Om oss

Hedemora gammelgård, hembygdgården vid sjön Hönsan i Hedemora, Dalarnas äldsta stad. En oas mitt i stan sedan 1915. Sommarcafé, evenemang och uthyrning av lokaler. 

Hedemora gammelgård är en hembygdsgård i Hedemora. Gården är invigd 1915 (året innan Sveriges Hembygdsförbund bilades) och är en av de äldsta i landet. Till hembygdsgården hör en samling av cirka 4 500 gamla föremål, främst liar, då Hedemora i äldre tider var känt för sitt liesmide. På somrarna har gården kaféverksamhet och Hedemoras officiella midsommarfirande är förlagt till gammelgården. I gammelgården kan man också beskåda en minnessten över Kerstin Hed och en byst föreställande Karl Trotzig, skapad av konstnären Arvid Backlund. Totalt består gammelgården av 12 byggnader, förutom toaletter och scen. Inne på området står även den före detta vaktmästarbostaden till Petersburg, stadens vattenverk och före detta ångkraftverk, vilket ligger strax intill.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------

Hedemora gammelgård på Wikipedia, den fria encyklopedin.
På den fria bilddatabasen Wikimedia Commons finns ett flertal bilder, som är gratis att använda, mot att fotograf och licens nämns.