslaget arbetades fram utifrån workshops med ett stort antal deltagande kulturarvsaktörer, relevant omvärldsbevakning och forskning och tog framförallt fasta på den samtida tolkningen av kulturarvet mer som en process, ett ständigt pågående lärande och omlärande av vår historia.
De senaste åren har kulturarvets roll för en hållbar utveckling lyfts fram allt mer i åtskilliga nationella och internationella rapporter, strategier och konventioner. Fokus har förflyttats från att ligga på bevarande och förvaltande till tillgängliggörande och delaktighet för allmänheten samt från myndigheter och professionella institutioner till civilsamhället och det ideella arbetet med lokala kulturarv.
Bakom förflyttningen ligger insikten om kulturarvets breda roll för ett hållbart samhälle. Att det levande kulturarvet och vår förståelse för det är en förutsättning för ett fredligt och demokratiskt samhälle. Att det inom kulturarvet finns kunskap och metoder för hållbara sätt att hushålla med våra resurser. Det är också med kulturarvet som jämlikhet börjar, när alla grupper och platser får delta i den gemensamma berättelsen med sin historia i stället för att det är majoritetssamhällets historia som dominerar.
Kulturarvet är med andra ord en vital och fundamental kraft för hållbar utveckling. Det är den gemensamma väv där allt knyts samman, människor, kulturer, platser, historia och berättelser. Byggstenarna som tillsammans bygger våra gemensamma samhällen och sammanhang. Det brukar sägas att kulturarvet är där folkets historia finns, inte kungarnas och maktens.
Kulturarvet är berättelsen om mänskligheten och det är här vi kan hitta svaren till varför både vi och världen ser ut som vi gör. I det stora och i det lilla.
För att lyckas med det så måste utgångspunkten vara civilsamhället och människan eftersom det är grunden i sammanhanget.
Resultatet av detta leder till ökad kunskap och förståelse om kulturarv i allmänhet och det lokala kulturarvet i synnerhet, ökad inkludering och delaktighet i samhällsutvecklingen samt att den gemensamma historiebeskrivningen dels blir en dynamisk och pågående process, dels breddas och omfattar platsens alla perspektiv. Den långsiktiga effekten av detta är en väl förankrad och stadig grund för en hållbar utveckling i vårt län.
Det är vad vårt förslag till regional kulturarvsstrategi tar riktning mot. Hur vi kan använda våra kulturarv som processer i ett demokratiskt samhällsbyggande där alla får förutsättningar att vara delaktiga. Att lära av historien för att inte upprepa gamla misstag utan kunna göra nya val och inkludera alla medborgare. Att se på våra platser, de berättelser och kulturer som finns här som resurser och tillgångar och att använda dem på ett klokt sätt.
Vår vision är att vårt kulturarv ska ligga till grund för ett fredligt och hållbart samhälle.
Förslaget fick tyvärr inte gehör från politikens sida, men lyftes i stället delvis in i den regionala kulturplanen.
För oss i Heimbygda utgör det dock vårt eget ”styrdokument” som ger oss riktning i vårt arbete, som vi väldigt gärna delar med fler! Vi tror och hoppas att det kan vara intressant läsning för alla som är aktiva eller intresserade av frågor kring kulturarv och hållbar utveckling.
Läs hela strategin här