Textilkommitténs utmärkelser

I samband med arrangemanget Hållbart mode den 17 oktober så delade Heimbygdas textilkommitté ut två diplom för förtjänstfullt arbete med textil under 2021till Berit Jonasson och till Katarina Flach Widegren med följande motiveringar: 

 "Berit har förutom sitt arbete med föreningens textilier forskat och arbetat med Frostvikens sockendräkt sedan 1960-talet. Med stort engagemang och tålamod har hon forskat fram fakta om Frostvikens dräkt. Hon har dessutom helhjärtat bidragit med material och historik till Heimbygdas textilkommittés dräktsida. I historiken om Frostvikendräkten ger hon en fin och nyanserad bild av hur hennes forskning har gått till, både i med- och motgång. Hon har under många år bistått och hjälpt skolans slöjdlärare med att låta elever i åk 9 tillverka sin egen sockendräkt.
Hon har uppmuntrat ungdomar att skaffa, bära och vara stolta över sin Frostvikendräkt och sin hembygd.Hon har genom sitt engagemang varit en ambassadör för hembygdsrörelsens utveckling och ungdomsarbete under många år och är en värdig mottagare av utmärkelsen."

"Katarina W. Flack har utsetts som mottagare av Heimbygdas diplom 2021 för förtjänstfullt sätt hon arbetat, både privat till utställningar men också på uppdrag, med tolkningar av Jämtland och Härjedalens textila arv. Under ett år fram till 2008 arbetade Katarina hos hemslöjdskonsulenterna, Region Jämtland Härjedalen med utvecklingen av en kollektion broderier. Resultatet blev Sömat&fest, en kollektion med 25 olika broderiförpackningar med avstamp ur länet traditionella broderier som hon tagit del av på museer, hembygdsgårdar och bilder. De presenterades på vävmässan i Leksand hösten 2008 med mycket positivt resultat. 
På uppdrag av spinneriet Ullforum i Ås har Katarina under formgivit ett 20 tal produkter och stickmönster med utgångspunkt ur 5 stycken 100 åriga brudgumsstrumpor. Produkter med mönster till vantar, babykläder, sjalar, tröjor och koftor. Det har blivit spinneriets kollektion Yarns&Barns bas som används som marknadsföring för deras garner. 
I och med Katarinas stora kunskap och talang för textila material och tekniker har hon med en mastersutbildning på HDK, högskolan för design och konsthantverk vid Göterborgs universitet, utvecklat ett formspråk med fantastisk fingertoppskänsla. Vi i Heimbygdas textilkommitté anser därför att Katarina är en värdig mottagare av utmärkelsen."

I samband med detta avtackades också Sigrid Grenholm för sitt långa och stora engagemang i textilkommittén. 


Förening:

Heimbygda, Jämtland Härjedalens Hembygdsförbund

Ändrad av: Kristina Ernehed (2021-10-31 09:32:39) Kontakta föreningen
Skapad av: Kristina Ernehed (2021-10-31 09:32:39) Kontakta föreningen