Hannäs församling

Hannäs socken i norra Tjust, bjuder på en naturskön upplevelse i starkt kuperad terräng med inslag av många sjöar. En femtedel av ytan på ca 130 kvkm utgörs av sjöar och vattendrag. I norr gränsar socknen mot Yxningen och i söder mot Vindommen.

Hannäs är beläget i Åtvidabergs kommun i Östergötlands län, och i Smålands landskap. Orten ligger centralt mellan Norrköping, Linköping och Västervik. För Dig som prioriterar livskvalité och att bo och leva nära naturen, finns här bra service och billigt boende som uppväger en pendlingskostnad.

Hannäs socken är uppdelad i tre byar, Hannäs kyrkby, Rumma och Kvarnvik-Holmbo. I kyrkbyn finns skola och dagis, och lanthandeln finns i Kvarnvik. Hannäs är en befolkningsmässigt liten socken med ca 500 invånare. Det är en trygghet, vi hjälper varandra.

Hannäs eller Hananäs, som det tidigare skrevs, omnämndes första gången 1383. Hannäs fick sitt namn av att man lät en tupp flyga vart den ville. Tuppen landade på ett näs vid Vindommen och där byggdes kyrkan. Socknen fick sålunda sitt namn av både tuppen (hane) och näset: Hananäs.


Förening:

Hannäs Hembygdsförening

Skapad av: Hannäs Hembygdsförening (2014-06-22 17:52:38) Kontakta föreningen
Ändrad av: Hannäs Hembygdsförening (2015-08-25 04:12:45) Kontakta föreningen