Hagbydagen 2018: Matkultur

Längst ner på sidan listar vi de rätter som kommer att serveras vid Hagbydagen 2018. [Uppdaterad 28 juli, 2018]

När? Söndagen den 12 augusti, kl.12 och några timmar framåt.

Var ska vi vara? Vi kommer att ha bord utställda på grusplanen och gräsplanen framför hembygdsföreningens museum, alltså mittemot Hagby kyrka.

Vad kan man servera? Du bestämmer själv vad du bjuder på. Temat är som sagt ”matkultur” och i det ingår precis vad som helst. Vegansk kultur? Spansk kultur? Skogstibblekultur? Harry Potter-kultur? Ny kultur? Gammal? Ja, du bestämmer liksom själv vad du menar med ”kultur”. 🙂

Hur mycket ska det vara? Hur många portioner du lagar och hur stora de är bestämmer du också själv. Men tanken är att det ska vara provsmakning, inte hela måltider som man blir mätt av. Det behöver inte räcka till alla.

Berätta mer om maten! Vi hoppas att besökarna får med sig mer från dagen än bara en mätt och glad mage. Du får därför gärna skriva några rader om vad det är för rätt, varifrån den kommer och kanske något om dess historiska bakgrund. Du kan skicka det till Sanna i hembygdsföreningen ([email protected]), så ordnar hon skyltar och informationsblad till borden.

Hur betalar besökarna för maten? Portionerna kommer att kosta 10-20 kronor. Du behöver inte själv hålla på med pengar, vi har ett system med ”biljetter” som besökarna köper separat när de kommer. För att ta betalt kryssar du över rutorna där belopp står angivna (t.ex. kryssar över två rutor som det står ”10 kr” i, om något ska betala för något som kostar 20 kr). På tidigare Hagbydagar har vi vanligen haft 75-100 besökande, men det kan komma fler den här gången eftersom vi tror att det här temat kan locka många.

Sälja annat? Om du vill sälja saker på mat-temat och själv ta hem vinsten (gäller inte om du bjuder på mat, men kanske finns annat du vill sprida) så får du sköta pengarna själv. Vi har i föreningen inte lagt upp några planer för den möjligheten, men om du har något som du tror kan bidra till en trevlig dag (folk gillar ju alltid att få med sig hem små saker de köpt) så kan det ju inte vara till skada.

Hur anmäler du dig? Skriv till Sanna Tielman i hembygdsföreningen om vad du vill göra, så fyller hon i listan här nedan. Mailadressen är [email protected]. Tele: 0708-17 48 98. Du kan också skriva till Hagby hembygdsförenings facebook-sida (den hittar du här). Obs. att om du lovat att komma och bidra med något så är anmälan bindande. Självklart händer det att man blir sjuk, planer går i stöpet och liknande, men vi vill veta hyfsat säkert på förhand vad som kommer att finnas på Hagbydagen.

Vi tillhandahåller:

  • Ersättning för råvaror (ge kvitton till hembygdsföreningen så får du ersättning)
  • Spis och ugn finns i bygdegården, där man kan laga/värma och bära ut för servering.
  • Kylskåp finns i bygdegården.
  • Papperstallrikar, bestick, servetter.
  • Bord att servera från.

Vid sidan av själva maten planerar vi också att ha ett föredrag om historisk mat i Uppland, lotterier och tipspromenad.

Vilken rätt Varifrån? Vad är det?
 Fika Sverige Kaffe, te, småkakor
Våfflor Sverige
 Poffertjes  Holland  Små tjocka jästa pannkakor som serveras med smör och florsocker
 Fläskpannkaka  Rasbo-Kil  [TT]
Risgrynspudding med saftsoppa Sverige [AH]
Bitterballen Holland Friterad kryddig köttstuvning [ST]
”Något franskt” Frankrike [KB]
Kaldereta Filippinerna Köttgryta [M&L]
”Något vegetariskt” – vet inte än – [BM]

 

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter