JULMARKNAD I HEMBYGDSGÅRDEN VELANDA 25/11 2017

Julmarknad i hembygdsgården Velanda med försäljning av hantverk, fisk och lotterier. Många besökare kom i det fina vädret, dessa bjöds på glögg och pepparkaka alla barn fick godis av tomten. Bland attraktionerna kan nämnas: Elever från Velandaskolan sålde hembakt och lotterier.  Julkärvar och kransar såldes, barnen hade möjlighet att spika fågelholkar,  inne i hembygdsgården serverades fika. Många av besökarna hade som mål att köpa sitt exemplar av Gärdhemsbygden 2018

Kultur- och naturstig invigd

Efter ett gediget arbete har hembygdsföreningen nu kunnat inviga Kultur- och naturstigen Baggeryr – Björkås.

Carina Lorentzon inviger Kultur- och naturstigen genom att tippa sista kärran grus vid cykelstället.

Det var den 9 september som Carina Lorentzon, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden, Trollhättan, inte klippte något band men väl tippade den sista skottkärran med grus och därmed kunde förklara Kultur- och naturstigen för invigd. Tanken är att vandringen skall leda till eftertanke och reflektion, gärna på någon av de många bänkar som finns utsatta. Man vandrar inte på tid utan i tiden!

Bengt Johannesson berättar om tillkomsten av Kultur- och naturstigen.

Karin Rex, en välmeriterad besökare, fick tillfälle att på plats berätta om domarringar.

Efter invigningen vandrade alla en kort bit på stigen, stannade till vid några sevärdheter för att sedan göra ett uppehåll för fika vid John A. Ekströms diktarborg Aftonfrid. Därefter guidade Bengt Johannesson en vandring på hela stigen. Den är nu öppen för besökare dygnet runt, året runt. Man börjar lämpligen vid parkeringen till borgen Aftonfrid eller på Björkås, Tranebo. Välkommen!

Vid borgen Aftonfrid var det dags att packa upp den medhavda fikakorgen samt göra ett besök inne i stenborgen som för övrigt är att populärt besöksmål.

 

 

Hantverksdag på Björkås

Hantverksdagen på Björkås är en mer än 30-årig tradition. Många hantverkare och lokala odlare samt hammarslag från smedjan bidrog till upplevelsen av den genuina torpmiljön. Velandaorkestern och Sjuntorps folkdanslag med Trollpacket stod för underhållningen och för den som blev lite sugen fanns det hemkokt ärtsoppa med pannkakor och fika med hembakt bröd att tillgå. Några veteranfordon förde tankarna till upplevelser från den egna ungdomen. De yngsta kunde gå en tipspromenad, spika en fågelholk och gjuta tennsoldater.

Tack alla som gjorde Hantverksdagen till en fin uppgörelse!

Vandring i Stubbered

Deltagarna samlade i Stubbered med utsikt över älven och med Intagan på andra sidan.

Under vandringen i Stubbered fick vi lära oss att Stubbered tidigare varit en ekonomisk knutpunkt. All handel med Dalsland, Värmland, bland annat all export av järn från de värmländska bruken, och delar av Skaraborg gick över Göta älv med omlastning i Åkerström, mitt emot Stubbered. Det lär ha varit upp till 900 hästar i arbete med att dra laster mellan Åkerström och Bräcke innan slussarna byggdes. Allt detta och mer berättade Annika Larsson för intresserade deltagare i vandringen i Stubbered och besöket i Munthers båtvarv.

Annika Larsson berättar för intresserade åhörare.

 

Ingemar Svantesson berättade om hur tillverkningen av över 1 100 båtar gick till i Munthers båtvarv och hur arbetet med att restaurera varvet gått till.

 

Resa på böljan den blå

Höstens resa var en utflykt på Göta älv. Vi embarkerade Elfkungen, under uionsflagg eftersom den är byggd före 1905, vid övre slussen, passerade Stallbackaområdet och slussade vid Brinkebergskulle. Efter att ha avnjutit en god smörgås gjorde vi en avstickare upp till Resta på vägen tillbaka. Där vi fick ta del av personliga minne från den verksamhet som en gång varit där.

Unionsflaggan med Stallbackabron och GKN i bakgrunden.

Unionsflaggan med Stallbackabron och GKN i bakgrunden.

Resenärer som beskådar öarna i Stallbackakanalen.

SommarCafé 2017

Nu är vi igång! SommarCafé 2017 startade med Ukulelegruppen från Upphärad och fullsatta tält. Tack för underhållningen och tack för uppslutningen.
Nästa tisdag är det Ingela och Ingemar Bäckström som står för underhållningen. Välkommen tillbaks då, och du som missade första tillfället, då har du en ny chans.

Fiber på Björkås

Genom ett generöst bidrag till Astrid Alfredssons minne har hembygdsföreningen kunnat ansluta Björkås till fibernätet. Genom detta har vi kunnat försäkra oss om framtida god kommunikation i ett område som idag har mycket dålig mobil täckning.

Gärdhems Hembygdsförening vill rikta ett stort Tack till Astrids döttrar. Fiberanslutningen är nu driftsatt.

Folkskolan 175 år på hembygdsgården i Velanda

I det vackra vädret hade många besökare samlats för att fira folkskolan 175 år den 31/5 2017.

Alvar Löfskog hälsade alla välkomna och berättade kort om folkskolans historia. Folkskolan startade på 1800-talet utan egna byggnader och slutade med grundskolans införande på 1960-talet.

Elevkören från Velandaskolan sjöng sedan några fina sånger, sedan var det dags för fika.

Fröken Berit (Berit Ulfström) berättade minnen från sin tid som lärare på Skinnemo småskola. Flera av hennes tidigare elever närvarade.

Elevkören avslutade med ett fint program med sånger och lekar.

Gökotta på Björkås med friluftsgudstjänst den 25 Maj 2017

Den 25 Maj, Kristi Himmelsfärds dag var en stålande varm sommardag på Björkås. Besökarna vandrade runt och betraktade de vackra vårblommorna på ängarna. Bengt Johannesson samlade sedan alla för frågesport om fågelläten och olika växter på Björkås.
Gökottan fortsatte sedan med friluftsgudstjänst ledd av prästen Göran Olander.

Det medhavda fikat smakade sedan underbart.
Gökotta 2Fotograf: Gökotta 2

Hembygdsvandring i Halvorstorp

Den 11 maj anordnade Gärdhems Hembygdsförening en guidad vandring i Halvorstorp. Trots det kalla majvädret samlades 40-50 personer vid Halvorskyrkan och fick där information om kyrkan och andra byggnader som kan ses utefter Tunhemsvägen. Sedan vandrade man till platsen där Kemtvätten varit, en tomt som nu håller på att saneras. Många olika verksamheter har varit lokaliserade i byggnaden som fanns där.

Nästa stopp var vid Mormonkyrkan där minnen från Ivar Johanssons gård berättades. När man sedan kom till Slättbergen och Lundens skola smakade det medhavda fikat gott.

Vandringen tillbaka gick via Lunnevägen – Videvägen med stopp vid olika sevärdheter. Arrangemanget leddes av Lennart Johansson med sakkunnig hjälp av Monika Lunneryd och Jonny Gustafsson med flera.