Julmarknaden i antågande

Granen står så grön och grann i stugan – nej inte ännu men väl ute på gården för den 24 november kl. 10-14 är det julmarknad i hembygdsgården, Velanda. Fullt av aktiviteter både ute och inne. Förberedelserna har redan börjat, idag kom en fin utegrupp av ek på plats. Eken har tidigare stått på hembygdsgårdens tomt. Gruppen passar både barn och vuxna. Gruppen är till salu – visst verkar ett köp frestande? Pris? Kom med ett bud!

Stabil ekgrupp för vila och lek.

Gärdhemsbygden 2019 är klar

Gärdhemsbygden 2019 har just kommit från tryckeriet. Premiärförsäljningen på julmarknaden den 24 november kl. 10 är säkrad. Som en liten aptitretare kan du se bokens fram- och baksida (innehållsförteckning) nedan.

Välkommen på julmarknaden!

Resa till Gustafsberg

Lördagen den 8 september gjorde medlemmar i hembygdsföreningen en uppskattad resa till Gustafsberg utanför Uddevalla. Gunnar Claesson, förvaltande direktör i Gustafsbergsstiftelsen, tog väl hand om oss och berättade om stiftelsens tillkomst 1774 på egendomen Baggetofta som bytte namn till Gustafsberg som en homage till Gustaf III som då godkänt stiftelsen.

Gunnar Claesson har samlat den intresserade åhörarskaran och informerar om Gustafsbergsstiftelsen och vikten av att inte blanda ihop den med Gustavsberg som ligger på Värmdö utanför Stockholm.

 

Här har gruppen slagit sig ner i ett av två bevarade rum i hotellet. På väggarna finns handmålade sidentapeter importerade från Kina på 1700-talet. Rummet stod ständigt reserverat för uddevallasonen och ärkebiskopen Niklas Sundberg med maka som tillbringade somrarna på Gustafsberg under sin 30-åriga tid som ärkebiskop.

Riktigt uppsving fick verksamheten när dåvarande kronprinsen, kungen, drottningen och stora delar av hovet slog sig ner i Gustafsberg under tiden som kriget fördes mot Norge för att säkra att Norge blev svenskt enligt fredsuppgörelsen efter Napoleonkrigen.

Varmbadhuset är numera vandrarhem men två rum har lämnats intakta. Det ena är rummet där man kunde få varmbad med tång eller lera och bli skrubbad på ryggen. Ingen risk för översvämning där efter som det var ett spjälgolv med fri sikt rakt ner i havet.

Sveriges första Spa hade naturligtvis även en godkänd brunn med hälsobringande vatten. Här provsmakar vi och känner oss genast mycket piggare, speciellt som vi innan läst resultatet från årets provtagning av vattnet som visar att det är tjänligt att dricka.

Stiftelsens syfte var ”Främja fostran, utbildning och vård av barn och ungdomar från landskapet Bohuslän.”. Verksamheten fortsatte till 1924 då den upphörde för att återuppstå 1949 men nu som skolhem för elever från Bohuslän som gick i realskola eller gymnasium i Uddevalla. Även denna funktion upphörde 1976. Därefter delar stiftelsen istället ut stipendier till samma målgrupp.

Ove Hansson berättar minnen från tiden som elev på skolhemmet ibland sufflerad av Torsten Andersson som delar samma erfarenhet. Rummet vi sitter i var en samlingspunkt för samtliga elever och hade bl a en uppskattad musikanläggning.

Stiftelsen förvaltar fortsatt egendomen med dess fastigheter. Där bedrivs restaurang- och kafé- och hotellverksamhet. Man hyr också ut Societetshuset för olika evenemang varav bröllop kanske är den mest populära.

Vi fick en verkligt fin inblick i verksamheten speciellt som vår egen medlem Ove Hansson kunde berätta minnen från sin tid som elev på skolhemmet.

Hembygdsvandring i Halvorstorp

Torsdagen den 16 augusti genomförde Gärdhems Hembygdsförening en guidad vandring i Halvorstorp med ett trettiotal vandrare, denna gången på den norra sidan av Tunhemsvägen. Vi fick berättat för oss vem som bott i vilka hus, vilka företag och andra verksamheter som bedrivits i Halvorstorp samt berättelser både hur man som barn upplevt området och höra berättas om lite udda händelser som timat bland den vuxna befolkningen. Många av vandrarna hade egna minnen från området som vi andra tacksamt tog del av. Tack alla för er medverkan!

Lennart Johansson hälsar välkommen och introducerar de ”lokala” guiderna Jonny Gustafsson och Monika Lunneryd.

 

Jonny Gustafsson ger allmän information om vandringen och beskriver den väg vi kommer att vandra på den norra sidan av Tunhemsvägen.

 

Monika Lunneryd berättar initierat om fastigheterna längs vägen.

 

 

SommarCafé 31 juli

På vårt femte och sista SommarCafé för 2018 var det Kenneth Holmström som underhöll. En tapper skara besökare trotsade den 35-gradiga värmen för att äta en våffla och njuta av 50- och 60-talsmusik framförd av Kenneth med sång och spel på ett antal instrument blandat med allsång.
Tack alla som gästat oss. Hoppas att vi ses nästa år igen.

Guitarr, klarinett eller saxofon – utbudet av instrument är stort när Kenneth spelar.

Kenneth hade hela tiden god kontakt med publiken.

SommarCafé 24 juli

Ingela och Ingemar Bäckström bjöd på ett fint urval ur vår svenska visskatt i den ljumma sommarkvällen.

Ingela och Ingemar sjunger och spelar. Det blev många visor med anknytning till Värmland och Finnmarken.

Nästa tisdag, den 31 juli, är det sista SommarCaféet för i år. Då kommer Kenneth Holmström och underhåller. Hoppas att du kommer också.

SommarCafé 17/7

Lars-Erik och Johan Frendberg underhöll med den äran i sommarkvällen till den månghövdade lyssnarskarans stora belåtenhet. Innan dess hade våfflorna en strykande åtgång.

Lars-Erik och Johans Fredberg underhåller, är det en av Evert Taubes visor månne?

Bäst att sitta i tältet eller under bar himmel? Som tur är finns det valfrihet – tills alla stolar är upptagna – men då tar vi bara fram ett till bord och fler stolar…

Sommarcafè 10/7

Många besökare kom för att höra August Rex med komp, och för att umgås. Vädret var strålande!

 

 

SommarCafé 2018

De yttre förutsättningarna kunde inte varit bättre. Sommarkväll med sol och varm bris, våfflor på tallriken, gamla bekantskaper som träffas och nya som skapas.

Varje tisdag under juli månad är det SommarCafé på hembygdsgården i Velanda. Först ut igår var Kent-Ove ”Mille” Melin som underhöll med sång till gitarr blandat med allsång med idel kända melodier. Vilken vacker kör!
Nästa vecka kommer August Rex med komp – hoppas att du kommer också.

Öppet hus på Björkås 17/6

Öppet hus på Björkås var lyckat  med många besökare trots att väderleksprognosen inte var den bästa.