Hembygdsvandring i Halvorstorp

Torsdagen den 16 augusti genomförde Gärdhems Hembygdsförening en guidad vandring i Halvorstorp med ett trettiotal vandrare, denna gången på den norra sidan av Tunhemsvägen. Vi fick berättat för oss vem som bott i vilka hus, vilka företag och andra verksamheter som bedrivits i Halvorstorp samt berättelser både hur man som barn upplevt området och höra berättas om lite udda händelser som timat bland den vuxna befolkningen. Många av vandrarna hade egna minnen från området som vi andra tacksamt tog del av. Tack alla för er medverkan!

Lennart Johansson hälsar välkommen och introducerar de ”lokala” guiderna Jonny Gustafsson och Monika Lunneryd.

 

Jonny Gustafsson ger allmän information om vandringen och beskriver den väg vi kommer att vandra på den norra sidan av Tunhemsvägen.

 

Monika Lunneryd berättar initierat om fastigheterna längs vägen.

 

 

SommarCafé 31 juli

På vårt femte och sista SommarCafé för 2018 var det Kenneth Holmström som underhöll. En tapper skara besökare trotsade den 35-gradiga värmen för att äta en våffla och njuta av 50- och 60-talsmusik framförd av Kenneth med sång och spel på ett antal instrument blandat med allsång.
Tack alla som gästat oss. Hoppas att vi ses nästa år igen.

Guitarr, klarinett eller saxofon – utbudet av instrument är stort när Kenneth spelar.

Kenneth hade hela tiden god kontakt med publiken.

SommarCafé 24 juli

Ingela och Ingemar Bäckström bjöd på ett fint urval ur vår svenska visskatt i den ljumma sommarkvällen.

Ingela och Ingemar sjunger och spelar. Det blev många visor med anknytning till Värmland och Finnmarken.

Nästa tisdag, den 31 juli, är det sista SommarCaféet för i år. Då kommer Kenneth Holmström och underhåller. Hoppas att du kommer också.

SommarCafé 17/7

Lars-Erik och Johan Frendberg underhöll med den äran i sommarkvällen till den månghövdade lyssnarskarans stora belåtenhet. Innan dess hade våfflorna en strykande åtgång.

Lars-Erik och Johans Fredberg underhåller, är det en av Evert Taubes visor månne?

Bäst att sitta i tältet eller under bar himmel? Som tur är finns det valfrihet – tills alla stolar är upptagna – men då tar vi bara fram ett till bord och fler stolar…

Sommarcafè 10/7

Många besökare kom för att höra August Rex med komp, och för att umgås. Vädret var strålande!

 

 

SommarCafé 2018

De yttre förutsättningarna kunde inte varit bättre. Sommarkväll med sol och varm bris, våfflor på tallriken, gamla bekantskaper som träffas och nya som skapas.

Varje tisdag under juli månad är det SommarCafé på hembygdsgården i Velanda. Först ut igår var Kent-Ove ”Mille” Melin som underhöll med sång till gitarr blandat med allsång med idel kända melodier. Vilken vacker kör!
Nästa vecka kommer August Rex med komp – hoppas att du kommer också.

Öppet hus på Björkås 17/6

Öppet hus på Björkås var lyckat  med många besökare trots att väderleksprognosen inte var den bästa.

Gustafsberg – hälsokälla och havsbadort

Gustafsberg har sedan sekler tillbaks varit berömt för sitt källvatten och senare kurbad. Med kunglig glans kring sekelskiftet 1800 blev det innestället för societeten i hela Sverige.

Gärdhems Hembygdsförening besöker Gustafsberg för att uppleva den unika miljön och få dess historia berättad – och så fikar vi och äter en räksmörgås på kafé Snäckan.

Program för Bussresa till Gustavsberg 8 september 2018
10.00  Avresa från hembygdsgården, Velanda,
10.15  Avresa från Halvorskyrkan, Halvorstorp,
11.00  Kaffe och bulle på Snäckan
11.30  Gunnar Claesson ger historik och
Ove Hansson berättar om Skolhemmet
13.30 Räksmörgås med loka eller lättöl samt kaffe och kaka på Snäckan
Egen tid för vandring
15.30 Avresa från Gustavsberg
16.15 Åter i Halvorstorp
16.30 Åter i Velanda

Allt detta till en kostnad av 320 kronor per person.
Anmälan till Alvar på telefon 0520-425110 eller via e-post till [email protected].
Kostnaden 320 kronor sätts in på hembygdsföreningens bankgiro 5229-4923. Märk inbetalningen med resenärens namn och Gustafsberg.
Välkommen!

JULMARKNAD I HEMBYGDSGÅRDEN VELANDA 25/11 2017

Julmarknad i hembygdsgården Velanda med försäljning av hantverk, fisk och lotterier. Många besökare kom i det fina vädret, dessa bjöds på glögg och pepparkaka alla barn fick godis av tomten. Bland attraktionerna kan nämnas: Elever från Velandaskolan sålde hembakt och lotterier.  Julkärvar och kransar såldes, barnen hade möjlighet att spika fågelholkar,  inne i hembygdsgården serverades fika. Många av besökarna hade som mål att köpa sitt exemplar av Gärdhemsbygden 2018

Kultur- och naturstig invigd

Efter ett gediget arbete har hembygdsföreningen nu kunnat inviga Kultur- och naturstigen Baggeryr – Björkås.

Carina Lorentzon inviger Kultur- och naturstigen genom att tippa sista kärran grus vid cykelstället.

Det var den 9 september som Carina Lorentzon, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, Trollhättan, inte klippte något band men väl tippade den sista skottkärran med grus och därmed kunde förklara Kultur- och naturstigen för invigd. Tanken är att vandringen skall leda till eftertanke och reflektion, gärna på någon av de många bänkar som finns utsatta. Man vandrar inte på tid utan i tiden!

Bengt Johannesson berättar om tillkomsten av Kultur- och naturstigen.

Karin Rex, en välmeriterad besökare, fick tillfälle att på plats berätta om domarringar.

Efter invigningen vandrade alla en kort bit på stigen, stannade till vid några sevärdheter för att sedan göra ett uppehåll för fika vid John A. Ekströms diktarborg Aftonfrid. Därefter guidade Bengt Johannesson en vandring på hela stigen. Den är nu öppen för besökare dygnet runt, året runt. Man börjar lämpligen vid parkeringen till borgen Aftonfrid eller på Björkås, Tranebo. Välkommen!

Vid borgen Aftonfrid var det dags att packa upp den medhavda fikakorgen samt göra ett besök inne i stenborgen som för övrigt är att populärt besöksmål.