Ljusstöpning 13 november 2019


Ljusstöpning stod på programmet andra onsdagen av tre hantverkskvällar. Målet för kvällen var att deltagarna skulle få med sig ca 15 handstöpta vita stearinljus hem. Aktiviteten visste vi skulle bli den mest krävande vad det gällde material och utrymme samt tålamod. Som så  många gånger förr räddas vi av en kompetens som finns i bygden, denna gången var det Madeleine i Långås som fick dela med sig av sina kunskaper.

Dagen innan stöpningen inventerade Madeleine sitt förråd av "ljusstöpningsverktyg":

  • En gammal konserveringsgryta (20 l)
  • En värmeplatta
  • en "provmjölkningsspann" (rostfri cylinderformad hink ca 30 cm i diameter och 50-60 cm hög)
  • 34 träpinnar  (ca 40 cm), 

Detta är ovärderliga prylar att ha när det ska stöpas ljus på gammalt vis. Utöver detta behövs också ribbor att hänga pinnarna med ljusen på. Sist men inte minst ska ljusmassa införskaffas (finns i färgaffärer).

Dagen innan förberedde också Madeleine med att knyta fast 32 cm långa vekar på pinnarna (tre på varje pinne). Hon räknade också ut att det skulle gå åt ca 10 kg ljusmassa. 

På onsdag morgon gjorde vi i ordning lokalen i Gamla skolan med att täcka golvet med använda platsskydd som tejpades ihop i skarvarna. De långa ribborna placerades på en stolsrygg i varje ände. Pinnarna ska placeras på ca 15 från varandra. 

Två timmar före stöpningen börjar stearinen smältas i hinken som placeras i vattenbad i grytan. Vattnet i grytan värms upp till ca 80 grader, stearinet börjar långsamt smälta. När allt stearinet är smält fylls hinken på med vatten (75 grader). Stearinet som flyter ovanpå vattnet ska vara ca 2 cm från kanten på hinken. 

När deltagarna till kvällens ljusstöpning var samlade berättade Kenneth lite historik kring ljuset som ända fram till en bit in på 1900-talet var en nödvändighet att ha för belysning. Redan på 1200-1300 talet började ljusstöpningen i Sverige som då hade pågått hos Romarna sedan 500 år f.Kristus. Många ljus idag innehåller en blandning av stearin och paraffin som ger bra brinnegenskaper. Under senare år har det emellertid blivit en högre medvetenhet om att ljus med enbart stearin (rent djurfett) är att föredera ut både miljö- och hälsoskäl.

Det är viktigt att justera in värmen på stearinmassan till 70-75 grader innan ljusdoppningen startar. Sedan startar arbetet med att doppa vekarna i stearinet. Det sägs att doppningen ska göras i takt med en nigning. Låt stearinet droppa av över hinken och placera sedan pinnen med de kommande ljusen över ribborna. Ljusen doppas sedan ca 23-25 gånger för att få rätt tjocklek.

Under ljusstöpningen kontrolleras temperaturen och nivån på stearinet regelbundet, allt efter ljusen blir tjockare behövs vatten fyllas på oftare. Efter första och andra doppet när ljusen blivit upphängda drog vi i vekarna för att få raka ljus. Efter ytterligare några doppningar klippte vi även av ljusen i botten till ett rakt avslut. 

Till ljusen (102 stycken, 32 cm långa) gick det åt 11 kg ljusmassa.

Text: Kenneth Johansson Foto: Eva Lagerstedt

ImageImageImageImageImageImage

Förening:

Gödestads Hembygdsförening

Skapad av: Kenneth Johansson (2019-11-14 18:41:51) Kontakta föreningen
Ändrad av: Kenneth Johansson (2019-11-23 18:04:28) Kontakta föreningen