Bilder

Wikimedia Commons finns cirka17 miljoner fria bilder, videoklipp och andra mediafiler från hela världen, sorterade efter olika kategorier. Av dessa finns, i skrivande stund, över 80 fotografier över Hedemora gammelgård, tagna med alltifrån mobiltelefon till systemkamera på stativ. Även du kan bidra och donera bilder som du har tagit, gärna gamla foton. Också fotografiska bilder du inte tagit själv får laddas upp om de är äldre än 50 år (läs mer på Skolverkets upphovsrättsguide).

De flesta av bilderna är under licens ”Creative Commons Erkännande-Dela Lika 3.0” (förkortat cc-by-sa 3.0), vilket innebär att de är gratis att använda och man behöver inte be om lov för att göra ändringar eller sprida dem. Dock ska fotograf och licens anges, se exempel i de bilder som används på denna webbplats (exempelvis längst ner på den här sidan).

Med hjälp av Google Maps kan man titta på koordinatsatta bilder från Wikimedia Commons. Sidan kan ta en stund att ladda eller haka upp sig. Använd då kortkommando ctrl-F5 eller ctrl-R (”kringlan” motsvarar ctrl på Mac) för att ladda om sidan. Håll ner muspekaren och dra med musen för att flytta runt i Googles ortofoto/karta. Tips: Längst ner i rutorna man får upp när man klickar på Commonssymbolerna kan det exempelvis stå ”1 av 3 närliggande resultat”. Det betyder att om man klickar på ”nästa” kommer en ny bild upp, tagen på ungefär samma ställe.

Calle EklundFotograf: Calle Eklund

License: cc-by-sa 3.0

 

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter