Årets hembygdsbok 2013

Pristagare år 2013

Inom  Heimbygda, Hembygdsförbund för Jämtland och Härjedalen, har vi beslutat att utse ”Sundsjökrönikan” som vår kandidat till Årets hembygdsbok, utgiven 2012.
Boken insänds och med den bifogas egen motivering från utgivarna Sundsjö hbf, Rissnaortens hbf och Sundsjö kyrka.

Heimbygdas motivering:
Sundsjökrönikan har en på bakre omslag uttalad målsättning, den skall: – Bidra till bygdegemenskap. – Spegla nutid och bevara minnen från dåtid. – Berätta om människor i Sundsjö. Strindbergsåret manifesterades bl.a. i Tavnäs föreningshus med sex föreställningar av ”Strindberg, Strindberg och så vi – en lärorik sommarkomedi.” Recept på Strindbergsbakelse är skäl nog att skaffa krönikan ! Sundsjö kyrka presenteras i flera artiklar, från Jamtli har kyrkan återfått en altaruppsats, ett krucifix och en trästaty föreställande Mose broder Aron. En altarring av Gregorius Raaf beskrivs, och även Karl Tirëns  altartavla. Historien om Thorsängs föreningshus utreds. Hembygdsföreningens verksamhet framställs livfullt i ord och bild. Och en artikel tipsar om möjligheten att söka medel ur lokala stiftelser och fonder. Framtiden antyds i fiberkablars intåg i bygden som får snabbare datakommunikation.  Krönikan är allmänt läsvärd och har lokalfärg.

 

 

Pristagare år 2012

Juryn föreslår att ” Ravund. Ragunda hembygdsförenings årsskrift 2011” utses att representera Jämtland/Härjedalen i SHF:s tävling ”Årets hembygdsbok.”

Ragunda. En påkostad, rikt illustrerad årskrönika på 160 sidor med genomtänkt layout. En krönika över årets väder är ett originellt och intressant inslag då sådana personliga minnen kan vara osäkra även i mannaminne… Flera personporträtt ger inblick i lokalt liv. Boken balanserar lokalhistoria med dagens verksamheter i bygden. Särskilt intressant och allmänt läsvärd är den artikel som behandlar författaren Lo-Johansson om hans tid i Ragunda, och en sorglig kärlekshistoria med Maria i Ragunda, som blev bakgrund till romanen ”Mona är död” 1932.

Ett särskilt hedersomnämnande vill juryn ge till bidraget från Hede Hembygdsförening.