Gödestads Hembygdsförening

Rockmusikens histora september 2017

‘Tredje och sista kvällen med musikhistoria 27 september

Charlie Norman inledde den tredje och sista kvällen  med rockmusik i den gamla skolan. Han var först ut i det bildspel med musiklegender som Hans Webäck och Claes-Håkan Olofsson hade satt ihop. Naturligtvis var det Boogie Woogie, Charlies paradnummer, som fick inleda. Mellan artisterna berättade de båda rockhistorikerna lite minnen från artisterna som presenterades. Vid ett möte i Halmstad med både Alice Babs och Charlie Norman kunde de båda stolt visa upp Alice Babs första skiva, för henne själv. Den blev då också signerad. Detta var ett litet exempel hur Hans och Claes-Olof jobbat ihop med musik ända sedan de växte upp tillsammans, med bara Löftaån mellan sig, Hans i Frillesås och Claes-Håkan i Frillesås. Deras musikintresse var sedan något som svetsade dom samman till att bli deras stora hobby. I deras nyss utkomna bok Artister som har träffat oss kan även inledningsvis läsas att Hans och Claes-Håkan tillsammans bildade numera anrika Löftadalens dragkampsklubb med mängder av SM-titlar genom åren. I boken finns reseskildringar och berättelser från deras möten med många av de stora rockartisterna i huvudsak med rötter i amerikanska södern.

De tre Rockmusikkvällarna i Gödestads gamla skola har samlat totalt drygt 100 åhörare. Det visar vilket intresse som fortfarande finns för musikgenren. Hans och Claes-Håkan berättar även i sin bok att de tänker bredda sin reportoar med countryartister vilket de visade prov på under de tre kvällarna.

Sista kvällen serverades även landgångar och en god kaka till kaffet av initiativtagarna till kvällarna, Gunilla och Sven-Evert Nilsson. Sven-Evert som även är bror till Inger-Lena, gift med Claes-Håkan. Ett stort tack till alla för tre minnesvärda kvällar i Gödestads gamla skola!

Jerry Williams inledde andra Rockmusikkvällen 20 september

Erik Färnström, mera känd som Jerry Williams föddes 1942 på Huvudstagatan 14 i Solna, på soffan i vardagsrummet. Mamman, som själv arbetade som undersköterska på sjukhuset, tyckte inte det skulle pjoskas kring att föda barn. Jerrys pappa var matros på M/S Patricia och var mestadels till sjöss under Jerrys uppväxtår. Familjen bodde i en enrummare utan bekvämligheter och fick uppleva de riktigt kalla vintrarna i mitten av 1940-talet.

Så börjar historien om en av Sveriges genom tiderna största rockikon som fortfarande är aktiv på scen efter att spelat flera avskedskonserter. Hans Webäck och Claes-Håkan Olofsson spelade skivor och berättade om intervjuer med Jerry Williams. Deras första intervju med honom skedde efter en konsert i Alingsås 2005. Det framgick med all tydlighet att språkvokabuläret består av söderslang förstärkt med en hel del svordomar.
Jerrys första skivkontrakt var med Sonet 1962. Kontraktet innebar att det skulle spelas in minst 12 titlar första året. Första hitlåten blev Darling Nelly Grey som Jerry sjöng tillsammans med musikerna i gruppen The Violents.
Sedan har det bara rullat på med den ena hitlåten efter den andra, inspirerad mycket av bl. a. Larry Williams, en svart sångare. Creedence Clearwater Revival var också en av hans stora idoler.

I pausen serverades Gunilla och Sven-Evert härliga egentillverkade landgångar till alla 35 personer som hade mötte upp till andra omgången av Rockmusikens historia. Som kronan på verket blev det kärleksmums till efter mackan!

Efter pausen presenterade de båda rockkillarna några klassiska countryartister, Hank Williams, Johnny Cash och Johnny Horton. Den sistnämnda kanske mest berömd för titellåten till filmen Alaska. Den gick upp på svenska biodukar med legendariske John Wayne i huvudrollen 1961.
En stund tillägnades en av våra svenska countrysångare, Alf Robertsson, som bodde under sina sista år i Frillesås.

Låtar i urval som spelades under kvällen: Good Golly Miss Molly med Little Gerhard, Darling Nelly Grey med Jerry Williams och The Violents, Let’s Think About Living med Bob Luman, Let’s Talk About Us, Sea of Heartbreak med Don Gibson, Jackson med Ardis och Jerry Williams, Walking To New Orleans med Fats Domino, Gamle Svarten med Kacka Israelsson, Ring of Fire med Johnny Cash och North To Alaska med Johnny Horton.
Text och foto: Kenneth Johansson

 

Elvishyllning vid första Rockmusikkvällen i Gödestad 13 september.

Under tre kvällar i september serveras rockmusik i Gödestads gamla skola. Det är Claes-Håkan Olofsson och Hans Vebeck från Stråvalla respektive Frillesås som spelar låtar och berättar om de gamla rocklegenderna. Från 1950-tal och fram till våra tiders Jerry Williams. Till första kvällen hade drygt 30 personer anmält sig för att lyssna till musik och de båda presentatörernas berättelser. Eftersom det var 40 år och några veckor sedan Elvis Presley gick ut tiden blev det en Elviskväll. Historien om Elvis började den 8 januari 1935 i Tupelo, Mississippi, där han föddes som barn till Vernon Presley och Gladys Smith. 1948 flyttade familjen till Memphis, där karriären sedan startade 1953 då Elvis sjöng in sin första singel.
Claes-Håkan berättade att det var en skolkompis till Elvis som bekostade inspelningen (4 dollar). Skivan gjordes i ett enda exemplar som samma skolkompis sedan hade i sin ägo ända fram till för några år sedan. Den såldes då för rekordbelopp på en auktion.

1954 fick samma skivbolag, Sun Records, upp ögonen för den unga talangen som fick spela in en kommersiell skiva, en singel med låten That’s all Right. En stjärna var därmed född, en vit artist som sjöng med känslan hos en svart.

Under kvällen fick vi höra flera av rocklegendens stora hits, en karriär som fick en nystart 1968 i och med en TV show ”68 Comeback Special” och som blev succé. Därefter gjorde Elvis shower i Las Vegas och på övriga platser i USA varje år fram till sin död.

I halvtid serverades kaffe, smörgås och muffins, ett stort tack till Sven-Evert och Gunilla som fixat detta! Onsdagen den 20 september är det dags igen, det utlovas bl. a. Jerry Williamslåtar och berättelser om möten med honom.

Text: Kenneth Johansson Bild: Eva Lagerstedt

Klicka på första bilden för att visa i ett bildspel