JUL I FORNPARKEN

Lördagen 9 december från kl 13.00 hålls Munkgården öppen för julfirande med bl.a. hantverk, försäljning, kaffeservering mm Välkomna!

Almanacka 2018

Ni kan nu inhandla 2018 års almanacka på Vuxenskolan, Torget, Götene. Pris 100 kronor.

Kommunens hembygdsföreningar på möte i Munkgården

Två gånger om året träffas samtliga föreningar för en gemensam träff. Denna gång stod vår förening som värd. Speciellt inbjuden var Tommy Kroon från Västergötlands hembygdsförund som informerade om deras arbete och olika aktiviteter som förekommer.

Besök i Munkgården av 46 PRO-are från Forshälla

Under fredagseftermiddagen fick föreningen besök av en busslast resenärer som ville ha kaffe. De var från Forshälla och bestod av 48 personer inkl chaufför och reseledare. Efter ett besök på Hällekis Julmarknad och middag på Kinnekullegården tycke de att ett besök i vår hembygdsgård skulle avsluta deras utflykt.

2018 års almanacka nu till försäljning

Almanacka bekostar renovering av Fornbyn

Götene fornminnes- och hembygdsförening kan nu presentera sin nya almanacka för 2018. Det är andra året som man producerar en almanacka innehållande gamla götenebilder.

-Vi har arbetat fram en almanacka med bilder från det gamla Götene. Bilder som visar sig vara av ett stort intresse. Nyhet för i år är att vi även har med lite bilder från vår utbyggnad av Fornparken och då inte minst med en helt ny byggnad innehållande toalett- och förråd, berättar föreningens ordförande Jan Blomqvist.

Almanackan bekostas i första hand av välvilliga sponsorer som genom sin medverkan tillför ett gott ekonomiskt tillskott till föreningens kassa. Dessutom hoppas man nu på att kunna sälja 200 exemplar till allmänheten med start nu på fredag och lördag då medlemmar ur föreningen kommer att finnas på plats vid ICAbutiken.

-Det är pengar som vi verkligen behöver för att kunna fortsätta med vår renovering av Fornparken. Det kvarstår en hel del jobb, men nu har vårt ”renoveringskapital” tagit slut och vi behöver ha in ytterligare pengar för att kunna ställa iordning byggnaderna till fullgott skick. En del av de pengarna hoppas vi kunna få in genom försäljning av almanackan avslutar Jan med. Sid 01 kopia

Bonnapojk till kommunalråd

En man som heter Kenth

Höstens sista berättarkväll, anordnad av Götene fornminnes- och hembygdsförening, gick av stapeln i torsdags kväll. Temat för kvällen var ”Från bonnapojk till kommunalråd”. 41 personer var samlade i Sessionssalen. Det var som vid ett normalt fullmäktigemöte (41 personer är representerade i fullmäktige) så talaren kände sig nog som hemma.

Kenth Selmosson berättade mycket inspirerat om sitt liv från vaggan tills idag. Hans uppväxt på gården i Vättlösa, skolgången, mopedkörningen, och så tjejerna.

Kenths hela liv har bestått mycket av idrott. Fotbollen blev hans mycket stora intresse, som även idag finns kvar. Sedermera började han även med bordtennisen där han även blev anställd inom Bordtennisförbundet. Götene IK Tor blev ett känt begrepp inom bordtennis-sverige och mycket stora framgångar kunde rönas under åren.

Ett löpande bildspel visade hundratals miljöer med familjen, hustrun, resor, kommunala ting och inte minst Medeltidens värld. – Vi hade 80.000 besökare under åren 2008-2011 på Medeltidens värld berättade Kenth. Men det var här som problemen började, inte bara för kommunen, utan för Kenth personligen. Hotelser och övergrepp, angrepp i tidningar och TV, inte minst från programmet ”Uppdrag Granskning”. Påståenden om byggen av poolanläggning och utnyttjande av byggpersonal för privat bruk haglade som sanningar. Det var en besviken Kenth som noterade att allt av detta var osanningar som fick stå obesvarade. -Poolen köpte jag på ÖB för någon tusenlapp.

En gripande berättelse var när han berättade om sin sons bortgång som en följd av en hjärntumör. En tid med förtvivlan och förhoppningar om vart annat tills sonen en dag gick bort som en följd av sjukdomen.

-Ni kanske inte tror att det är sant, men till och med min sons grav skändades i samband med förföljelsen och hoten mot mig i samband med Medeltidens värld.

Sista delen i framställningen ägnades åt det kommunala arbetet som han gick in i år 2004 och som sedermera även ledde till en kommunalrådspost.

Man förstod av framställningen att Kenth brinner för sin uppgift inom politiken och ställer säkert upp till nyval vid nästa års val, om det är någon som vill ha mig som han uttryckte saken.

Berättarafton med Kenth Selmosson

Torsdagen 19 okt blir det en berättarkväll med vår medlem Kenth Selmosson. Temat för kvällen är ”Från Bonnapojk till Kommunalråd”. 

HÖSTAKTIVITETER

Berättarkväll om Skolan i Götene

Skolan i Götene – temat för berättarkväll

Torsdagen 14 september kommer Götene Fornminnens- och hembygdsförening att återta sina populära berättarkvällar. Denna kväll blir det samling i Centrumcafeterian under temat ”Skolan i Götene”. För 175 år sedan infördes skolplikten i Sverige. När byggdes den första skolan i Götene är något av det som kommer att diskuteras under kvällen. Götene gamla folkskola läg där idag kyrkans klockstapel ligger och byggdes 1887 och revs på 1950-talet. En provisorisk småskola hade förut funnits i ett vindsrum på Pellagården. De större barnen fick gå till skolan i Vättlösa som var gemensam för Götene och Vättlösa skoldistrikt. Det kommer att finnas mycket att prata om och publiken inbjudes att deltaga med synpunkter.

Kvällen kommer att ledas av Bengt-Göran Nilsson och Ulf Bergqvist som med bilder och prat kommer att ledsaga åhörarna under kvällen. Kaffe med dopp kommer att serveras till självkostnadspris.

Torsdag 14 september kl 18.30 i Centrumcafeterian.

Bild på Götene Folkskola

Markplanering i Fornparken

Toan 2Fotograf: Toan 2Munkgården med toanFotograf: Munkgården med toanFotograf: Munkgården med toan
MarkplaneringFotograf: Markplanering

Markplanering utmed nybygget av toa/förråd nu utfört av Grävtjänst den 8 augusti 2017. Nu återstår VVS-jobbet och lite elarbeten – sedan kan vi börja ta dasset i bruk….

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter