Program 2014

HÖSTEN 2014                   

 

Vandring i Bellmans spår

Onsdag 1 okt0ber kl. 16.30– ca 18.30
Obs Ny dag och tid!

Mycket i Hägersten minner om Bellman bl.a. bodde hans syskon på Hägerstens gård. I flera av sina sånger och epistlar har han skrivit om vår bygd. Samling vid Axelsbergs T-banestation senast 17.00. Vandringen avslutas vid Mälarhöjdens T-banestation. Guide Bo G Hall. Ingen anmälan. Ingen kostnad för medlemmar, 20 kronor för övriga. Om vädret är dåligt ring gärna 0730 899 799 för besked om vi kan genomföra vandringen.

 

Utställningar och föreläsningar i Axelsbergs servicehus

Lördag 4 okt och söndag 5 okt 13.00–16.00, Axelsbergs torg 3

Utställningar, bokbord med försäljning av Brännkyrkaboken, Hertha Hillfon – minnenas vind, Mack – en svensk uppfinning av Urban Alvring, och naturligtvis av våra egna årsböcker.
Om du som var medlem 2013 missat att hämta ditt exemplar av Brännkyrkaboken har du fortfarande den möjligheten.
Restips: T-bana till Axelsberg, servicehuset ligger till höger om utgången. OBS Mulu Cafe är öppet båda dagarna.

  • Lördag 4 oktober
    Årsboken för 2014 kommer att heta Industrier i Hägersten II. Vi följer upp vårt industritema även i höst med en föreläsning/bildvisning med Gert Ekström och Hans Björkman, våra succéföreläsare från i våras! OBS en del av deras böcker kommer att finnas till försäljning!
    Kl 13.30        Industrier vid järnvägen i Liljeholmen
  • Söndag 5 oktober
    Under det senaste halvåret har aktiviteterna runt konstnären Hertha Hillfons hem och efterlämnade konstskatt varit många. I dagarna går 250 av hennes verk under klubban och vad som händer med gården vet vi inte. Vi har gjort en utställningsskärm om Hertha och hennes konst, visar en liten film och säljer hennes böcker (som numera är slut på förlaget).
    Kl 13.30        Mälarhöjdskonstnären Hertha Hillfon

 

Fruängens Bibliotek – föreläsning
Brännkyrka – socknen som blev 51 stadsdelar

Tisdag 14 oktober 18.00

Boken med samma namn utkom under hösten 2013 – utnämnd till Sveriges hembygdsförbunds årets bok. Den har gjorts av fyra hembygdsföreningar i Söderort – helt med ideella krafter. Birgitta Biesheuvel, en i projektgruppen och författare till några kapitel visar bilder och berättar om utvecklingen i Hägerstens olika stadsdelar.
Anmälan [email protected] eller hämta biljett på biblioteket under oktober månad.

 

Besök i bergrummet på Bäckvägen

Onsdag 5 november 18.00

I den undre delen av bergrummet snett emot den gamla brandstationen på Bäckvägen (hörnan Bäckvägen-Tellusborgsvägen) håller en grupp entusiastiska brandmän till och mekar med veteranbrandbilar. Den övre delen inreddes som en sambandscentral under andra världskriget och kvar finns köket, matsalen, sovsalarna, kontoret m.m. Vi är välkomna till en rundvandring tillsammans med Greger Persson – 20 personer – först till kvarn! Anmälan Ingegerd tfn 97 72 78, e-post [email protected]

 

Julmarknad på Lerkrogen

Söndag 23 november 12.00–16.00, Göta landsväg 224 (alldeles vid Älvsjö station)

Försäljning av konsthantverk. Kaffeservering.
Om du är konsthantverkare är du välkommen att boka in dig tfn 08-646 90 57 eller [email protected]
I samarbete med Brännkyrka hembygdsförening. Restips: buss eller pendeln.

 

Vi öppnar på Lerkrogen!

Göta landsväg 224 (nära Älvsjö station)

Vi har inte några bestämda tider då vi finns på Lerkrogen, hembygdsgården, som vi delar med Brännkyrka hembygdsförening. Däremot är du välkommen att stämma möte med oss. Vi har en hel del arbete att göra med arkivering m.m. så vi kommer gärna om du vill boka in dig. Ring eller skriv helst en vecka i förväg så att vi kan planera.
Du har tillgång till utställningar, fotografier och klippböcker. Årsskrifter, även äldre årgångar, finns till försäljning och du kan se bilder från vårt bildarkiv på dator. Till våra rum och utställningar kan också du som har rollator eller rullstol komma. Tag gärna med dig egna foton som kan vara av intresse. Restips: Bussar eller Tvärbanan + pendeln från Årstaberg till Älvsjö.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

VÅREN 2014                   

 

• Utställningar, digitalt fotoarkiv o utdelning av Brännkyrkaböcker på Lerkrogen

Söndag 26 januari kl 13.00–16.00
Kom på lite hembygdsprat, drick en kopp kaffe och om du inte tidigare haft tillfälle, passa på att hämta din Brännkyrkabok (om du var medlem 2013).
Lerkrogen är Brännkyrka och Hägerstens hembygdsföreningars gemensamma hembygdsgård, som har öppet på söndagarna kl 13–16. För närmare info om arrangemang på Lerkrogen se Brännkyrkas hemsida. *

 

• Olle Engkvist, Byggmästaren och hans livsverk – Tellus, Vattenledningsv. 46

Tisdag 11 februari kl 19.00
Urban Alvring berättar om Olle Engkvist och hembygdsföreningen visar  utställningen om Olle Engqvist. Ett samarrangemang med Tellus Kulturförening.
Restips: T-bana till Midsommarkransen uppgång mot Tegelbruksvägen.

 

• Vi minns Aspudden – Aspuddens bibliotek

Onsdag 26 februari kl 19.00
Claes Becklin, folkbildare och Aspuddsbo sedan ett 20-tal år tillbaka visar bilder och tar oss tillbaka till Aspudden under 1900-talet. Biblioteket är nyrenoverat och har numera plats i gatuplanet för föreläsningar.  En fotoutställning över Aspudden inviger vi samma dag nere i utställningsrummet.
Anmälan [email protected]

 

• 1900-talets Aspudden  – utställning i Aspuddens bibliotek

26 februari–19 mars
Fotoutställning i utställningsrummet.

 

• Nyfiken på Hägersten? – Lerkrogen

Söndag 2 mars 13.30
Birgitta Biesheuvel berättar om hur stadsdelen Hägersten med omnejd utvecklades och visar bilder från förr och nu.  Ett samarbete med Brännkyrka hembygdsförening.

 

• Årsmöte söndag 23 mars           OBS kallelse!!

Axelsbergs servicehus
14.00             Sedvanliga årsmötesförhandlingar. Handlingar kommer att delas ut före  mötet. Om du önskar ta del av dem innan,  meddela detta så skickar vi dem till dig. Motioner skall vara oss tillhanda senast under februari månad.

15.00            Järnvägar i Hägersten
Stockholmskännaren Hans Björkman och museimannen Gert Ekström, författare till bokserien Stockholms Järnvägar berättar och visar bilder från den senaste boken som beskriver järnvägarna i Hägersten kring Liljeholmen, tidigare ett industriellt centrum. De järnvägar som funnits, de som finns kvar och de som aldrig blev byggda. Vi får ta del av de unika foton, vykort och kartor som illustrerar boken. Det finns också möjlighet att köpa delar ur bokserien.

Fotoutställningar, bokbord och kaffe. Ta gärna med dig grannen!
T-bana till Axelsberg, servicehuset ligger omedelbart till höger om utgången.

 

• Brännkyrka – socknen som blev 51 stadsdelar

Onsdag 2 april 19.00 – Gröndals bibliotek
Boken med samma namn utkom under hösten 2013. Den har gjorts av fyra hembygdsföreningar i Söderort – helt med ideella krafter. Birgitta Biesheuvel, en i projektgruppen och författare till några kapitel visar bilder och berättar om utvecklingen i Hägerstens olika stadsdelar. Birgitta berättar lite om varför man slog ihop Stockhom och Brännkyrka och vad som hände sen. En resumé över de 8 stadsdelarna som ingår i vårt område + Reimersholme som tillhörde Brännkyrka socken.
Anmälan [email protected] eller hämta biljett på biblioteket.

 

• Besök i bergrummet på Bäckvägen

Onsdagen den 9 april 15.00
I  den undre delen av bergrummet snett emot den gamla brandstationen på Bäckvägen (hörnan Bäckvägen-Tellusborgsvägen) håller en grupp entusiastiska brandmän till och mekar med veteranbrandbilar. Den övre delen inreddes som en sambandscentral under andra världskriget och kvar finns köket, matsalen, sovsalarna, kontoret m.m. Vi är välkomna till en rundvandring – 20 personer – först till kvarn!
Anmälan Ingegerd tfn 97 72 78, e-post [email protected]

 

• Nobel i Vinterviken och Paulilles

Onsdagen den 9 april 19.00 – Aspuddens bibliotek
Urban Alvring berättar och visar bilder från Vinterviken och fabriken i Paulilles i Frankrike.
Anmälan [email protected] eller hämta biljetter på biblioteket fr.o.m. 17 mars.

 

• Nobel i Vinterviken och Paulilles

Onsdag 16 april  19.00 – Gröndals bibliotek
Urban Alvring berättar och visar bilder från Vinterviken och fabriken i Paulilles i Frankrike.
Anmälan [email protected] eller hämta biljetter på biblioteket fr.o.m. 9 april.

 

• Nobelfabriken i Vinterviken, utställning

16 april – 30 april – Gröndals bibliotek
Vår fotoutställning från fabriken i Vinterviken visar människor och miljöer från 1900-talets första år. Se

 

• Brännkyrka – socknen som blev 51 stadsdelar

Onsdag 23 april 19.00 – Aspuddens bibliotek
Se under 2 april på Gröndals bibliotek.
Anmälan [email protected]

 

• Barns lek, Lerkrogen

Söndag 11 maj 13.00–16.00
Vad lekte vi under 1900-talets olika årtionden? Tillsammans med Brännkyrka hembygdsförening ställer vi ut och leker i huset och på gården om vädret vill. Vill du bidra med föremål och berättelser hör av dig till Birgitta 646 90 57.

 

• Mälarhöjdsfesten – i gamla spårvagnsspåret

Program 2014Fotograf: Program 2014

Program 2014

Lördag 24 maj 12.00–19.00
Mälarhöjdsfesten  24 maj från kl 12.00 i gamla spårvagnspåret (Krausparken) mellan Mälarhöjdens T-bana och Storsvängen.
Förra årets 100-årsjubileum gav mersmak. Det blir massor av aktiviteter med stånd längs hela den första delen av parken, ett mattorg med smaker från olika delar av världen, ett scenprogram med massor av musik (som håller på ända till klockan 19), ett barnblock och en sista chansen för några av våra politiker att försöka få oss till valurnorna på söndag  I resten av parken finns mängder av aktiviteter både för stora och små.
Hjärtligt välkomna!

 

• Vandring i Bellmans spår

Torsdag  3 juni kl. 18.00– ca 20.00
Mycket i Hägersten minner om Bellman bl.a. bodde hans syskon på Hägerstens gård. I flera av sina sånger och epistlar har han skrivit om vår bygd. Samling vid Axelsbergs T-banestation senast 18.00. Vandringen avslutas vid Mälarhöjdens T-banestation. Guide Bo G Hall. Ingen anmälan. Ingen kostnad för medlemmar, 20 kronor för övriga.

 

* På förbundets portal www.hembygd.se hittar du både Brännkyrka och Hägerstens hembygdsföreningar. Vi har också kvar vår gamla hemsida hagerstensbygden.se där uppgifter om alla våra skrifter med innehållsförteckningar finns.

 

                                

Hitta aktivitet

Se alla aktiviteter