Intressanta radioprogram om hembygden

P1 har just nu en serie program om vad hembygd är och betyder 2016. Klicka på länkarna nedan (med denna länk: http://) för att lyssna till programmen.

Hembygder del 1: Från Bagdad och Damaskus till djupaste Sörmland.
I år fyller hembygdsrörelsen 100 år. I fyra reportage undersöker vi begreppet ”hembygd”. Först ut: Hur blir man hemma i en bygd i djupaste Sörmland om man kommer från Bagdad, Damaskus eller Stockholm?
http://

Hembygder del 2: Att känna sig hemma.
P1 Kultur undersöker hembygderna i reportageform – tillhörigheter, minnen och framtider. Idag funderar Katarina Wikars vidare över själva ordet hembygd.
http://

Hembygder del 3: Daniel Norgren om hembygden i musiken.
Vilken roll spelar hemmet och hembygden i musiken? I Daniel Norgrens musik och texter har hemmet och hembygden en central roll. Dessutom, hör forskaren Mats Greiff om hembygden i countryn.
http://

Hembygder del 4: Är hembygd detsamma som rötter? Nej! Möt poeten Amer Sarsour och författaren Erik Andersson.
Hur djupt måste rötterna gå? Författaren Erik Andersson har rötter till 1600-talet i Västra Bodarna där han bor, Amer Sarsour har sina rötter i både Syrien och Palestina men hans hembygd är Storvreta i Uppland, och Gudrun Martikainen som bor i Laxå växte upp i Södra Lappland med finska och samiska rötter bl a. Hon vet hur det känns att vara främmande.
http://