Egentligen är det väl ganska osympatiskt

Rörsångare som föeder upp gökunge. Foto: Per Harald Olsen

Välkommen på gökotta!

Förra året kom ett tjugotal själar (plus en hund) på gökottan och vi hörde i och för sig inte göken, men det var ett bra tillfälle att fika och träffas. Tveka inte att komma även om du inte känner någon, vi är många som inte känner så många på bygden och gamlingarna brukar vara snälla och prata med oss ändå. Det är ett bra tillfälle att lära känna de som bor här. 🙂

Vi träffas kl.7 den 13 maj vid Eka Gård (se kartlänk nedan). Ta gärna med fikakorg och cykel, det kan bli för långt att promenera dit vi ska. Extra gillande ges till den som kan många fågel-ljud. Hitta hit

Fast egentligen – gökungar? Knuffar ut sina fostersyskon från boet och lägger själv beslag på maten och omvårdnaden.

Vi tar en fika för att glömma eländet.

Förberedelserna igång till morgondagens årsmöte. Du kommer väl?

Imorgon klockan nitton ses vi i bygdegården för att prata om vad hembygdsföreningen och bygdegårdsföreningen ska göra under det kommande året. Och det är inte bara ett helt vanligt årsmöte – vi bjuder också på ett föredrag om gamla orglar. Och så bjuder vi på mat. Kockarna är nu i full gång inför morgondagen. Läs mer om årsmötet.

Nu är det dags för årsmöte för hembygdsföreningen och bygdegårdsföreningen!

Titta i aktivitetskalendern till höger för att få mer information. Eller så tittar du på bilden här nedan.

 

Spår av digerdöden i 1600-talets lantmäterikartor

Hagby hembygdsförening bjuder in till föredrag med Olof Karsvall från Riksarkivet som berättar om spåren av digerdöden i 1600-talets lantmäterikartor, med exempel från Hagby socken.

Tisdagen den 5 december kl.19.00 i bygdegården.

För att inte helt gå under av dessa dysterheter bjuder vi på kaffe med lussebulle.

Varmt välkomna!

 

Tips för kulturnatten

Kom och se Skogstibblebor ramla ner i Säva-ån!

Nu på lördag kl.17.00 utmanar Skogstibble och Hagby varandra på dragkamp. Kom ner till Säva-ån och kolla in vilket drag som drar ner det andra i vattnet. Tvål och handdukar ligger redan på plats i bygdegården för att det förlorande laget ska bli någorlunda presentabla efter striden. Att det skulle vara några från Hagby som åker ner i ån är såklart otänkbar. Eller inte. Vi får se.

Efter denna rafflande fajt blir det försoningspub i bygdegården där det finns både drycker, korv och hamburgare till bra priser. De som står bakom detta traditionsenliga evenemang är Bygdegårdsföreningen. Kom!

Hagby-dagen nu på söndag – Från jord till bord

Nu  börjar det dra ihop sig inför Hagbydagen, den 13 augusti.

Om du vill kan du inleda med att gå på gudstjänsten i kyrkan, den börjar kl.11.00.

Efter gudstjänsten, ungefär vid kl.12.00, visar vi upp vägen från jord till bord. Vi börjar på ett fält i närheten och slår med lie, gör kärvar, sätter upp dem, tröskar med slagor och maler.

Klockan ett är det dags att undersöka hur maten förr smakade. Du kan köpa en tallrik med kött, strömming, potatis och annat. Och visst vill du smaka på sluring? Du kan också köpa kaffe och kaka, och skulle det här inte räcka går det också att få sig en nygräddad våffla.

Om du vill prova på att själv slå med lie, tröska och annat så är du välkommen tillbaks till fältet efter maten.

De nya tröjorna för hembygdsföreningen kommer att gå att köpa, med bild från runstenen som hittades förra hösten (gå gärna ner till kyrkan och titta på den.) Skulle du ha tur kan du också vinna en tröja på lotteriet, eller varför inte vinna en gammal skolplansch från Ramsta Skola?

Välkomna!

Följ med på kulturresa till Gysinge och Östervåla

Hagby hembygdsförening bjuder in till

Kulturresa till Gysinge bruk och Östervåla

Söndag 20 augusti kl. 8.00 – 17.30.

Vi besöker Centrum för Byggnadsvård i Gysinge, Brandbilsmuseet i Gysinge och Östervåla stol- och möbelmuseum. Lunch på Orangeriet i Gysinge, för- och eftermiddagskaffe ingår. Avfärd 8.00 från Hagby kyrka, hemkomst 17.30.

Kostnad: För medlemmar i Hagby hembygdsförening är resan gratis, för icke-medlemmar kostar den 560 kr.

Anmälan till Karl-Arne Brolin senast 1 augusti på [email protected] eller på

070 559 69 33.

Varmt välkomna!

Kulturresa hösten 2017Fotograf: Kulturresa hösten 2017

Midsommarfirandet slog rekord

I år blev det besöksrekord för midsommarfirandet i Hagby! Tack alla ni som kom och dansade, fikade, kastade pil och bara fanns till och var allmänt underbara.

För bygdegårdsföreningen och hembygdsföreningen började firandet redan på förmiddagen, med ordningställandet av fikat. Det hade bakats oändliga mängder bullar och sockerkakor av olika slag och det sprangs runt och letades efter sladdar, mickar, högtalare, fler sladdar, vattenkokare, korvgrillare, kylväskor och det ena med det femte.

Sanna TielmanFotograf: Sanna Tielman

Sedan skulle det ställas upp lövruskor i alla hörn, blommor ställas ut, poängtavlor skrivas. Här har vi en av Focksta-sönerna i färd med att förbereda luftgevärsskyttet. Vem som vann förtäljer inte historien och inte heller vem som vann pilkastningen eller fick gå hem med priser från lotteriet (men det kan tänkas att det går att återkomma om den saken).

Nyinlagt: De som vann pilkastningen var Stefan Jansson (vuxenklassen) och Marie-Louise Jansson (barnklassen).

Sanna TielmanFotograf: Sanna Tielman

Finaste midsommarfrisyren ingick också i förberedelserna, med blommor i en väl beundrad knut som sitter på Gunilla Orvehag.

Sanna TielmanFotograf: Sanna Tielman

En del kom till firandet med höskrinda, eftersom traktens traktorförare i vanlig god ordning hade åkt ut till bygdens olika hörn för att hämta upp gäster. Mest är det väl barn som brukar åka med skrindorna, men det är faktiskt ett trevligt transportmedel även för oss litet äldre. Rekommenderas!

Thorbjörn TärnströmFotograf: Thorbjörn Tärnström

En del kom dit i veterantraktorer, ”Ferguson grålle”, inklusive vagnar med tält.

Thorbjörn TärnströmFotograf: Thorbjörn Tärnström

Och såhär såg det ut när dansen var i full gång, med stången på plats och köerna till fika och annat ringlade sig långa. Vi hoppas att ni alla kommer tillbaks nästa år! Glad sommar!

Thorbjörn TärnströmFotograf: Thorbjörn Tärnström

 

Kom och fira midsommar!

Sedan 1991 har vi ordnat en midsommarfest i Hagby by, de sista åren tillsammans med Hagby bygdegårdsförening Firandet är mycket populärt och lockar 100-tals människor från socknarna runt omkring. Sockenborna far då i lövade skrindor ned till planen utanför kyrkan, där det dansas runt stången. Museet är öppet och det serveras mat och fika. Här kan man även kasta pil, skjuta med luftgevär, fiska i fiskdamm och delta i lotterier.

På midsommar aftonen samlas vi kl.13.00 för resning av midsommarstången och dans och lekar till musik. Lövade skrindor avgår från: Balingsta kyrka kl.12.15, Böksta kl.12.25, Säva kl.12.30. Eka kl.12.30, Vallby 12.30, Ekbolanda kl.12.40. Gottvallen kl.12.30.

Hitta aktivitet

Se alla aktiviteter