Gödestads Hembygdsförening

Grannyra på Gödesta’vis 2014

Idén till arrangemanget framfördes som en inbjudan till alla nyinflyttade i Gödestad och fick det passande namnet ”Grannyra på Gödesta’vis”. Kommittén för arrangemanget med Birgit Klaesson, Ann Dahlgren, Birgitta Svedberg, Evy Andersson, Carola Johansson, Eva Lagerstedt, Birsen Sekban, Emelie Olsson och Kenneth Johansson arbetade fram ett program för att presentera Gödestad och verksamheter på orten. 4H och Hembygdsföreningen inbjöd tillsammans till Grannyra på Gödesta’vis.

Drygt 100 deltagare deltog söndagen den 21 september och kunde ta del av all information och de aktiviteter som erbjöds. Här är en presentation av programpunkterna:

I källarlokalen inbjöd Stordjursveterinärerna i Varberg till visning av sina nya lokaler. De är våra nya hyresgäster sedan i somras och har nu startat sin verksamhet. Som namnet antyder arbetar de i huvudsak med stora djur ute på gårdarna i Varbergstrakten med omnejd. För kringboende finns även möjligheter att få råd för mindre djur.

I tältet höll 4H till och hade aktiviteter för barnen. Bl.a. gjordes tygtryck. I år har den ,gamla anrika 4H-klubben fått flera nya medlemmar till sin verksamhet. I samband med att Hembygdsföreningen övertog fastigheten har nu klubben sin verksamhet i markplanet.

I tältet kunde besökarna även anmäla sig intresserade av träffar för föräldrar med små barn. Planer finns på att småbarnsfamiljer kan träffas vid några tillfällen i Gamla skolan för att lära känna varandra. Mer information om detta kommer.

Vandring på Galgberget lockade några av deltagarna. Drygt en timma vandrades det runt på de markerade stigarna med guidning och den senaste kartan i handen. Galgberget med stigarna är en härlig rekreationsplats med några fina utsiktsplatser. På toppen finns dessutom bänkar och bord att slå sig ner vid.

Guidad biltur i Gödestad, runt om i byarna och ner till kyrkoruinen avgick med några turer. Passagerarna fick veta vad gårdarna hette och vem som bodde var m.m. En uppskattad tur både för nyinflyttade och redan rotade gödestadbor.

Poängpromenad runt Ekarevägen var en kort runda med hedersomnämnande i vinst. Rätt svar och vinnare presenteras längre ner. Vi hade hoppats kunna visa den nya flisbelagda promenaden kring området i Källeberg. Arbetena kring detta startar troligen i slutet av september.

Hembygdsmuseet på vinden i Gamla skolan hade öppet och lockade nya besökare till sig. Där fick de under sakkunnig ledning höra om föremålssamlingen som gjordes i ordning i början av 1970-talet

Arkivet visade sina tidningsurklipp från bygden. Ända sedan föreningens start 1949 har det samlats klipp från tidningar med anknytning till bygden. Det har blivit många klipp och pärmar genom åren.

En Gödestadkarta hade tagits fram och presenterades vid arrangemanget. Kartan visar alla fastigheter, gårdsnamn och olika verksamheter i Gödestad.

Promenad-och cykelstråk visades i en ny karta för detta. Åtta olika rundor presenteras på en karta med en enkel beskrivning.

Hyr Gamla skolan uppmanades på ett informationsblad. Där framgick kontaktuppgifter till ansvariga för uthyrningen. Lokalen rymmer max 50 personer och passar bra till små familjetillställningar och föreningssammankomster.

I övrigt visade deltagare från Stickcafét alster från sina träffar, samt informerade om sina mötesdagar dit alla intresserade är välkomna.

Information gavs även om Grannsamverkan som idag finns på Höggärdsvägen samt Ekarevägen, Källebergsvägen samt Holkavägen.

Serveringen erbjöd smörgåstårta, korv och bröd till alla deltagare.

Tack till alla! Funktionärer och besökare som gjorde detta till en riktig Grannyra! Tillsammans medverkar vi alla till att skapa ett trivsamt Gödestad.

Rätt svar på poängpromenaden:

Vuxna Svar 1×2 Barn Svar 1×2
1 Kungen x 1 Lilla Gubben 1
2 Skottland 2 2 Lamm 2
3 20 grader x 3 Svan x
4 2 av 10 personer 1 4 Ananas x
5 Adrian Pettersson x 5 Målare 2
6 Karl-Johan 2 6 Idol 2014 x
7 Afrika 1 7 I tänderna 1
8 1 december-1 mars 1 8 Basket 2
9 Felix Herngren x 9 Hyvel x
10 300-400 2 10 Solros 2

Rätt svar Skiljefråga: 36 vuxna och 15 barn blir 51 som rätt svar.

Lena Johansson och Nils-Peter Nilsson gratulerar vi till alla rätt bland de vuxna!

I barnklassen hade de flesta alla rätt och med skiljefrågans hjälp gratulerar vi Felicia Högenberg, Alice, Anton, Emil Johansson och Emilia Otterdahl.

Nedan foton från arrangemanget tagna av Eva Lagerstedt