Om oss

Garpenbergs hembygdsförening i södra Dalarna bildades 1925 och Gammelgården invigdes 1930. Gården med servering är öppen söndagar i juli och vid vissa av våra aktiviteter. Övrig tid efter bokning. I nära anslutning till Gammelgården finns även milplatsen med kolarkoja, där det går att rasta eller övernatta året runt.

Föreningen har ett lokalhistoriskt...

Läs mer >

Nyheter

Onsdag den 21 december kl 16-18 arrangerar föreningens kolare en klappjakt vid kolmilan. Det bjuds också på korv med bröd.

Arrangemanget är en samverkan mellan föreningen och verksamheten "Meningsfull fritid" (Hedemora kommun och Svenska kyrkan).

Barn och unga från åk 4 hälsas varmt välkomna!

Välkommen till föreningens höstträff i Garpenbergs församlingshem.

Lördag den 15 oktober kl 15.

Visning av flygfoton över Garpenberg.

Vi bjuder på fika och säljer lotter. Swish finns.

Föreningen deltar i årets firande av kulturarvsdagen med en guidad vandring i byn Jelken utanför Garpenberg.

Söndagen den 11 september kl. 13:00 - 15:30.

Precis som grannbyarna Bensåsen och Ljusfallet sägs de första bosättarna i byn ha varit finska. Det innebär att byns historia kan sträcka sig åtminstone tillbaka till 1600-talet. Än...

Läs mer >

Visa fler

Aktiviteter

VÅRA BESÖKSMÅL

Konnsjöleden

Alltid tillgängligt.

Konnsjöleden är en 4 km lång led mellan Konnsjön och Bensåsen, precis i gränsområdet mellan Avesta och Hedemora kommun. Efter någon kilometers vandring hittar du det populära besöksmålet Erkers-Fars ort eller Morfars ort, en ca 80 meter lång gruvort det går att gå in i. Tänk på att ha bra...

Läs mer >

Bensåsleden

Alltid tillgängligt.

Bensåsleden är ca 19 km och går i en rundslinga från Garpenberg till byn Bensåsen och den intilliggande Bensåsgruvan. Vid gruvan finns Erkers-fars ort (även kallad Morfars ort), en ca 80 meter lång gruvort som går att gå in i. På tillbakavägen följer leden en gammal kyrkstig.

Leden passerar många lämningar...

Läs mer >

Milplatsen vid Finnhytte-Dammsjön

Alltid tillgängligt.

Milplatsen med grillplats och kolarkoja är alltid öppen besökare. Kolarkojan kan även användas för övernattning enstaka natt. Kom ihåg att lämna platsen i fint skick efter dig!

Varje år i augusti byggs en mila på platsen. I samband med det genomförs också en milafton med musikunderhållning.

Läs mer >

VISA MER