Gödestads Hembygdsförening

Besök från Lindberga Hembygdsförening

Tisdag kväll 13 september 2016 tog vi emot Lindberga Hembygdsförening i högsommarvärme. 28 grader hade termometern visat under eftermiddagen och strålande solsken.
Samling skedde vid Gödestads gamla skola där Kenneth Johansson hälsade gästerna välkomna och presenterade kvällens program. Först ut var en guidad tur runt i Gödestads byar med nedslag i kyrkoruinen och Gödestads kyrka. Besökarna från Lindberga fick följa med i bilar där Bertil Persson, Sven-Evert Nilsson, Sigvard Persson, Sune Johansson, Sivert Johansson, Rolf Svensson och Kenneth Johansson berättade om byar och gårdar i Gödestad. Madeleine Johansson följde med för att ta bilder från kvällen.
Turen startade ner genom Gödesta’ gamla li’ där det gamla huset Nils-Persgård ligger. Här gick även den gamla häradsvägen, nuvarande väg 153. Gödestads by var också samlad utmed båda sidor av vägen med Överstegården överst i byn. Simmens och Nermans är också gårdar som fortfarande finns kvar i backen efter laga skifte 1862.
Vid Gödestads kyrkoruin berättades om den gamla kyrkan och kyrkogården som idag förvaltas av hembygdsföreningen. Som någon sa hos gästerna ”tänk om de gamla träden kunde tala.” Det ryms historia på den gamla platsen ända från 1100-talet.

Färden gick därefter vidare in i Ljungstorps by och ut till Hunnestadvägen strax norr om Hunnestads gamla station utmed Ätranbanan och Himle kanal. Över väg 153 vid Massa i Klastorp och in mot Båtsbergs by och Birger Svenssons uppväxtplats. Vidare genom Långås by och sedan östra delen av Båtsberg med gårdarna Gunnes och Börs. Förbi Grönkullen och Spånggården för att sedan vika av österut under Källeberg för att ta sig igenom Algustorps by. Via Höggärdsvägen landade karavanen sedan vid Gödestads kyrka där ett stopp gjordes för att titta in i den relativt nya kyrkan invigd 1897. Bertil Persson berättade om den stora renoveringen som gjordes 2007 då de gamla målningarna i kyrkan återställdes till sitt ursprungsskick.

Sällskapet återvände sedan till den gamla skolan där Carola Johansson och Evy Andersson hade gjort härliga smörgåsar och Birgitta Persson assisterade vid serveringen.
Därefter visades ett bildspel med musik sammansatt av Eva Lagerstedt och som visade foton från Gödestad.
Gödestads hembygdsförening presenterade sin verksamhet och visade bl. a. arbetet i Bygdeband där historia dokumenteras i foton och texter. En video där varbergssopranen Karin Dahlberg sjöng i Gödestads kyrkoruin.

Kvällen avslutades med att Inge Johansson, Stamnared, framförde ett tack från gästerna innan det avslutningsvis var dags för ett besök uppe på vinden och det föremålsmuseum från 1971 som finns där.
Vi tackar våra gäster från Lindberga för initiativet för besöket och hoppas i framtiden kunna göra ett besök hos deras förening.

Text: Kenneth Johansson Foto: Madeleine Johansson

Klicka på första bilden för att öppna bilderna i ett bildspel, klicka därefter på pilen för att gå vidare bland bilderna.