Årsmöte 2017

Gärdhems Hembygdsförening hade ett välbesökt årsmöte i Velandakyrkan den 18 mars. Gösta Larsson hade avsagt sig omval och ny i styrelsen invaldes Ove Hansson. Trivselgruppen kompletterades med Ingalill Jonasson.  I övrigt blev det omval.

Efter  mötesförhandlingarna var det dags för god fika med hembakt. Fikat avslutades med dragning i lotteriet.

Som avslutning på mötet berättade Dennis Haglund om och visade bilder på ”Kända profiler i Trollhättan”. En mycket intressant presentation med många personer man kände igen.

 

Bildkväll i hembygdsgården

På bilden ser vi Sylte skattegård. Idag ligger Montessoriskolan där ladugården låg förr. Bilden tagen där Bike ligger idag.

Torsdagen den 16 februari samlades ett 30-tal intresserade för att se på bilder ur hembygdsföreningens arkiv. Många bilder påminde om en gången tid men vi tittade också på nytagna bilder. Förutom stillbilder tittade vi på tre kortare filmer som visade vanliga göromål förr, att slipa en lie, att klyva ved med slägga, kil och klyvyxa, och att fila en såg. Inga av dessa göromål är särskilt frekventa idag.

God Jul och Gott Nytt År

Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma. Så skrev Viktor Rydberg, och det var säkert så på hans tid, men i år ser det ut som om vi får ännu en grön jul. Men det är ändå jul. Njut av bilderna nedan från hembygdsgården, bostadshuset respektive ladan och kaffestugan på Björkås.

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR

önskar Gärdhems Hembygdsförening.

Julmarknad lördag 26 november kl. 10 – 14

På lördag är det dags igen, för julmarknaden alltså. Aktiviteter både ute och inne. Samtidigt är det säljpremiär för Gärdhemsbygden 2017.  Kom och umgås och njut av gratis glögg och pepparkaka eller ta en hembakad fika i hembygdsgården. Förutom hantverkare och lokala odlare som säljer sina produkter så finns det lotteri och chokladhjul, och så tomte naturligtvis. Barnen får snickra sin egen fågelholk och tomten delar ut godis till alla barn.
Alla hjärtligt välkomna!

Föreläsning om torparna och torpen

Kalle Bäck, en inspirerande föreläsare.

I söndags, den 2 oktober, fick vi lyssna till en intressant föreläsning om livet som torpare. Det är inte så vanligt att historieforskningen riktas mot de små i samhället och deras levnadsförhållanden men Kalle Bäck, professor i historia vid Linköpings universitet har skrivit ett antal böcker om torparnas historia.

 

Mer än 200 personer hade samlats för att få veta lite mer om torparna.

 

Men han kan inte bara skriva. Kalle Bäck trollband en lyhörd publik på över 200 personer i gott och väl en timme och sedan ville frågorna aldrig ta slut.

 

 

Lennart berättar och visar bilder på besöksmål i Gärdhem.

 

Naturligtvis passade vi på att visa upp vår förening och sälja vår bok Gammal bebyggelse i Gärdhem, vår bok om torpinventeringen i Gärdhem.

 

 

 

 

Det var ett lyckat samarrangemang mellan Släktforskarna i Trollhättan och Vänersborg samt Vassända Naglums och Gärdhems hembygdsföreningar i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan.

SommarCafé tisdagar juli

Det har blivit tradition att ha SommarCafé på tisdagar i juli. Vi började med att August, Martin och Erik underhöll och nu senast fick vi lyssna till Niklas Karlsson och Roland Ljung. Tisdag den 19 kommer Bert, Lennart och Mia, dvs. Tonsteget och sista tisdagen får vi lyssna till Petra och Dennis. Kom du också!

Målning av hembygdsgården

Träbyggnader behöver mycket underhåll. Nu var det dags igen för Hembygdsgården att få lite ny färg, lagom till att SommarCaféet skall börja.
Fasadmålning  kräver akrobatik i den högre skolan.

 

 

Då kan det vara skönt att ha tillgång till en skylift för att komma åt där stegen passar som sämst.

Tack alla besökare!

Ett stort Tack till alla besökare på firandet av Sveriges Hembygdsförbunds 100-årsjubileum som vi fem hembygdsföreningar, Flundre, Vänersnäs, Västra Tunhem, Åsaka-Björke och Gärdhems hembygdsförening, firade på Björkås. Hoppas att ni känner igen bilderna.

 

 

 

Trollpacket hälsade välkommen med musik ur den digra repertoaren.

 

 

 

 

Sedan var det Velandaorkesterns tur att taktfast musicera med såväl ädre som nyare kompositioner.

 

 

 

Sjuntorps folkdanslag är en välsedd gäst på Björkås, så och på 100-årsjubikléet. Dansen går så att det spritter det i benen även på åskådarna.

 

 

 

 

Och mitt i alltihop träffar man vänner och bekanta, slår sig ner på en lämplig bänk och tar en prat.

 

 

 

100-årsjubiléum söndag 22 maj kl. 14

Björkås står i sin fulla prakt. Gullvivorna prunkar, björkarna har en grön lyster och bladen på bokarna håller på att slå ut. Allt för att välkomna alla besökare när vi firar Sveriges Hembygdsförbunds 100-årsjubileum.

 

 

Vi bjuder på ett fullspäckat program med tal, dans och musikunderhållning. För barnen finns ponnyridning och tipspromenad med speciella frågor för barn. Nyflisad stig för tipspromenaden gör den lätt framkomlig.

Från Velanda kör eller cyklar man mot Sjuntorp. Ta av vid skylt Skogsbo. Parkering efter ca 1 km. Alla hälsas hjärtligt välkomna!

Tomt efter vårdträdet

Nu när även stubben efter vårdträdet är borta blev det väldigt tomt på gården. Vi får se om  man vänjer sig.
Tittar vi istället framåt så förbereder vi för indragning av fiber för bättre bredbandsuppkoppling. Som en förberedelse är gruset till höger i bild bortskrapet, men det syns inte.