Berättarafton med Kenth Selmosson

Torsdagen 19 okt blir det en berättarkväll med vår medlem Kenth Selmosson. Temat för kvällen är ”Från Bonnapojk till Kommunalråd”. 

HÖSTAKTIVITETER

Berättarkväll om Skolan i Götene

Skolan i Götene – temat för berättarkväll

Torsdagen 14 september kommer Götene Fornminnens- och hembygdsförening att återta sina populära berättarkvällar. Denna kväll blir det samling i Centrumcafeterian under temat ”Skolan i Götene”. För 175 år sedan infördes skolplikten i Sverige. När byggdes den första skolan i Götene är något av det som kommer att diskuteras under kvällen. Götene gamla folkskola läg där idag kyrkans klockstapel ligger och byggdes 1887 och revs på 1950-talet. En provisorisk småskola hade förut funnits i ett vindsrum på Pellagården. De större barnen fick gå till skolan i Vättlösa som var gemensam för Götene och Vättlösa skoldistrikt. Det kommer att finnas mycket att prata om och publiken inbjudes att deltaga med synpunkter.

Kvällen kommer att ledas av Bengt-Göran Nilsson och Ulf Bergqvist som med bilder och prat kommer att ledsaga åhörarna under kvällen. Kaffe med dopp kommer att serveras till självkostnadspris.

Torsdag 14 september kl 18.30 i Centrumcafeterian.

Bild på Götene Folkskola

Markplanering i Fornparken

Toan 2Fotograf: Toan 2Munkgården med toanFotograf: Munkgården med toanFotograf: Munkgården med toan
MarkplaneringFotograf: Markplanering

Markplanering utmed nybygget av toa/förråd nu utfört av Grävtjänst den 8 augusti 2017. Nu återstår VVS-jobbet och lite elarbeten – sedan kan vi börja ta dasset i bruk….

Vattnet är inkopplat

Nu kommer vattnetFotograf: Nu kommer vattnet Pejje väntar på att få sätta på kaffet

En stor dag den 31 juli 2017.

Vattnet är inkopplat i Munkgårdens kök.

Pejje Rådmark och Jonny Persson kan nöjt se att allt fungerar.
Jonny och Lennart beundrar golvplattorna
Fotograf: Jonny och Lennart beundrar golvplattorna

Lennart Carlsson och Jonny Persson beskådar de vackra

golvplattorna av Kinnekulle marmor som Thorsbergs Stenhuggeri skänkt till våra två nybyggda toaletter. Idag den 31 juli är de på plats och nu återstår lite fogning och sen är det klart.

Bygget fortskrider

P1010910Fotograf: P1010910 P1010935Fotograf: P1010935Fotograf: P1010935
IMG_0713Fotograf: IMG_0713

Så här i slutet av mars månad anno 2017 så har en ny byggnad rest sig upp under furornas kronor i Fornparken Götene. Vår toalettbyggnad är nu under tak och arbetet kommer att fortskrida med montering av dörrar och all inredning samt läggning av tegeltaket. I mån av frivilliga arbetares insatser så jobbar vi på ….. och det går framåt. Kan nämna att även köket nu närmare sig färdigt skick. I dag fick vi löfte av Thorsbergs Stenhuggeri att få en diskbänk i massiv marmor till köket samt marmorplattor till golvet i toaletterna.. Det kallar jag en gåva av stor klass (värd cirka 30.000 kronor). Tack!

På bilden ser vi några av de som jobbar på bygget; Thore Andersson, Dan Poucette, Sven-Olof Holmgren, Arne Hedström och Johnny Persson. Senare anslöt sig även Tore Bigsten, Christer Ingsén, Herbert Scherrible. Leif Blomgren och Owe Johansson samt ordföranden som for fram och tillbaks för att dokumentera det hela….

Årsmötet 2017

67 årsmötet med Götene fornminnes- och hembygdsförening

Vid torsdagskvällens årsmöte med Götene fornminnes- och hembydsförening, som hölls i Sessionssalen Centrumhuset, hade 40 personer samlats för att närvara vid de sedvanliga årsmötesförhandlingarna samt få lyssna till Mats Hulén berättelse från sitt liv. Se sep. artikel.

Styrelsen består av ordf. Jan Blomqvist och övriga Bengt-Göran Nilsson, Ulla-May Ljungberg, Christer Westerdahl, Hans Lundgren, Jonny Persson och Ulf Bergqvist. Nyinvalda blev Kenth Selmosson samt Peje Rådmark. Suppleanter Inga Rosén och Eva Bryngelsson-Bergström.

Årsmötet fördelade även en mängd arbetsuppgifter där sammankallande i vardera grupp blev Christer Westerdahl (muséum och arkivering), Jonny Persson (kamratcirkeln), Bengt-Göran Nilsson (program- och aktivitetsgrupp), Peje Rådmark (Uthyrning-inomhusskötsel samt drift av café och kök i Fornparken), Jonny Persson (fastighetsskötseln inkl. yttre trädgården i Fornparken), Jan Blomqvist (årsskriften), Gun-Britt Nätt (årets almanacka), Bengt Rosén (valberedning) samt Tore Bigsten revisor.

Ny årsavgift för 2018 bestämdes till 150 kronor. Annki Alnemar samt Eva Sundberg-Jonsdotter, som efter många års arbete i styrelsen nu avgår,  avtackades med en gåva för sina insatser i föreningen.

Mats Hulén fängslade med sin historia

Vid Götene fornminnes- och hembygdsförenings årsmöte i torsdags kväll så var kvällens gästtalare Mats Hulén. För många av oss känd som ägare av Kinnekulle Camping.

Trots sina nyss fyllda 50 år så var hans berättelse både fängslande och intressant.

-Redan vid 10 års ålder så började jag att arbeta. Jag fick städa upp utanför gatuköket efter helgkvällarnas nedskräpning. Så jag var van vid tidig ålder att ta eget ansvar.

1986 åkte han och ett par kompisar till Australien. 23000 kronor i starten och efter betald resa så skulle vi leva på resterande 12000 kronor under de sex månader vi var där. Man fick jobba sig fram genom landet. Man stannade ett tag på ett ställe och så gjorde man dagsjobb med bland annat sockerrörsodlingar, städning och allt vad det var som kunde ge oss en extra inkomst.

Efter återkomsten från Australien så bosatte sig Mats i Skara men 1988 så tog han FN-tjänst i Libanon där han jobbade med beskydd av transporter, matleveranser med mera.

Vid hemkomsten bar det snabbt iväg till Stockholm där Mats arbetade inom bevakningsskyddet av i första hand politiker. Men han tröttnade på Stockholm och så blev det ytterligare en resa till Libanon. Men här blev det lite extra jobbigt då han fick beskedet att hustrun var med barn.

Vid hemskomsten från FN-tjänsten blev det mängder av olika jobb inom restarurangbranchen, dörrvaktare, fastighetsförsäljare, bilförsäljare samt skötseln av Black Jackmaskiner runt om i länet.

-Men nu började mamma bli sjuk och pappa försökte själv driva campingen i Hällekis, där jag även jobbade. Då är vi framme vid årtalet 2001. Och 2004 blev vårt första år i egen regi med campingen.

Som den intresserade bowlare som Mats är så var det inte konstigt att han och en kompanjon tog över bowlinghallen i Götene. Den är sedan förra året utarrenderad och Mats och Tommy Persson står som ägare till fastigheten.

Utöver detta så har Mats drivit slalombacken på Kinnekulle.

2014 började flyktingströmmen att välla in över Sverige och Migrationsverket var utan mängder av boendeplatser. Under 2015 tog Mats kontakt med Bert Karlsson och hans bolag Jokarjo som hyrde campingen av Mats. Nu bodde det flyktingar i samtliga byggnader.

-Visst var det en del strul i början vid flyktingarnas ankomst. Man fick läsa i tidningar om att flyktingarna vägrade gå ur bussen när de kom till campingen. De tycke natyrligtvis att boendet var mitt ute i skogen och de hade väl förhoppningen om att få bo i en storstad. Men nu när samtliga har lämnat campingen så var det tårar och ord om att de ville vara kvar här. De var nu acklimatiserade och trivdes stort.

40 personer var samlade till föreningens årsmöte och ordföranden avtackade Mats för sitt anförande med boken Kalkbränning och kalkbrännare på Kinnekulle skriven av Christer Westerdahl.

Text Jan Blomqvist

 

 

 

Berättarafton om Badlivet i Götene

Badlivet i Götene lockade rekordpublik

När Götene Fornminnes- och hembygdsförening häromkvällen hade sin första berättarafton för säsongen så lockade man en rekordpublik till Centrumcafeterian i Götene. Hela sextiofem personer mötte upp för att deltaga i en, som det blev, livlig afton med mycket diskussioner och deltagande från publiken. 

P1010895

-Att intresset är stort bland götenebefolkningen över det gamla, ser vi inte minst av det stora intresset som finns för våra berättarkvällar, våra utgivningar av böcker, som sålt i närmare 2.000 exemplar samt intresset för årets almanacka med bilder från det gamla Götene.  Men även i det mycket stora antalet medlemmar som finns på sociala medier och då sajten som kallas ”Vi som är uppväxta i Götene”. Det verkar som det har blivit ”inne” med kulturen och det gamla säger föreningens ordförande Jan Blomqvist.

Bengt-Göran Nilsson, styrelsemedlem i föreningen, höll i kvällen som hade temat ”Från zinkbalja till äventyrsbad”. Det stora intresset bland åhörarna var badsjön i Häljatorp som öppnades 1952. Flera av kvällen deltagare hade själva varit närvarande vid invigningen av badsjön. Det blev ett stort utbyte av minnen därifrån.

-När man hade varit där och badat hade man en brun rand från hakan och neråt. Det första man fick göra var att duscha när man kom hem för att få bort smutsen, berättade en dam.

Egentligen var badsjön ingen sjö utan en uppdämd å. Man hade byggt upp badbryggor, trampolin och hopptorn på fem meters höjd. Mellan bryggorna var avståndet 50 meter, så för att klara magistermärket måste man simma 36 gånger fram och tillbaka mellan bryggorna.

-När man kom till sjön så kunde man köpa godis, dricka, kaffe och bakverk och en mandelkubb kostade då 14 öre om jag inte mins fel, berättade Bengt-Göran. En annan kuriosa sak var att man var tvungna att måla simdynorna i kork med vit färg för att de skulle kunna ses i det grumliga vattnet.

Terttu Milton blev årets bästa elev

Det var ett tiotal barn som gick och lärde sig simma det första året. Och många många fler blev det under åren framöver. En av dem var Terttu Milton som invigningsåret fick en vacker skål som bevis för att hon blev årets elev. Terttu började även sin pedagogiska verksamhet som simlärare i Götene badsjö och många är de som har henne att tacka för sin simkunnighet. 1962 tog Margareta Hultman över som simlärare. Övriga simlärare därefter kan nämnas var Buller, Kilberg och Liisa Kotka.

Baderskan Ebba Nilsson

Många berättelser om Ebba och hennes badhus lockade till både skratt och eftertanke.

-Badet var inte enbart en njutning. Först var det zinkbaljan, en illaluktande tvål och rotborste. Skrubbade vi oss inte helt rena, enligt Ebbas syn, så fick man hjälp av henne, och då sved det ordentligt i skinnet säger Ulla-May Ljungberg som upplevde den tiden.

Badhuset låg vid Göteneån.

Bengt-Göran visade även upp ett fotografi på Ebba Nilsson och hennes man.

Kvällen avslutades med samvaro kring kaffeborden och information av ordföranden om kommande aktiviteter som föreningen kommer att arrangera. Fyra nya medlemmar tillkom under kvällen.

Årsskriften 2016

2016 års nyårshäfte i arbeteFotograf: 2016 års nyårshäfte i arbete2016 års nyårshäfte i arbeteFotograf: 2016 års nyårshäfte i arbeteFotograf: 2016 års nyårshäfte i arbete
2016 års nyårshäfte i arbeteFotograf: 2016 års nyårshäfte i arbete

Vi önskar Er Alla ett Gott Nytt År!

Är du intresserad av vår verksamhet så är du välkommen som medlem. Då får du också ovanstående årsskrift som ingår i medlemsavgiften som är 120 kronor.

Almanacka 2017 nu till försäljning

Ny almanacka till salu

Götene fornminnes- och hembygdsförening kommer nu ut med sin nyproducerade almanacka för 2017.

-Vi har arbetat fram en almanacka med bilder från det gamla Götene. Det är bilder både på hus, miljöer och personer. Bilderna är framtagna från gamla vykort och bilder från olika arkiv. Ett arbete som Samuel Lager har bidragit med.

Jan Blomqvist, ordförande i föreningen, påpekar att intresset på gamla bilder är mycket stort bland göteneborna.  Det ser man inte minst på sociala medier där man utbyter bilder och historien om dem. Därför tyckte man att det var på sin plats att ge ut en almanacka.

Almanackan bekostas i första hand av välvilliga sponsorer som genom sin medverkan tillför ett gott ekonomiskt tillskott till föreningens kassa. Dessutom hoppas man nu på att kunna sälja den till allmänheten för ett pris om 100 kronor per styck.

-På det viset får vi in pengar som kommer att bidraga till att våra löpande kostnader för Fornparken kommer att vara säkrad ett tag framöver.

Jan m almanackan

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter