Gödestads Hembygdsförening

Invigning Monarkleden och tvättstugan i Agnbäck.

2 juli 2016 blir den dag att minnas då flera arrangemang avslutade Birgerveckan. I Långås kulle och Båtsberg hade satts upp en poängpromenad med frågor kring Monark och Birger Svensson. I nära anslutning till Birger Svenssons uppväxtplats erbjöds ponnyridning för barn samt lite picknickmat.
Samtidigt välkomnades till en släktträff i Gödestads gamla skola. Det var 25-talet ättlingar till Birger Svensson som passade på tillfället att i Birgerveckan samlas. De fick höra berättas om den gamla skolans historia, hur idén till Birgerveckan föddes och lite framtidsvisioner innan det var dags att gå upp till kyrkan för att samlas vid Birgers fosterföräldrars grav. Ett besök inne i kyrkan där bl.a. utställningen om Birger Svensson och hans uppväxt i Gödestad kunde ses.

Efter drygt en timma i Gödestad drog följet vidare för att delta i poängpromenaden över Långås kullar i Birgers hemtrakter.
12.15 höll Jörgen Warborn ett invigningstal för den senaste cykelleden i Varbergs kommun, Monarkleden mellan Varberg och Kungsäter. Ett Monarkband klipptes och fem cyklister cyklade iväg mot Agnbäck i Kungsäter utmed Monarkleden. De hade då en stund tidigare startat inne i Brunnsparken, startplatsen för leden.
Strax innan Kungsäter hann bilkortegen med Birgers släktingar och övriga intresserade ikapp cyklisterna och körde i kortege de fem sista kilometrarna till Agnbäck.

14.00 var det dags för Jörgen igen, nu att invigningstala och klippa band för invigningen av den gamla tvättstugan vid sjön Tolken. Enda byggnaden som återstår efter Birger Svenssons semesterhus. Huset var plats för barnkoloni i första hand för barn till Monarkarbetare fram till på 1960-talet. Kungsäter-Gunnarsjö bygdelag har lagt ner många timmar på att renovera den gamla stugan och pryda väggarna med fotografier och tidningsurklipp från tiden som barnkoloni. Jörgen Warborn överlämnade även en tändstickstavla över anläggningen som ett minne.

Bygdelaget hade öppnat grindarna redan 12.30 då de ca 200 besökarna kunde gå en poängpromenad och även bli bjudna på kaffe och goda hembakta kakor.

Det blev en fin dag till Birger Svenssons minne, Varbergs genom tiderna mest framgångsrike industriman.

Frågor vid poängpromenad i Gödestad:

  1. Vilket år föddes Birger Svensson? Rätt svar: 1883
  2. Vad Var Birger Svensons hela namn? (Sten Otto Birger)
  3. Birger gifte sig 1909 med Alida, hur många barn fick de? (Sex)
  4. Vad hette Birgers och Alidas sommarvilla i Kungsäter? (Agnbäck)
  5. Världsmästaren i motocross 1959 körde en Monark Albin 500 cc Vad hette han (Sten Storken Lundin)
  6. Vad hette Birger Svenssons egen branschtidning? (Kedjan)
  7. Året var 1912, hur transporterades cykeldelarna mellan lager och verkstad? (Med häst)
  8. Birger Svensson satt med i stadsfullmäktige, hur många år? (8)
  9. Vilket år lanserades varumärket MONARK? Som senare även blev företagets namn. (1917)
  10. Birgers fosterföräldrar ville att han skulle söka arbete på järnvägen för det var bra betalt. Hur mycket? ( 10 öre)

Bästa resultat: Åke och Karin Bornebusch, 10 rätt, Eddie Segerström, Sten Warborn, Helen och Katrin Bornebusch, Otto Warborn med alla 9 rätt.

Grattis till er! Äran blir priset i promenaden.

Klicka på första bilden nedan för att visa i bildspel.
Foto: Eva Lagerstedt