Gödestads Hembygdsförening

Nils-Persgård

Det är troligen det äldsta huset som finns kvar i Gödestad och har från början förmodligen använts som bostad. I början av 1900-talet nyttjades huset som brygghus och när den tiden var över kom huset att användas som hönshus.

I mitten av 1990-talet väcktes intresset för att bevara huset och medlemmar i hembygdsföreningen tillsammans med ägaren rustade upp huset som numera används  som en liten samlingsplats för föreningen.

Vi har varje år start och mål för vår poängpromenad Annandag jul vid Nils-Persgård, där vi serverar glögg och pepparkakor i det lilla huset. På sommaren har vi några aktivitetskvällar för hela familjen med bl lekar och grillning.

Målardag vid Nils-Persgård den 5 juli 2017

Under en eftermiddag i början av juli samlas ett gäng och ser till att det gamla huset blir ommålat. Falu rödfärg är vad som gäller och svarta fönsterbågar. Samtidigt passas också på att slå gräset runt den fint klippta gräsmattan. Bertil Persson, Nils-Roger Ljungfalk, Sigvard Persson, Lars och Evy Andersson är arbetarna som utför jobbet. Tack!
Text: Kenneth Johansson Foto: Bertil Persson

 

Grillkvällar sommaren 2017

Tjugotalet personer var med i den avslutande grillkvällen vid Nils-Persgård. Tur med vädret även denna onsdag i en annars opålitlig vädersommar. Susanne, Tobbe, Ida och Martin hade satt ihop fem stationer som de fem lagen skulle klara av. Pilkastning på liggande tavla, sparka boll i poängzooner, kasta boll i hink, kasta ringar och Mölkky. Den senaste ett utsprungligt finskt sällskapsspel som påminner om kubb. Lag Tobbe, Eva, Pia och Evelina vad de som lyckades samla ihop flest poäng.

 

Andra kvällen, 12 juli,  var det Carola och Sune Johansson, Evy och Lars Andersson, som höll i aktiviteterna för 36 personer. Återigen tur med vädret, sommaren är kanske på väg? Grillning, kubb, boule, kasta ringar och styltgång, aktiviter för både små och stora bjöds det på.

 
 

Första grillkvällen den 5 juli ansvarade Sonja och Bertil Persson för i en härlig sommarkväll. Efter sedvanlig inledande grillning möttes fyra lag i kubbturnering. Kubb är något av Gödestads nationalsport. Kvällen avslutades med att bygga så höga torn som möjligt av kubbspelet.

 

Grillkvällar sommaren 2016

27 juli var tredje gången gillt vid Nils Persgård. Det blev lite olika varianter av hur kubbspelet kan användas. Hjärnverksamheten var i full hos deltagarna och det presterades långa rader av fallande kubbar, stora kvadrater och höga torn. Som avslutning hanns även med en stenhård kubbspelsfight.

Foto Eva Lagerstedt

 
 
 

 

Bilder från andra grillkvällen i strålande sommarvärme!

 
 
 

Bilder från första grillkvällen den 13 juli vid Nils Persgård. Flera lag fick erfara under kvällen att kubb är färdigspelat först när kungen är nerslagen. Kubb är också en aktivitet där alla åldrar kan delta  vilket bilderna visar. Tack Ida, för den goda kladdkakan som du bjöd på!

 
 
 

Grillkvällar sommaren 2015

Sommaren 2015 blir kanske inte ihågkommen som den med det mest varma vädret! Vår vana trogen arrangeras ändå ett par grillkvällar vid Nils Persgård. 15 juli träffades 21 personer för att ”göra upp” i kubb och boule, grilla och umgås. Vädret var oss hyggligt under kvällen, ingen rekordvärme men inte heller något regn.
Klicka på först bilden i galleriet nedan för att se bildspel av Eva Lagerstedt

 
 
 
 

Sommar vid Nils Pers gård 2014

9 juli träffades 25 personer första gången i sommar för att grilla och ”tävla” i boule, kubbspel och helt omöjliga ”krossa potatis”. 16 juli blir andra träffen med nya tävlingar.

 
 
 

16 juli, sommarens andra och sista kväll vid Nils Pers gård’

25 personer mötte upp även vid andra sommarkvällen vid Nils Pers gård för att grilla och tävla. ”Bolling” var en helt ny tävlingsgren där det gällde att få så lite poäng som möjligt. Kvällen avslutades med två hårda kamper i kubb.

 

Kulturkvällar vid Nils-Persgård 2013

Två onsdagskvällar den 17 och trivsam samvaro.


Samling vid grillen.


Här är det lagindelning till tävlingarna.


Här gäller det att hålla golfbollen på plattan.


Full koncentration gäller.


Alice, Holly och Anton har eget bord.


Här kastas varpa.


Det är inte öl utan sand i burkarna, men vilken är lättast och vilken är tyngst.


Kvällens yngsta deltagare  i mammas famn.


Kvällarna avslutades med kubbspel.


Och här är det segrande laget. Sune, Evy, Barbro och Maja. Grattis