Hembygdsvandring i Halvorstorp

Den 11 maj anordnade Gärdhems Hembygdsförening en guidad vandring i Halvorstorp. Trots det kalla majvädret samlades 40-50 personer vid Halvorskyrkan och fick där information om kyrkan och andra byggnader som kan ses utefter Tunhemsvägen. Sedan vandrade man till platsen där Kemtvätten varit, en tomt som nu håller på att saneras. Många olika verksamheter har varit lokaliserade i byggnaden som fanns där.

Nästa stopp var vid Mormonkyrkan där minnen från Ivar Johanssons gård berättades. När man sedan kom till Slättbergen och Lundens skola smakade det medhavda fikat gott.

Vandringen tillbaka gick via Lunnevägen – Videvägen med stopp vid olika sevärdheter. Arrangemanget leddes av Lennart Johansson med sakkunnig hjälp av Monika Lunneryd och Jonny Gustafsson med flera.

Aktiva seniorer besöker Gärdhem

Gärdhems Hembygdsförening anordnade en heldagstur för en grupp medlemmar från Aktiva seniorer i Trollhättan. Under Karin Rex Svenssons och Lennart Johanssons guidning fick de bekanta sig med kultur och historia om Gärdhem. Lunchen intogs i hembygdsgården i Velanda.

Besök 2 webbFotograf: Besök 2 webb

Valborgsmässofirande vid Gärdhems kyrka

På Valborgsmässoafton samlades många förväntansfulla besökare vid Gärdhems kyrka. Firandet startade med att Gärdhems kyrkokör under ledning av Anna Dahlqvist hälsade våren välkommen med vårsånger. Eyvind Zakariasson höll vårtal.
Firandet fortsatte sedan med kaffe och smörgås samt fler sånger i församlingshemmet.
När skymningen föll fortsatte firandet vid Valborgsmässoelden, även nu med mycket vacker sång från kören.
Kvällen avslutades med andakt och körsång i kyrkan.

Tore Hagman berättar om hembygden

Ett förväntansfullt publikum fyllde Bygdegården i Åsaka.

Tore Hagman i samspråk med deltagare vid fikapausen.

Lottförsäljning pågår.

Igår hade vi förmånen att lyssna till Tore Hagmans berättelser om Hembygd och se hans fantastiska bilder. Efter en fundering  kring vad som är Hembygd visade han landskapsbilder från Västergötland som visar hur landskapet förändrats på bara de senaste 25-30 åren.
Mitt i förändringen har han porträtterat ett antal människor och deras upplevelser. När krafterna började svika en av bönderna lovade grannarna att hjälpa till. Med stora maskiner tog det sammanlagt 20 timmar att göra det arbete som med gamla metoder tagit en månad – men tid att dricka kaffe det hade de inte.
Vad använder de all tid som de sparar in med maskinerna till?

 

Årsmöte 2017

Gärdhems Hembygdsförening hade ett välbesökt årsmöte i Velandakyrkan den 18 mars. Gösta Larsson hade avsagt sig omval och ny i styrelsen invaldes Ove Hansson. Trivselgruppen kompletterades med Ingalill Jonasson.  I övrigt blev det omval.

Efter  mötesförhandlingarna var det dags för god fika med hembakt. Fikat avslutades med dragning i lotteriet.

Som avslutning på mötet berättade Dennis Haglund om och visade bilder på ”Kända profiler i Trollhättan”. En mycket intressant presentation med många personer man kände igen.

 

Bildkväll i hembygdsgården

På bilden ser vi Sylte skattegård. Idag ligger Montessoriskolan där ladugården låg förr. Bilden tagen där Bike ligger idag.

Torsdagen den 16 februari samlades ett 30-tal intresserade för att se på bilder ur hembygdsföreningens arkiv. Många bilder påminde om en gången tid men vi tittade också på nytagna bilder. Förutom stillbilder tittade vi på tre kortare filmer som visade vanliga göromål förr, att slipa en lie, att klyva ved med slägga, kil och klyvyxa, och att fila en såg. Inga av dessa göromål är särskilt frekventa idag.

God Jul och Gott Nytt År

Midvinternattens köld är hård, stjärnorna gnistra och glimma. Så skrev Viktor Rydberg, och det var säkert så på hans tid, men i år ser det ut som om vi får ännu en grön jul. Men det är ändå jul. Njut av bilderna nedan från hembygdsgården, bostadshuset respektive ladan och kaffestugan på Björkås.

GOD JUL och GOTT NYTT ÅR

önskar Gärdhems Hembygdsförening.

Julmarknad lördag 26 november kl. 10 – 14

På lördag är det dags igen, för julmarknaden alltså. Aktiviteter både ute och inne. Samtidigt är det säljpremiär för Gärdhemsbygden 2017.  Kom och umgås och njut av gratis glögg och pepparkaka eller ta en hembakad fika i hembygdsgården. Förutom hantverkare och lokala odlare som säljer sina produkter så finns det lotteri och chokladhjul, och så tomte naturligtvis. Barnen får snickra sin egen fågelholk och tomten delar ut godis till alla barn.
Alla hjärtligt välkomna!

Föreläsning om torparna och torpen

Kalle Bäck, en inspirerande föreläsare.

I söndags, den 2 oktober, fick vi lyssna till en intressant föreläsning om livet som torpare. Det är inte så vanligt att historieforskningen riktas mot de små i samhället och deras levnadsförhållanden men Kalle Bäck, professor i historia vid Linköpings universitet har skrivit ett antal böcker om torparnas historia.

 

Mer än 200 personer hade samlats för att få veta lite mer om torparna.

 

Men han kan inte bara skriva. Kalle Bäck trollband en lyhörd publik på över 200 personer i gott och väl en timme och sedan ville frågorna aldrig ta slut.

 

 

Lennart berättar och visar bilder på besöksmål i Gärdhem.

 

Naturligtvis passade vi på att visa upp vår förening och sälja vår bok Gammal bebyggelse i Gärdhem, vår bok om torpinventeringen i Gärdhem.

 

 

 

 

Det var ett lyckat samarrangemang mellan Släktforskarna i Trollhättan och Vänersborg samt Vassända Naglums och Gärdhems hembygdsföreningar i samverkan med Studieförbundet Vuxenskolan.

SommarCafé tisdagar juli

Det har blivit tradition att ha SommarCafé på tisdagar i juli. Vi började med att August, Martin och Erik underhöll och nu senast fick vi lyssna till Niklas Karlsson och Roland Ljung. Tisdag den 19 kommer Bert, Lennart och Mia, dvs. Tonsteget och sista tisdagen får vi lyssna till Petra och Dennis. Kom du också!