Program 2012

HÖSTEN 2012

Hamnfest i Gröndal
Lördag 25 augusti 14.00–22.00
För åttonde året i rad anordnas Gröndals hamnfest vid Liljeholmsviken. Vi finns där med bokbord och fotoutställning fram till klockan 18 .00. I hamnen ligger Träbåtssällskapet Skeppsmyran, TSSM, som bildades 1985 i syfte att verka för träbåtsvård och träbåtsport. Föreningen driver renoveringsvarv i historisk båtbyggarmiljö i det gamla Gröndalsvarvet i Stockholm. Passa på att göra ett besök!
Restips: Buss 133 eller tvärbanan till hållplats Trekanten

Lerkrogen öppen
Söndag 2 sepember 13.00–16.00
Hägerstens lokal är öppen med tillgång till tidningsklipp, digitaliserade bilder och hembygdsprat. Brännkyrka har föreläsning och kaffeservering på övervåningen.

Mälarhöjdens dag, Klubbensborg i Mälarhöjden
Söndag 9 september 12.0015.00
Vi finns liksom tidigare år i ett vit- och rödrandigt tält mitt emot Värdshuset Klubben. Fotoutställning, försäljning av böcker och mycket hembygdsprat. Nyhet för året är att vi också kommer att ha en station med gamla lekar. Vad gjorde vi på rasterna och efter skolans slut? Vi ordnar också en tipspromenad med Mälarhöjdstema. På området finns föreningar och andra aktörer i närområdet representerade. Bo G Hall är dagens konferencier.

Hägerstens historia och Hägerstensåsen, Hägerstensåsens Medborgarhus
Onsdag 19 september 19.00
En föreläsning om Hägerstens historia och tillkomsten och utvecklingen av Hägerstensåsen i samarbete med föreningen Folkbildning i Hägersten.
Föreläsare: Birgitta Biesheuvel.
Kostnad: 100 kronor, men du som är medlem i hembygdsföreningen eller Folkbildning i Hägersten betalar endast 50 kronor.
Förhandsanmälan till Ingegerd tfn 97 72 78, fax 97 91 92 eller e-post [email protected] för att du skall kunna tillgodoräkna dig rabatten.

Hembygdskavel på Ekerö
Lördag 22 september 9.0017.15
Efter några års uppehåll arrangerar Stockholms Läns Hembygdsförbund ”Budkaveln”, i år i samarbete med föreningarna på Mälaröarna. Uppläggningen blir lite annorlunda än tidigare. Man anmäler sig inte längre i lag utan även enskilda som kommer dit i bil eller t-bana /buss är välkomna. Lagen formas på plats och resan sker med buss.
Program: Samling vid Karusellplan, Drottningholm, kl 9–9.30. Bussen avgår därifrån 9.30 återkommer 17.15. Kostnad 400 kr/person.
Anmälan: till Lars Gundberg, tel 08-560 212 50 begin_of_the_skype_highlighting 08-560 212 50 end_of_the_skype_highlighting [email protected]
Arrangörer: Munsö Vävstuga, Lovö Hembygdsförening, Färingsö hembygdsförening, Fornminnessällskapet på Mälaröarna, Ekerö-Munsö Hembygdsförening, Bertil Ifwers museum.

”Olympiadag” i Västertorp
Söndag 23 september
Med anledning av 100-årsjubileumet av Stockholmsolympiaden anordnas olika arrangemang runt om i Stockholm under året. Nu är det Västertorps tur. Företagarföreningen, Västertorps BK, Hägerstens Stadsdelsförvaltning och Olympiska kommittén är arrangörer.

Bokbord på Lerkrogen
Söndag 7 oktober 13.0016.00
Tillsammans med övriga hembygdsföreningar i söderort finns vi på Lerkrogen och visar och säljer böcker och annat material och hembygdspratar. Kaffeservering.
Var: Lerkrogen, Göta landsväg 224 (alldeles vid Älvsjö station)
Restips: Pendeln från Årstaberg. Buss 173 från Fruängen.

Hembygdens helg på Historiska museet
Lördag o söndag 2021 oktober
I år är det dags igen. Hembygdsrörelsen anordnar ”Hembygdens helg” i samarbete med Historiska museet med utställningar och föreläsningar. Fullständigt program kommer att finns på förbundets hemsida www.hembygd.se i september. Även vår förening kommer att finns med bland utställarna. Fri entré.

Frimärken – Fotoutställning i Brf Korsriddaren
Lördag 17 november 13.00–16.00
Välkommen till en föreningsträff med utställningar, bokbord, kaffeservering och värdering av frimärken och självklart en hel del hembygdsprat. Tag gärna med dig foton, vykort och annat som du vill dela med dig av. Vi kommer också att ha en dator med vårt digitala fotoarkiv.
Vår medlem Olle Holden som är frimärks- och vykortsexpert finns på plats. Tag med dig frimärken, vykort, gamla brev och kuvert om du vill få dem värderade.
Var: Brf Korsriddaren, Hägerstensvägen 165
Restips: T-bana till Örnsberg. Lokalen ligger snett över på andra sidan gatan.

Julmarknad på Lerkrogen
Söndag 25 november 12.00–16.00
Försäljning av konsthantverk. Kaffeservering. I samarbete med Brännkyrka Hembygdsförening.
Var: Lerkrogen, Göta landsväg 224 (alldeles vid Älvsjö station)
Restips: Pendeln från Årstaberg. Buss 173 från Fruängen.


VÅREN 2012

Stockholms Borgargilles Arkiv och Bibliotek – en okänd pärla
Onsdag 25 januari 17.00– ca 18.30
Först en guidad visning av Sigyn Rehn, sedan kan vi botanisera bland Borgargillets omfattande samlingar av böcker, bilder och föremål. Kostnad 100:- som inkluderar entré och visning. Anmälan Ingegerd tfn 97 72 78, e-post [email protected] eller fax 97 91 92. (OBS vi har 15 platser – först till kvarn! Ev förhinder måste anmälas i god tid så att någon annan får chansen.)
VAR: Nybrogatan 60. Vi samlas i trapphuset före 17.00.

Fotoutställning på Aspuddens bibliotek
6–29 februari ställer vi ut äldre foton från Vinterviken.

Vi minns Aspudden – Aspuddens bibliotek
Onsdagen den 15 februari kl 18.00–20.00
träffas vi i bibliotekets galleri. Med hjälp av äldre foton (bildvisning) minns vi det Aspudden som var. Kom och berätta om ditt Aspudden! Tag gärna med dig grannen. Om du har foton som du vill dela med dig av vill vi gärna låna dem. Slå en signal 646 90 57 eller tag med dig dem till kvällen.

Fotoutställning på Gröndals bibliotek
5–17 mars ställer vi ut foton som visar industrier i Gröndal och Vinterviken.

ÅRSMÖTE
Söndag 25 mars
14.00 Sedvanliga årsmötesförhandlingar. Handlingar kommer att delas ut före mötet. Om du önskar ta del av dem innan, meddela detta så skickar vi dem till dig. Motioner skall vara oss tillhanda senast under februari månad.
15.00 ca Christer Malm berättar om industrierna på och omkring Tellusborgsvägen och visar bilder.
Utställningsskärmar om Industrier i Hägersten. OBS Finns kvar även den 26:e. Har du foton eller annan dokumentation? Tag kontakt så att vi får mer material att visa!
Var: Axelsbergs servicehus
Restips: T-bana Axelsberg (lokalen finns i samma länga som T-banestationen)

Bebyggelse och planering i Hägersten
Måndagen den 26 mars kl 18.00
Tillsammans med boende i området planerar vi en informations- och diskussionskväll om bygg- och bevarandeplaner i stadsdelen Hägersten. Program fastställs senare.
Var: Axelsbergs Servicehus
Restips: T-bana Axelsberg (lokalen finns i samma länga som T-banestationen)

Barns lek” på Lerkrogen
Lördag-söndag 1415 april kl. 13.0016.00 båda dagarna
Helgens tema är Barns lek. Både liten och stor får pröva på lite ”handaslöjd” och vi kommer också att visa en del äldre leksaker och ger prov på ”lekar vi lekt som barn”. Kom med och lek och dela med dig av dina minnen från barnaåren!
Dessutom kommer vi som vanligt att ha en del utställningsskärmar med fotografier och klippböcker. Årsskrifter, även äldre årgångar, finns till försäljning. Nedre våningen kan också du som har rollator eller rullstol besöka och vi ser till så att även du kan få kaffe. Kaffeservering båda dagarna. Ett samarbete med Brännkyrka Hembygdsförening.
Restips: Buss 161 från Telefonplan eller pendeln från Årstaberg till Älvsjö station. Det röda trähuset ligger 2 min från stationen.
Var: Lerkrogen, Göta landsväg 224 (alldeles vid Älvsjö station)

Bussresa i Hägersten
Tisdag 22 maj 18.00– ca 21.00
Bussresa i vårt område för alla intresserade. Resan varieras något år från år. Bussen står på parkeringsplatsen vid Nordströms Trä på Trekantsvägen. Vi finns nedanför trapporna från Liljeholmstorget (mot Trekanten) för att hjälpa dem som inte hittar. Bussen tar 28 passagerare. Kostnad 100 kronor.
Anmälan Ingegerd tfn 97 72 78, e-post [email protected] eller fax 97 91 92
Var: Samling vid Liljeholmens T-banestation senast 18.00.

Vandring i Bellmans spår
Torsdag 7 juni kl. 18.00–ca 20.00
Mycket i Hägersten minner om Bellman, bland annat bodde syskonen på Hägerstens gård. I flera av sina sånger och epistlar har han skrivit om vår bygd. Guide Bo G Hall. Ingen anmälan. Ingen kostnad för medlemmar, 20 kronor för övriga.
Var: Samling vid Axelsbergs T-banestation senast 18.00. Vandringen avslutas vid Mälarhöjdens T-banestation.

Försommarvandring i Liljeholmen
Onsdag 13 juni 18.00– ca 20.00
Tillsammans med biologen Per Sigurd Lindberg vandrar vi i Årstaängsskogen. Vad finns kvar av odlade och vilda örter i ett område som bebyggs alltmer? Tag med ”fika”. Anmälan Ingegerd tfn 97 72 78, e-post [email protected] eller fax 97 91 92
Var: Vi träffas i Liljeholmen utanför T-banan vid tvärbanan senast 18.00.