Om oss
Hamrånge hembygdsförening bildades år 1931 av fru Anna Öhrberg, maka till dåvarande förvaltaren vid Norrsundets sågverk. Den 31 augusti 1931 hölls det första konstituerande sammanträdet med Hamrånge Hembygdsförening och till den första styrelsen valdes: ordf. kyrkoherde Josef Söderberg, kassör kamrer Johan Hjelte, sekr. fru Märta Hägglund, övriga ledamöter fruarna Anna Öhrberg och Amy Åberg, kyrkovärden G. A. Forsmark och hemmansägare Karl Östlund.
Det dröjde inte länge förrän de första föremålen till ett hembygdsmuseum började komma.
I maj 1933 började underhandlingarna med Bergvik & Ala Nya AB om förvärv av ett område öster om Vibyberget. Vibyberget har i folkmun kallats för Hällvreten och har ett stort historiskt värde. Enligt sägnen företogs Valhallafärd härifrån. (Valhallafärd kommer från den nordiska mytologin där de stupade krigarna får komma till gudarnas hemvist och till salen Valhall där fester hölls. Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Valhall) Förhandlingarna av förvärvet tog närmare tre år att slutföra, och först i februari 1936 kunde Hembygdsföreningens ordförande meddela att tomtköpet var avslutat.
Av Gun Åberg ur Hamrångeboken s. 355.
VÅR VÄRDEGRUND
Hembygdsrörelsen vilar på tre ideologiska grundpelare humanism, demokrati och solidaritet. Föreningen är en partipolitiskt och religiöst obunden, allmännyttigideell förening.
HEMBYGDSRÖRELSEN I SVERIGE
Hembygdsrörelsen är en folkrörelse i Sverige som arbetar med att tillvarata och visa lokala traditioner och folkkultur. De flesta hembygdsföreningar har den omgivande socknen (här Hamrånge Socken med medeltida ursprung) som grund för sitt verksamhetsområde. Läs mer på: https://sv.wikipedia.org/wiki/Hembygdsr%C3%B6relsen_i_Sverige
HAMRÅNGE HEMBYGDSGÅRD
Hamrånge Hembygdsgård är en samlingsplats för invånarna i Hamrånge och för besökare. Här finns intresse av bygdens historia - nutid- framtid.
Hamrånge Hembygdsgård har ett stort antal byggnader, en mängd föremål och flera evenemang under hela året, främst mellan maj och oktober.
Koordinater N 60 56, 223, E 017 02, 163