Om oss

Välkommen till Gräsö hembygdsförening, en aktiv och livfull förening som verkar på Sveriges tionde största ö. Här finns mycket information att förvalta, bevara och sprida, vilket är vårt huvuduppdrag.

Gräsö hembygdsförening bildades den 7 augusti 1985. Föreningens målsättning är att dokumentera och föra vidare den värdefulla kunskapen om skärgårdsbornas liv, miljö, traditioner och kultur till kommande generationer. Detta har bland annat skett genom insamling och kopiering av tusentals dokument, foton och bandinspelningar. Dokumentationen har även innefattat undersökningar av havsbottnen runt Gräsön med Side scan sonar för att lokalisera och dokumentera skeppsvrak och andra maritima lämningar. Mikrofilmade handlingar om ön, som till exempel domböcker och kartor, har köpts in och äldre tidningsartiklar om ön har gåtts igenom och bokförts. Mycket av det insamlade forskningsmaterialet har under senare år kommit att bilda basen till hemsidan www.grasoarkivet.se. Besök gärna hemsidan! Medlemskapet i arkivet är kostnadsfritt och det är dessutom en guldgruva för släkt- och bygdeforskare. 

Föreningen har en egen hembygdsgård bestående av sju äldre kulturbyggnader som har byggts upp av ideella krafter. Huvudbyggnaden härrör ursprungligen från 1770-talet. Hembygdsgården är öppen vid ett flertal tillfällen under sommarmånaderna, bland annat under hembygdsgårdens dag. I en byggnad i anslutning till Gräsö gård finns föreningens arkiv, där det är öppet någon gång i månaden under i stort sett hela året (eller på förfrågan). 

Ett antal olika aktiviteter genomförs för medlemmar och andra intresserade, varav dessa är några exempel:   

  • Två gånger om år skickas medlemsbladet "Gräsöbulletinen" ut till samtliga medlemmar. Så här långt har strax över 70 nummer producerats.  
  • En årlig bussresa för medlemmar, till olika kulturella utflyktsmål.
  • En utställning skapas årligen, vilka belyser olika ämnen i skärgårdsmiljön under såväl nutid som från äldre tiders verksamheter på ön, och visas i samband med årets olika aktiviteter.
  • Föreningen öppnar arkivet åtminstone någon gång i månaden för att intresserade ska kunna botanisera där och även hembygdsgården är öppen vid ett flertal tillfällen under året.
  • Hembygdsgårdens dag firas årligen på hembygdsgården i Söderboda med loppis, fika- och lotteriförsäljning, försäljning av lokala produkter, tipspromenad och annat.