Vi söker folk som gillar att bjuda på mat!

Hagbydagen (12 augusti) ska i år vara på temat ”matkultur” och Hembygdsföreningen behöver din hjälp för att göra det till ett roligt evenemang! Tanken med dagen är att sprida just matkultur – som kan vara vad som helst. Italienskt? Vegankultur? Indisk? Från grannsocknen? Norrländsk? Historiska rätter? Du bestämmer.

För att göra det vill vi dels bjuda på mat och dels berätta om mat för besökarna. Och det är här du kommer in i bilden. Vi hoppas att massor av folk med anknytning till Hagby med kringområden kommer att laga smakportioner av något de själva vill bjuda på. Hembygdsföreningen står för råvarukostnader och arrangemanget kring dagen, och du står för lagandet, medtagandet och serverandet.

Vi behöver få höra av dig senast den 25 juli om du ska vara med. Om du tycker att det här låter det allra lilla minsta roligt, så gå till den här webbsidan (https://www.hembygd.se/hagby/hagbydagen-2018-deltagare-och-mat/),  där vi beskriver det hela mer ingående.

Du kan också höra av dig till Sanna Tielman ([email protected], tel 0708-17 47 98, eller via föreningens facebook-sida (https://www.facebook.com/hagbyhembygdsforening/)

Om du är med i någon förening som vill vara med (t.ex. hembygdsförening i grannbyar) så går det helt självklart bra, då kan ni ju passa på att göra reklam för er och locka med besökare från er egen by.

Så hör av dig! Det här blir roligt!  😊

Midsommar 2018

Årets midsommar var aldrig riktigt i fara, även om nattens vindar hade vräkt iväg de partytält som hade satts upp kvällen innan. De låg samlade och delvis sönderbrutna i bortre änden av fältet. Men med hjälp av Karl-Arne Brolins (han med pilkastningen) rulle med silvertejp så skred man till verket för att få dem på plats igen.

I vanlig ordning såldes korv, hembakt kaffebröd och lotter. Bert Lindberg vann ett stiligt förkläde och vi förväntar oss att han därmed kommer att stå för sommarens kökstjänst. Den mest populära aktiviteten var nog annars luftgevärsskyttet, där unga och gamla tävlade om att komma med på prislistan. Det mest spännande under dagen var däremot när det plötsligt dök upp regn och vindbyar och alla gäster tog skydd under tälten. En gäst fick vi ställa som tillfällig tältstolpe för att inte alltsammans skulle blåsa iväg. Men sedan satte dansen igång igen och solen sken över alla gästerna.

Midsommarfirandet förbereddes av Bygdegårdsföreningen och Hembygdsföreningen tillsammans. Här från ett kvällsmöte i juni där planerna lades upp.

Luftgevärsskyttet drog många utmanare.

Här säljs det kaffe och fika i långa banor.

Dans runt majstången är självklart obligatoriskt. Många kom och dansade, vädret till trots.

Efter dagens slut står stången efter väl förrättat värv. Dags att åka vidare till kvällens firanden. Tack alla som ställde upp för att firandet blev så bra!

Upplandsflaggan

Hagby var först med att köpa den nyligen framtagna Upplandsflaggan. Dagen till ära kom landshövdingen, Göran Enander och invigde den. Du kan fram till den 3 juli beställa flaggan från Upplands fornminnes- och hembygdsförening. Klicka på länken här för att se hur du beställer: upplandsflaggan

Landshövdingen och ordföranden för Hagby Hembygdsförening, Göran Ulväng, förevisar flaggan. Foto: Ulla NilssonFotograf: Landshövdingen och ordföranden för Hagby Hembygdsförening, Göran Ulväng, förevisar flaggan. Foto: Ulla Nilsson

Landshövdingen Göran Enander och ordföranden för Hagby Hembygdsförening, Göran Ulväng, förevisar flaggan. Foto: Ulla Nilsson

Tal hölls vid invigningen. Foto: Ulla Nilsson

Bubbel och tilltugg hör en ståndsmässig invigning till. Foto: Ulla NilssonFotograf: Bubbel och tilltugg hör en ståndsmässig invigning till. Foto: Ulla Nilsson

Bubbel och tilltugg hör en ståndsmässig invigning till. Foto: Ulla Nilsson

Flagga för Uppland!

Välkomna vänner, bekanta, besökare och turister genom att ha Upplands landskapsflagga hissad i flaggstången eller på fasaden. Upplands landskapsflagga bär riksäpplet och skapades till processionen vid Gustav Vasas begravning 1560 och har använts sedan dess.
Upplands Fornminnesförening och hembygdsförbund erbjuder nu flaggor till förmånligt pris, i samarbete med Flagghuset Europa AB.

Kampanjen inleds onsdagen den 13 juni kl. 11.45 då landshövding Göran Enander hissar den först sålda Upplandsflaggan vid Hagby hembygdsförenings hembygdsgård vid Hagby kyrka strax utanför Uppsala.

Alla Hagby-bor hälsas varmt välkomna att bevittna det hela. Kom gärna en stund innan!

//Hagby hembygdsförening

Nymålat hönshus

Hembygdsföreningen ägnar sig inte bara åt midsommar, Hagbydagar och andra större evenemang. Ibland drar de ut med målarhinkar och tjära för att vårda byggnader till längre livslängd. Nu var det dags för Vallbys gamla hönshus och förråd, det som står mittemot Granhammar. Om du tycker det är intressant med gamla byggnader och hur de vårdas, kom gärna med i hembygdsföreningen. Alla är välkomna! De som målade den här dagen var Göran, Mikael, Sanna, Sören och Thorbjörn. Den sista kommer egentligen från Rasbo-Kil, men håller på att kvalificera sig för livet i Hagby.

Ett ännu omålat hönshus. Foto: Tielman-Tärnström

Förberedelse pågår. En blandar färg (ljusröd falu) och de andra står och skvallrar. Foto: Sanna Tielman

En del står och pratar medan andra ägnar sig åt att måla. Precis som det ska vara – det här är mer nöje än arbete. Foto: Mikael Tibbing.

Resultatet efter förmiddagens arbete. Tyvärr räckte inte färgen till huset till vänster, men det kommer att bli rödfärgat senare under sommaren. Foto: Tielman-Tärnström.

 

Kom och fira midsommar i Hagby!

På midsommarafton hittar du traditionellt firande i Hagby by. Du är välkommen att fira från klockan ett. Läs mer här.

Gökottan 2018

I år var gökottan i en av hagarna på Eka. Nästan tjugo personer hade slutit upp, plus två hundar. Kyrkoherden och kantorn höll andakt i lövad sal bland gullvivor och hassel.

På vägen till gökottan kunde vi höra näktergalen sjunga! Och vi hörde även en gök, om än från en vevgrammofon.

Egentligen är det väl ganska osympatiskt

Rörsångare som föeder upp gökunge. Foto: Per Harald Olsen

Välkommen på gökotta!

Förra året kom ett tjugotal själar (plus en hund) på gökottan och vi hörde i och för sig inte göken, men det var ett bra tillfälle att fika och träffas. Tveka inte att komma även om du inte känner någon, vi är många som inte känner så många på bygden och gamlingarna brukar vara snälla och prata med oss ändå. Det är ett bra tillfälle att lära känna de som bor här. 🙂

Vi träffas kl.7 den 13 maj vid Eka Gård (se kartlänk nedan). Ta gärna med fikakorg och cykel, det kan bli för långt att promenera dit vi ska. Extra gillande ges till den som kan många fågel-ljud. Hitta hit

Fast egentligen – gökungar? Knuffar ut sina fostersyskon från boet och lägger själv beslag på maten och omvårdnaden.

Vi tar en fika för att glömma eländet.

Förberedelserna igång till morgondagens årsmöte. Du kommer väl?

Imorgon klockan nitton ses vi i bygdegården för att prata om vad hembygdsföreningen och bygdegårdsföreningen ska göra under det kommande året. Och det är inte bara ett helt vanligt årsmöte – vi bjuder också på ett föredrag om gamla orglar. Och så bjuder vi på mat. Kockarna är nu i full gång inför morgondagen. Läs mer om årsmötet.

Nu är det dags för årsmöte för hembygdsföreningen och bygdegårdsföreningen!

Titta i aktivitetskalendern till höger för att få mer information. Eller så tittar du på bilden här nedan.

 

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter