Gödestads Hembygdsförening

Ölprovning Folkareds bryggeri i Sibbarp 28 oktober 2016

Besöket på det lokala bryggeriet i Folkared blev en riktig höjdare för alla 22 deltagare! En ölprovning med tilltugg var beställt, vilket skulle visa sig bli en hel show av den lokale bryggaren, engelsmannen Philip Nicholson, som sedan flera år bor i Sibbarp tillsammans med sin fru Elisabeth.

Vi äntrade bussen vid Gödestad gamla skola strax efter 18 på fredagkvällen, körde om sta´n och plockade upp ett par samt vidare genom Tvåkker för att fylla upp de två sista platserna i bussen. Vid 19-tiden var vi framme vid bryggeriet i Folkared samt puben The Red Fox.
Bryggaren Philip tog emot oss mitt i bryggeriet och berättade en hel timma om hemligheterna om öltillverkning. Vatten, malt, socker och jäst är de basingredienserna i öltillverkning. Kombinationen av dessa går att variera i oändlighet fick vi lära oss, det sista ölet lär aldrig bli framställt! Philip berättade att hans ingredienser kommer direkt från England för att kunna bli ett öl med engelsk karaktär.
Den sista timman av provningen blev det avsmakning av fem sorters öl, sist en riktig mörk, fyllig, härlig Stout. en överjäst öl med rostad malt som viktigt ingrediens. Samtidigt med avsmakningen berättade Philip med stor övertygelse hur ölet kom till Indien för flera hundra år sedan ända från England.

Det blev två timmar inne i bryggeriet i riktig Standup comedy anda där Philip bjöd oss på en riktig show. Han berättade också att bryggeriet finns på fyra Systembolag och en antal restauranger. De flesta av sorterna kan dock endast avnutas i puben The Red Fox som naturligtvis finns vägg i vägg med bryggerilokalen.

Puben med tillhörande restaurang blev en fin avslutning på en lyckad kväll där alla var väldigt nöjda med sina valda rätter från menyn. Menyn var i de flesta fall skapad utifrån helt lokala råvaror.