Om oss

Varmt välkomna till Hedemora gammelgård, hembygdgården vid sjön Hönsan, Dalarnas äldsta stad. En oas mitt i stan sedan 1915. Sommarcafé, evenemang och uthyrning av lokaler. 

Gården är invigd 1915 (året innan Sveriges Hembygdsförbund bilades) och är en av de äldsta i landet. Till hembygdsgården hör en samling av cirka 4 500 gamla föremål, främst liar, då Hedemora i äldre tider var känt för sitt liesmide. I gammelgården kan man också beskåda en minnessten över Kerstin Hed och en byst föreställande Karl Trotzig, skapad av konstnären Arvid Backlund. Totalt består gammelgården av 12 byggnader, förutom toaletter och scen. Inne på området står även den före detta vaktmästarbostaden till Petersburg, stadens vattenverk och före detta ångkraftverk, vilket ligger strax intill.

Vi erbjuder sommarcafé med gott hembakat bröd, våfflor och lokalproducerad glass.  I våra historiska byggnader kan du se utställningar med saker från förr. Sommartid inbjuder vi till nationaldags- och midsommarfirande, familjeprogram, utställningar, föreläsningar och guidade turer. Vi har sandlåda och klätterställning med gunga samt en badbrygga för ett dopp eller mete. I september anordnar vi Kultur och Hantverksdag med utställare och lokala hantverkare där du kan prova på olika hantverk och handla. Till sportlovet deltar vi i Ljuskväll på sjön Hönsan med kolbullar, fika i Storstugan samt spark- och skridskoåkning på isen. Året om kan du hyra vår Bagarstuga med vedeldad ugn. Bjud med vänner, familj eller ditt företag för en mysig och rolig upplevelse tillsammans. Vedeldad ugn för bröd- eller pizzabakning. Du kan hyra själv eller boka med en kursledare som introducerar er i stugan och lär er baka. Avnjut tillsammans efter en rolig dag eller kväll. Under sommaren kan du hyra andra lokaler för större och mindre sällskap.
Vi har 2 ställplatser för husbil med el och tillgång till toalett och dusch från 15/4-15/9. Se fliken ställplats för mer information.

För mer information besök vår hemsida eller följ oss på sociala medier.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------

Hedemora gammelgård på Wikipedia, den fria encyklopedin.
På den fria bilddatabasen Wikimedia Commons finns ett flertal bilder, som är gratis att använda, mot att fotograf och licens nämns.