Gödestads Hembygdsförening

Promenader och vandringar

Friskvård/Trädgård

Gillar du att promenera!

Varje vardag kl 08.30 träffas vi i korsningen Båtsbergsvägen – Källebergsvägen och går runt Källeberg, en lagom morgonpromenad på cirka 25 minuter. Ett bra sätt att starta dagen för den som har tid och möjlighet.

Söndagar kl 10.00 går vi en lite längre promenad med start på samma plats.

Eva LagerstedtFotograf: Eva Lagerstedt

Påskdagen 17 mars 2016

Alla är välkomna på promenaderna, ett bra sätt att förena nytta med nöje!


Promenadkarta på väg runt i Gödestad med omnejd.

Flisbelagt spår på Källeberg

Vandringsslingor på Galgberget

 

Vandring på Getterön, udden 5:e vik, den 22 maj 2016

I år fanns målet för vår vandring vara 15 minuters bilresa bort, på Getterön. Nära 20 personer startade på stora parkeringen utanför DHR gården strax efter nio på söndagförmiddagen. Vi startade i ett litet gråmulet väder som snart skulle visa sig övergår i strålande solsken och bli en av de varmaste dagarna hittills i år. Triften stod i full blom på många platser och även en hel del andra blommor.

 
 
 

Vandring i Sanddamm, Bua, den 24 maj 2015

Nära 20 personer slöt upp till vandringen i Sanddamm och Kjevikåsen med Thomas Börjesson som guide. Thomas har sedan barnsben sprungit längs med kusten i den nära nog helt orörda naturen. Numera äger han sommarstugan i området som hans föräldrar byggde på 1960-talet. Hans yrkeskunskaper som naturkunskapslärare kommer väl till pass i den mångfald av flora som finns i området.

Vi startade vandringen i Sanddamms badvik där Tomas talade om namnet på de växter som fanns inom armlängds avstånd. Jungfrulin, Vendelrot, Angelica (Kvanne) och Käringtand var bara några av alla sorters växters. Vandringen gick norrut längs med kusten på väl dolda stigar och med utsikt över havet kunde Tomas namnge i princip alla små kobbar, skär och öar som vi kunde se, Balgö, Årnäshalvön, Klåback m.m. Han visade också en av platserna där den rödlistade växten Marrisp, växer.

Spår efter inlandsisen fick vi i form av flintastenar och den sällsynta växten fjällnejlika. Båda har förts med söderifrån av isen för 10000-15000 år sedan. Vi tackar Thomas för en fantastisk upplevelse denna söndagförmiddag i Sanddamm då vädret också verkligen var på vår sida.

Här är ett bildgalleri med foton tagna av Eva Lagerstedt. Klicka på första bilden för att starta galleriet, klicka på pilen ner till vänster i bild för att se nästa bild.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Vandring på Bexellsstigen den 18 maj 2014

I år vandrade vi Bexellsstigen med start mellan Skärbäck och Angkärr. Det är en lagom vandring på 6 km som börjar på höjden utmed Skärsjöns östra sida. Vidare norrut över Kopparåsen och mellan Rörsjön och Grytsjön. Med utsikt över Rörsjön smakar det bra med en stunds paus och fika. Här finner vi också de första stenarna med Bexells ordspråk inristade. Nu viker vi av mot öster och följer Grytsjön söderut för att så småningom komma förbi Lillsjön och kort därefter vara framme vid målet och där vi startade. 15 personer deltog i vandringen som skedde i perfekt skönt försommarväder.

 
 
 
 

Bokskogsvandring den 19 maj 2013

För fjärde året i rad gjorde vi en vandring i bokskogen när den är som allra vackrast. Vi var 27 personer som gick Näsetstigen i Grimeton som Holger Nilsson, Kalvalyckan lagt upp och ansvarar för. Holger gick med oss och berättade om torpplatser och visade rester av inhägnader för ollonsvin mm. Vi stannade till vid en fin utsiktsplats över Skärsjön som Esaias Tegner lär ha besökt och yttrat ”att detta var den vackraste platsen på jorden”.

Efter avslutad vandring hade vår ordf. Kenneth Johansson dukat upp en lunch i skogen som bestod av nässelsoppa med ägghalvor och skinktärningar samt knäckebröd med ost.

Klicka på bilderna för större format.
Fotograf: Eva Lagerstedt

Vandring i Grimeton 5 maj 2013

Grimetons hembygdsförening inbjöd till vandring längs med Skolestigen från Näset till Bäckaslätts skola i ett härligt vårväder med boken precis på väg att slå ut. Holger Nilsson berättade utmed vägen om torp, backstugor och forntida människors vedermödor. Promenaden avslutades vid Skolmuséet i Bäckaslätt där det gavs tillfälle till att se den gamla skolan.