Gödestads Hembygdsförening

Gödestad kyrkoruin

Gödestads kyrkoruin vårdas av hembygdsföreningen och är egentligen anledningen till att hembygdsföreningen bildades år 1949.

När den nya kyrkan i Gödestad stod färdig 1897 fick man tillstånd att riva den gamla medeltidskyrkan som befann sig i ett sorgligt skick. Det betalades ut 100 kr för rivningen men det visade sig svårt att ta sönder murarna och arbetet visade sig olönsamt varför ruinen lämnades år sitt öde.

Ett försök till restaurering av den gamla ruinen gjordes 1934 av några kulturellt intresserade hallänningar med friherre Bogislaw Klingspor på Öströö i spetsen, men förfallet och förbuskningen av kyrkogården gjorde tyvärr arbetet halvgjort.
Läs mer om den gamla och nya kyrkan

Det skulle dröja ända fram till 1949 innan några unga Gödestadbor insåg sitt kulturella ansvar. De rensade upp kyrkogården från vildvuxna träd och kvävande buskage. Det beslöts, att detta arbete skulle bli tradition och härigenom uppkom tanken på att bilda Gödestads hembygdsförening.

Alltsedan dess har föreningen röjt och gjort slåtter på den gamla kyrkogården. Vi har även börjat rengöra gravstenar som finns kvar.

Söndagen efter midsommardagen är det traditionsenligt friluftsgudstjänst i ruinen där hembygdsföreningen bjuder på kaffe efter gudstjänsten.

Våren 2018

18 april var det dags för den årliga vårröjningen som i år var särkilt viktig. Mycket småpinnar från trädfällningen behövde räfsas bort för att underlätta gräsklippningen senare. Mängder av löv fanns också intill murarna efter tydligen en ganska stormfattig vinter.
Det kom en rejäl arbetsstyrka, gammal som ung, där alla drog sitt strå till stacken. Efter en och en halv timmas arbete var arbetet klart och kvällen avslutades med korvgrillning.

 
 
 
 
 
 
 

I mars kom det några riktigt fina vinterdagar lämpligt för skogsarbete på den gamla kyrkogården. Det var ännu fler av de gamla almarna som hade dött och behövde bort. Kenneth Gustavsson, Bertil Johansson och Thomas Olsson hade alla tre del i att arbetet blev gjort. Ett stort tack till er alla tre!

 
 
 

Veddige – Sällstorp Centerkvinnor på guidning i kyrkoruinen 5 juli 2017

Kenneth Johansson guidade Centerkvinnorna när de gjorde ett besök i Gödestad. De startade hos Lilian Bartholdsson för att se hennes konstverk och pågående arbeten. I kyrkoruinen fick de höra om den vackra platsen och den förmodade anledningen till att kyrkan en gång var placerad längst ner vid gränsen till Broåsens gravfält. Deras kväll i Gödestad avslutades i Gamla skolan.

Kenneth JohanssonFotograf: Kenneth Johansson

13 april 2016

En fin vårkväll lockade nästan 20 deltagare till årets röjning på den gamla kyrkogården och kyrkoruinen. Efter vinterns röjning av nedfallna träd fanns det en del grenar som behövde spettas upp ur marken. Annars gick allt som en dans och korven kunde grillas efter bara en timmas jobb. Tack alla ni som hjälpte till!

Klicka på första bilden för att visa i ett bildspel.
Foto; Kenneth Johansson

 
 
 

22 april 2015

Uppskjutet en vecka blev det då äntligen av med vårstädningen på den gamla kyrkogården vid kyrkoruinen. Förra veckan ösregn, idag en härlig vårkväll och platsen lystes upp av svalört, vitsippor och pärlhyacinter. Omkring 20 personer deltog i uppröjningen efter hösten och vintern vilket mest bestod i att plocka bort nedfallna grenar och räfsa bort löv kring murarna. Kvällen avslutades med korvgrillning och kaffe med Evys goda hembakta baka.
Nu börjar den riktiga säsongen för den gamla kulturplatsen, närmast med majning om vädret tillåter, 1 maj. Alla är välkomna att göra ett besök och samtidigt få sig till del lite information om den gamla kyrkan.

 
 
 

30 september 2014

Idag har vi sågat ner flera döda träd på den gamla kyrkogården vid kyrkoruinen. Virket får finnas kvar tills dess det blir frost i marken och bär tyngre fordon.

Vi vill passa på att tacka alla besökare som hittills har besökt platsen i år och även skrivit i gästboken som finns vår och sommar vid entrén. Välkomna till platsen även i höst och vinter!

Slåtter den 12 juni 2014

Vårstädning 15 april 2014

Vårblommorna blommade i hela sin prakt vid årets vårstädning. Påskvecka, påsklov och vårarbete konkurrerade starkt med startskottet för arbetssäsongen vid den gamla kyrkoruinen. Höststormarna hade sopat ihop de mesta av löven som hade lagt sig snällt utmed murarna. De 10 deltagarna fick med försiktighet plocka bort alla nedfallna grenar från havet av vårblommor. Kvällen avslutades med sedvanlig korvgrillning samt kaffe som Evy serverade nybakad sockerkaka till.

Midsommarfint vid ruinen 2013

Slåttern före midsommar blev i år bara ett par dagar före midsommar eftersom det regnade veckan före när det var planerat. Gräset hade hunnit bli väldigt långt men med förenade krafter blev allt klart.

Kurt, Torsten och Sune kan hantera en lie så vi fick se hur slåtter gick till förr i tiden. Men området är ju stort så gräsklippare och slåtterbalk fick också användas. Sedan räfsades allt gräset bort så det krävdes stor arbetsinsats. Tack till alla som var med.

 

Nya informationsskyltar vid ruinen, maj 2013

Hembygdsföreningen har satt upp skyltar vid ruinen där besökare kan läsa om kyrkan och få lite uppfattning om hur det en gång har sett ut.