Vallda hembygdsgille vann Hallandsfinalen i frågesport 2017!

Roland Andrèasson var tävlingsledare och guidade publik och de 14 tävlande lagen genom tävlingens femton frågor som innebar en rafflande kamp mellan två lag från norra Halland.

Efter första omgångens fem frågor hade lag Vallda tagit ledningen med full pott. Efter andra omgångens tio frågor hade lag Gödestad knappat in och det stod 9 lika mellan de båda lagen. Under den tredje och sista omgångens fem frågor lyckades lag Vallda att svara rätt på alla frågor vilket innebar seger med slutresultatet och där 15 rätt innebar full pott:

1:a Vallda HG – 14 rätt.
2:a Gödestads HF – 13 rätt.
3:a Årstads HF – 11 rätt.
Även Fjärås HG hade 11 rätt, men Årstad HF lyckades pricka in rätt svar vid den andra skiljefrågan.

Hedersnålar och priser

I samband med Hallandsfinalen
i frågesport utdelades sedvanligt flera priser. Verksamhetsutvecklare Eli By Nilsson delade ut Studieförbundet Vuxenskolans föreningspris med 10 000 kr till Unnaryd-Jälluntofta hembygdsförening. I motiveringen framhölls arbetet med jubileumsbonaden under år 2016 samt föreningens insatser med integrationsarbete.
Hembygdsrörelsen passade även på att avtacka Eli By Nilsson för sina år som kontaktperson för hembygdsföreningar i Halland. Hennes efterträdare: Lillemor Ekman-Ludvigsson, hälsades välkommen.

Förlag Utsiktens priser
Stefan Gustafsson från förlag Utsikten delades ut två författarpriser.
Förlag Utsikten är ett bokförlag med rötterna i Halland som ej längre ger ut böcker. Sedan år 1999 har man istället, genom en stipendiefond, delat
ut författarpriser till skrivare och forskare med anknytning till Halland. I år gick prissumman, med 10 000 kronor vardera, till dessa två pristagare:

• Falkenbergs kultur- hembygdsförening
Föreningen driver hembygdsmuseet i Falkenberg ideellt och värnar om stadens miljöer, både dess byggnader och parkområden.
En eldsjäl i detta sammanhang är ordföranden Siv Qvarfordh. På museets tomt finns stadens enda kvarvarande laxrökeri. Detta har under årens lopp förfallit men tack vare föreningens stora engagemang och envishet har kommunen nu bidragit med pengar till renoveringen. Föreningen har genom åren gett ut flera böcker om det gamla Falkenberg. År 2015, när föreningen fyllde 70 år, utgavs jubileumsboken ”Staden vid Ätran”.
Motivering:
För värdefullt arbete med att i text och bild dokumentera Falkenbergs historia och värna om stadens kulturhistoriska miljöer.

• Bengt Gärdfors, Laholm
Bengt Gärdfors, med en gedigen akademisk bakgrund, har under de senaste åren skrivit flera böcker om näringslivet i Laholm och Halmstad ex emigrationen till norra Tyskland i boken ”Tysklandsfararna”. Han har även en biografi om riksdagsmannen och bondeledaren Carl Ifvarsson från Ränneslöv, som gjorde en klassresa i 1800-talets Halland.
Motivering:
För idogt och imponerande arbete att forska och i bokform berätta om näringslivets historia och utveckling i södra Halland.