Program 2015

Höstprogram 2015       

 

Kulturstigsvandring från Liljeholmen till Mälarhöjden
Lördag 5 september kl 11.00 – c:a 14.00

Samling vid Liljeholmens T-banestation, nedanför trappan som går ner till Trekanten. Vi vandrar längs Trekanten, genom Vinterviksdalen, stannar till för en ”kaffepaus” vid Vintervikens trädgårdar. OBS ta med dig något att äta och dricka. Sedan vandrar vi vidare mot Mälaren genom Hägerstenshamnen, Eolshäll, Klubbensborg och avslutar vid Mälarhöjdens T-banestation. Räkna med minst 3 timmar! Ingen kostnad för dig som är medlem, 30:- för ickemedlemmar. Anmälan till Birgitta 08 646 90 57 eller e-post [email protected]  Guide: Birgitta Biesheuvel (ring före 10.00 om vädret inte verkar ”vandringsbart”).

 

Utställningar och föreläsningar i Axelsbergs servicehus, Axelsbergs torg 3
Lördag 19 september och söndag 20 september 13.00–16.00

Utställningar, bokbord med försäljning av Brännkyrkaboken, Mack – en svensk uppfinning av Urban Alvring, och naturligtvis av våra egna årsböcker.

Restips: T-bana till Axelsberg, servicehuset ligger till höger om utgången. OBS Mulu Cafe är öppet båda dagarna.

  • Lördag 19 september

Det har funnits en del både stora och små varv i Hägersten. Ett av de större var Lövholmsvarvet. Jan Larsson har forskat om varvet.
Kl 13.30  Jan Larsson berättar och visar bilder om Lövholmsvarvets intressanta historia.

  •  Söndag 20 september

MACK – ett engelskt ord för en bensinstation? Nej det är initialerna på de fyra herrar som startade en mycket intressant industri i Midsommarkransen baserad på en världsberömd uppfinning. A:et i namnet härrör sig till Urban Alvrings farfar.
Kl 13.30  MACK en unik industrihistoria, Urban Alvring berättar och visar bilder.

 

Budkaveln
Söndagen den 20 september 09.30–16.00

Varje år anordnar Stockholms Läns Hembygdsförbund tillsammans med någon eller några hembygdsföreningar årets budkavle, ett arrangemang öppet för alla föreningar inom förbundet. I år är Brännkyrka och Hägersten värdar för arrangemanget. På vår hemsida hittar du program och övrig info. Om du inte har tillgång till nätet så kan du slå en signal så skickar vi programmet.

Kostnad 330 kr inkl. kaffe, lunch och bussresa, som startar i Älvsjö och slutar i Axelsberg. OBS att vi måste ge medlemmar från andra föreningar företräde om det blir fullbokat!
Anmälan senast 5/9 till [email protected].

 

”Kolsyran”
Onsdag 23 september 19.00 – Aspuddens bibliotek

Lövholmen bär fortfarande spår av sin industrihistoria och en av de förfallna byggnaderna är den gamla kolsyrefabriken.
Urban Alvring visar bilder och berättar historien om Kolsyrefabrikerna i Liljeholmen.
Anmälan [email protected] eller hämta biljett på biblioteket.

 

Loppis på Lerkrogen Göta landsväg 224
Söndag 18 oktober 12.00–15.00

Brännkyrka hembygdsförening har loppis på gården och vår förening hänger på och finns inne i Hägerstensrummet. Lerkrogen ligger vid Älvsjö station.

 

Konsten i Hägersten

Hägersten är väl försedd med offentlig konst inte bara i Västertorp. Flera av konstprojekten har tillkommit genom enskilda människors initiativ.
Birgitta Biesheuvel berättar och visar bilder

  • Söndag 25 oktober 13.30 på Lerkrogen i Älvsjö
  • Onsdag 25 november 19.00 på Aspuddens bibliotek *
  • Onsdag 11 november 19.00 på Gröndals bibliotek *

* Anmälan [email protected] eller hämta biljett på biblioteken.

 

Julmarknad Lerkrogen Göta landsväg 224
Söndag 6 december 12.00–16.00

Försäljning av konsthantverk. Kaffeservering. Om du är konsthantverkare är du välkommen att boka in dig tfn 08-646 90 57 eller [email protected]
I samarbete med Brännkyrka hembygdsförening. Restips: buss eller pendeln.

 

Nyinsatt: Nynäs vid Trekanten – byn som försvann
Onsdag 16 december 19.00

Urban Alvring visar bilder och berättar om hus och människor i området.
Onsdag 16 december kl 19.00 på Gröndals bibliotek
Anmälan [email protected] eller hämta biljett på biblioteket.

 

 

 

 

 

Vårprogram 2015       

 

Nobel i Vinterviken och i Paulilles Frankrike Tellus, Vattenledningsv. 46
Tisdag 3 februari kl 19.00

Urban Alvring, ingenjör med intresse för industrihistoria, berättar i ord och bild om de nedlagda och bevarade Nobelfabrikerna i Vinterviken och i Frankrike, fabriker som tillverkade dynamit i stora mängder.
Bokbord med våra skrifter bl.a. Brännkyrkaboken, årets hembygdsbok 2014 och utställningen om Nobelfabriken i Vinterviken. Entré: 40 kr. Arr. Tellus Kulturförening.

 

Hertha Hillfon, en stor konstnär – Lerkrogen* Göta landsväg 224, Älvsjö
Söndag 22 februari 14.00

Birgitta Biesheuvel berättar om Hertha Hillfon och visar en liten film från hennes ateljé och trädgård och en utställningsskärm från ett besök i Herthas ateljé.
Lerkrogen är öppen 13.00–16.00 med kaffeservering, bokförsäljning och hembygdsprat med funktionärer från Hägerstens och Brännkyrka hembygdsföreningar.

* Lerkrogen är öppen under våren på söndagar (inte helgdagar) kl 13.00–16.00, start 25 januari. Se även Brännkyrka hembygdsförenings program. På förbundets portal www.hembygd.se hittar du både Brännkyrka och Hägersten.

 

Vi minns Aspudden – Aspuddens bibliotek
Onsdag 4 mars kl 19.00

Genom åren har vi fått ett stort antal fotografier från Aspudden som vi vill visa. De är digitaliserade och för de flesta har vi fått hjälp med datum och plats men saknar en del. Tillsammans med publiken plockar vi fram minnen och hjälps åt att komplettera bildarkivet. Vi sätter också upp en fotoutställning och säljer våra skrifter, bland annat Brännkyrkaboken, årets hembygdsbok 2014.

 

Industrier i Hägersten, utställning – Aspuddens bibliotek
Onsdag 4 mars – 6 april

I källaren har vi ställt ut skärmar med foton från gamla Aspudden och en del spårvägshistoria.

 

Vi minns Midsommarkransen – Tellus, Vattenledningsvägen 46
Tisdag 17 mars kl 19.00  

Genom åren har vi fått ett stort antal fotografier från Midsommarkransen som vi vill visa. De är digitaliserade och för de flesta har vi fått hjälp med datum och plats men saknar en del. Tillsammans med publiken plockar vi fram minnen och hjälps åt att komplettera bildarkivet. Vi sätter också upp en fotoutställning och säljer våra skrifter, bland annat Brännkyrkaboken, årets hembygdsbok 2014.

 

Årsmöte lördag 21 mars    OBS! Detta är en kallelse
Axelsbergs servicehus

14.00
Sedvanliga årsmötesförhandlingar. Handlingar kommer att delas ut före mötet. Om du önskar ta del av dem innan, meddela detta så skickar vi dem till dig. Motioner skall vara oss tillhanda senast under februari månad.

15.00 Spårvagnar i Hägersten
Reinert Klint från Spårvägsmuseets vänner berättar och visar bilder efter årsmötet. Fotoutställningar, bokbord och kaffe. Ta gärna med dig grannen!
T-bana till Axelsberg, servicehuset ligger omedelbart till höger om utgången.

 

”Kolsyran”
Onsdag 15 april – Gröndals bibliotek
Onsdag 29 april – Gröndals bibliotek

Vi fortsätter med våra uppskattade föreläsningar på biblioteken i Hägersten. Urban Alvring berättar och visar bilder om de gamla Kolsyrefabrikerna i Liljeholmen. Anmälan [email protected] eller hämta biljett på biblioteket.
Obs, dubblerad för det stora intresset.

 

Industrier i Hägersten, utställning – Gröndals bibliotek
Från 15 april

Hägerstens roll som fabriksområde är i det närmaste helt förbi. Årsskriften för 2014 Industrier i Hägersten II berättar om en del kända och okända industrier. Fotoutställningen visar en del av den gamla industrihistorien.

 

Lövholmsvarvet – Gröndals bibliotek
Onsdag 22 april 19.00

Jan Larsson berättar och visar bilder om Lövholmsvarvet.
Anmälan [email protected] eller hämta biljett på biblioteket.

 

Vi minns Aspudden del II– Aspuddens bibliotek
Onsdag 22 april kl 19.00

Genom åren har vi fått ett stort antal fotografier från Aspudden som vi började visa i mars och hann till ungefär hälften. Nu fortsätter vi! De är digitaliserade och för de flesta har vi fått hjälp med datum och plats men saknar en del. Tillsammans med publiken plockar vi fram minnen och hjälps åt att komplettera bildarkivet. Vi säljer våra skrifter, bland annat Brännkyrkaboken – årets hembygdsbok 2014.

 

”Kolsyran” – Göndals bibliotek, nyinsatt
Onsdag 29 april 19.00

Urban Alvrings föreläsning var så uppskattad att han ännu en kväll berättar och visar bilder om de gamla Kolsyrefabrikerna i Liljeholmen. Anmälan [email protected] eller hämta gratisbiljett på biblioteket.

 

Hertha Hillfon, en stor konstnär – Gröndals bibliotek
Onsdag 6 maj 19.00

Birgitta Biesheuvel berättar om Hertha Hillfon och visar en liten film från hennes ateljé och trädgård och en utställningsskärm från ett besök i Herthas ateljé.

 

Museet Hamn i Fisksätra – ligger i marinbyggnaden Saltsjö Pir vid Baggensstäket
Torsdag 7 maj 14.00

Om du inte varit i detta helt nya museum (öppnades i juni 2014) hoppas vi att du vill följa med oss till ett spännande resmål. Ett modernt museum som utnyttjar alla möjligheter med ny och gammal teknik och vi får nya infallsvinklar på vår svenska historia. Vi avslutar vårt besök med eftermiddagskaffe.
Kostnad: 100 kronor/pensionär, 130 kronor/övriga från 12 år (guidning + entréavgift).
OBS högst 20 personer – först till kvarn.
Resväg: Saltsjöbanan från Slussen till Fisksätra. Därifrån en promenad på 5 minuter till museet. www.hamnmuseum.se
Anmälan: [email protected] eller Ingegerd tfn 97 72 78

 

Vandring i Bellmans spår
Onsdag 27 maj kl. 17.30 – ca 19.30 (OBS ändrad dag)

Mycket i Hägersten minner om Bellman, bl.a. bodde hans syskon på Hägerstens gård. I flera av sina sånger och epistlar har han skrivit om vår bygd.
Samling vid Axelsbergs T-banestation senast 17.30. Vandringen avslutas vid Mälarhöjdens T-banestation. Guide Bo G Hall. Ingen anmälan. Ingen kostnad för medlemmar, 20 kronor för övriga.

 

Mälarhöjdsfesten, gamla spårvägsspåret vid T-banan
Lördag 30 maj

Nu har Mälarhöjdsfesten blivit en tradition. Boka in dagen! Om du vill medverka med program eller ”marknadsstånd” hör av dig till Birgitta 08-646 90 57.

 

Bussresa i Hägersten
Torsdag 4 juni

Under några timmar gör vi en rundresa i Hägersten. Vi åker i en liten buss som kan ta sig runt på våra ibland rätt smala gator och berättar om stadsdelarna i gårdagens och dagens Hägersten. Det blir också stopp med några kortare promenader och en kaffepaus. Anmälan e-post [email protected] eller Ingegerd tfn 97 72 78.