Hånger Hembygdsförening

Aktuellt från Hånger

 Styrelsen för Hånger Hembygdsförening

Hälsar alla välkomna till årsmöte.

I Församlingshemmet måndagen den 26 februari kl. 19.00

Sedvanliga årsmötesförhandlingar där vi hoppas på en livaktig diskussion om vad man förväntar sig under 2018

Det blir underhållning med dragspel och såg samt historier av Leif Nygren, Gunnamo och Sven-Erik Rylander, Lyåsa.

Så bjuds det på förtäring och vi hoppas alla känner sig välkomna, till vad vi tror , en trevlig kväll

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Medarbetarfest i Sjöstrandstugan

Hembygdsföreningen stod för värdskapet när man bjöd in alla som under det gångna året bidragit till föreningens verksamhet. Många hade hörsammat inbjudan och bjöds på hemkokt gröt med ost- och skinkmacka.

Föreningens ordförande, Bengt Lindahl, hälsade välkommen och uttryckte föreningens tack till alla som gjort att det blivit ett fint år i hembygdsparken och de arrangemang som ordnats.

Inbjuden var Leif Nygren från Gunnamo i Gällaryd. Leif Har gjort ett utmärkt arbete med att restaurera mur och klockstapel på gamla kyrkogården i Hånger. Han är lite av expert på stenmurar och berättade om dess tillkomst och historia. Murarna är lite speciella för Småland och han har restaurerat och även ställt iordning nya. Han berättade och visade bilder från verksamheten för en intresserad skara.

Hembakat bröd med kaffe avslutade den lekamliga utspisningen men folk dröjde kvar och diskuterade länge och väl.

En intressant kväll i en underbar miljö som Sjöstrandstugan är med en sprakande brasa.

Bengt avslutade sammankomsten och tackade speciellt Leif för det han tillfört och nämnde att Leif Nygren och Sven-Erik Rylander från Lyåsa kommer att svara för underhållningen på föreningens årsmöte den 26 februari genom att berätta historier, spela på såg, resp. dragspel.

Leif WahldénFotograf: Leif Wahldén

Alla lät sig väl smaka

Leif WahldénFotograf: Leif WahldénBlandad åldersammansättning

Leif WahldénFotograf: Leif WahldénLeif Nygren berättar om stenmurar

Leif WahldénFotograf: Leif WahldénMedarbetarna

Leif WahldénFotograf: Leif WahldénOrdförande Bengt och inbjudne Leif i samspråk

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Klicka på länken och lyssna på ljudupptagningen från vandringen:

Ljudupptagning från torpvandringen i Brusås den 25 september 2017

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Nytt material om gamla kyrkogården

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Vi har lagt in massor med text och bilder av Hånger i dåtid och nutid, klicka på länken så hamnar du på sidan där du kan välja år och vad du är intresserad av:

Aktuella bilder och reportage från 30-talet fram till dags dato

 Vill du hjälpa oss med att datera händelserna som vi inte vet årtalen från så är vi tacksamma, för att se dessa så klicka på länken:

https://www.hembygd.se/hanger/hjalp-oss-med-dateringen/

ring Bengt eller Leif och eller om du vill skicka ett mejl, så gör du det till [email protected] , om det är något du kan tillföra eller ha synpunkter på

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Skanningen av bilder är i full gång och vi har skannat ett par album med tidningsurklipp från 50- och 60-talet och om du klickar på någon av länkarna nedan så får du tillgång till dessa, läs och begrunda
 ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 Kolla i listen till höger under aktiviteter så kan du se vad vi planerat för framtiden och boka in dem i din almanacka. Där finns också uppgifter och tider om hela årets program, kolla och håll dig uppdaterad.

 ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Kolla på listen till vänster för att  se vad vi lagt in av de skannade diabilder, fotografier och tidningsurklipp som vi haft förvarade i Hembygdsparken, det kommer till nya bilder nästan dagligen!!!

 ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

 Nyhet: 

Det har gjorts en dokumentation och fotografering av alla gravar på Hångers kyrkogård, om du klickar på nedanstående länk så kan du se denna. Har du synpunkter på någon enskild grav så hör av dig till Karin Wahldén som utfört arbetet.

Gravstensinventering

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

En spännande sida för dig som är intresserad av Hångers historia och av de som bott och verkat här hittar du på  http://www.bygdeband.se/publisher/216/ sidan är under uppbyggnad och kommer antagligen att så vara i många år eftersom det är ett otroligt omfattande och intressant material vi lägger in. Framför gärna dina synpunkter om innhehållet till Bengt Lindahl eller Leif Wahldén

♦ ♦ ♦ ♦ ♦ ♦

Med den rätta blicken och kameran kan hösten vara årets mest spännande och vackraste tid att minnas inför vintern

Ingvar HåkanssonFotograf: Ingvar Håkansson