Gödestads Hembygdsförening

Trädgårdsbesök och betongigloo i Väröbygden 20 augusti 2017

25-talet personer lockades av utflykten till Stråvalla och Sunvära söndagen den 20 augusti. En trevlig eftermiddag som startade hos Inger-Lena Jonasson och Claes-Håkan Olofsson i Löftaskog, Stråvalla. Nästan på gränsen till Frillesås och Kungsbacka finner man deras bosättning som dessutom är Claes-Håkans föräldrahem. De visade upp en prunkande trädgård i all sin blomsterprakt och fantastiska gröna gräsmattor. Trädgården bredde ut sig över ett stort lite kuperat område som avgränsades mot skogen av en gammal hederlig stengärdesgård. Mot söder övergick trädgården i en stor välklippt skogslycka.

Efter en timmas vandring i den undersköna trädgårdsoasen drog sällskapet vidare till Sunvära över Källstorp och Ambjörntorp. Där tog Gunilla och Göran i Vintergården emot oss vid Hermans. Herman var en särling från Väröbacka som provade sin lycka som farmare i Kanada på 1930-talet. Kom sedan hem i början av 50-talet för att ta hand om sina gamla mor och påbörjade då sitt bygge av en igloo i betong. Ett fantastiskt byggnadsverk gjort helt på egen hand, från formning till gjutning. Göran höll en intressant föreläsning om Herman och hans liv som tragiskt tog slut i samband med en sprängning av en stor sten 1973.

Numera är det sedan drygt 20 år tillbaka Gunilla och Göran som äger detta kulturminne och anordnar visningar. Finns även möjligheter att hyra platsen för mindre tillställningar.

Vi tackar Birgitta, Sigvard, Kerstin och Nils-Roger för initiativet och genomförandet av denna minnesvärda söndagsutflykt!

Text: Kenneth Johansson Bilder: Eva Lagerstedt

Klicka på första bilden för att få upp bilderna i ett bildspel.