SommarCafé 2017

Nu är vi igång! SommarCafé 2017 startade med Ukulelegruppen från Upphärad och fullsatta tält. Tack för underhållningen och tack för uppslutningen.
Nästa tisdag är det Ingela och Ingemar Bäckström som står för underhållningen. Välkommen tillbaks då, och du som missade första tillfället, då har du en ny chans.

Fiber på Björkås

Genom ett generöst bidrag till Astrid Alfredssons minne har hembygdsföreningen kunnat ansluta Björkås till fibernätet. Genom detta har vi kunnat försäkra oss om framtida god kommunikation i ett område som idag har mycket dålig mobil täckning.

Gärdhems Hembygdsförening vill rikta ett stort Tack till Astrids döttrar. Fiberanslutningen är nu driftsatt.

Folkskolan 175 år på hembygdsgården i Velanda

I det vackra vädret hade många besökare samlats för att fira folkskolan 175 år den 31/5 2017.

Alvar Löfskog hälsade alla välkomna och berättade kort om folkskolans historia. Folkskolan startade på 1800-talet utan egna byggnader och slutade med grundskolans införande på 1960-talet.

Elevkören från Velandaskolan sjöng sedan några fina sånger, sedan var det dags för fika.

Fröken Berit (Berit Ulfström) berättade minnen från sin tid som lärare på Skinnemo småskola. Flera av hennes tidigare elever närvarade.

Elevkören avslutade med ett fint program med sånger och lekar.

Gökotta på Björkås med friluftsgudstjänst den 25 Maj 2017

Den 25 Maj, Kristi Himmelsfärds dag var en stålande varm sommardag på Björkås. Besökarna vandrade runt och betraktade de vackra vårblommorna på ängarna. Bengt Johannesson samlade sedan alla för frågesport om fågelläten och olika växter på Björkås.
Gökottan fortsatte sedan med friluftsgudstjänst ledd av prästen Göran Olander.

Det medhavda fikat smakade sedan underbart.
Gökotta 2Fotograf: Gökotta 2

Hembygdsvandring i Halvorstorp

Den 11 maj anordnade Gärdhems Hembygdsförening en guidad vandring i Halvorstorp. Trots det kalla majvädret samlades 40-50 personer vid Halvorskyrkan och fick där information om kyrkan och andra byggnader som kan ses utefter Tunhemsvägen. Sedan vandrade man till platsen där Kemtvätten varit, en tomt som nu håller på att saneras. Många olika verksamheter har varit lokaliserade i byggnaden som fanns där.

Nästa stopp var vid Mormonkyrkan där minnen från Ivar Johanssons gård berättades. När man sedan kom till Slättbergen och Lundens skola smakade det medhavda fikat gott.

Vandringen tillbaka gick via Lunnevägen – Videvägen med stopp vid olika sevärdheter. Arrangemanget leddes av Lennart Johansson med sakkunnig hjälp av Monika Lunneryd och Jonny Gustafsson med flera.

Aktiva seniorer besöker Gärdhem

Gärdhems Hembygdsförening anordnade en heldagstur för en grupp medlemmar från Aktiva seniorer i Trollhättan. Under Karin Rex Svenssons och Lennart Johanssons guidning fick de bekanta sig med kultur och historia om Gärdhem. Lunchen intogs i hembygdsgården i Velanda.

Besök 2 webbFotograf: Besök 2 webb

Valborgsmässofirande vid Gärdhems kyrka

På Valborgsmässoafton samlades många förväntansfulla besökare vid Gärdhems kyrka. Firandet startade med att Gärdhems kyrkokör under ledning av Anna Dahlqvist hälsade våren välkommen med vårsånger. Eyvind Zakariasson höll vårtal.
Firandet fortsatte sedan med kaffe och smörgås samt fler sånger i församlingshemmet.
När skymningen föll fortsatte firandet vid Valborgsmässoelden, även nu med mycket vacker sång från kören.
Kvällen avslutades med andakt och körsång i kyrkan.

Tore Hagman berättar om hembygden

Ett förväntansfullt publikum fyllde Bygdegården i Åsaka.

Tore Hagman i samspråk med deltagare vid fikapausen.

Lottförsäljning pågår.

Igår hade vi förmånen att lyssna till Tore Hagmans berättelser om Hembygd och se hans fantastiska bilder. Efter en fundering  kring vad som är Hembygd visade han landskapsbilder från Västergötland som visar hur landskapet förändrats på bara de senaste 25-30 åren.
Mitt i förändringen har han porträtterat ett antal människor och deras upplevelser. När krafterna började svika en av bönderna lovade grannarna att hjälpa till. Med stora maskiner tog det sammanlagt 20 timmar att göra det arbete som med gamla metoder tagit en månad – men tid att dricka kaffe det hade de inte.
Vad använder de all tid som de sparar in med maskinerna till?

 

Årsmöte 2017

Gärdhems Hembygdsförening hade ett välbesökt årsmöte i Velandakyrkan den 18 mars. Gösta Larsson hade avsagt sig omval och ny i styrelsen invaldes Ove Hansson. Trivselgruppen kompletterades med Ingalill Jonasson.  I övrigt blev det omval.

Efter  mötesförhandlingarna var det dags för god fika med hembakt. Fikat avslutades med dragning i lotteriet.

Som avslutning på mötet berättade Dennis Haglund om och visade bilder på ”Kända profiler i Trollhättan”. En mycket intressant presentation med många personer man kände igen.

 

Bildkväll i hembygdsgården

På bilden ser vi Sylte skattegård. Idag ligger Montessoriskolan där ladugården låg förr. Bilden tagen där Bike ligger idag.

Torsdagen den 16 februari samlades ett 30-tal intresserade för att se på bilder ur hembygdsföreningens arkiv. Många bilder påminde om en gången tid men vi tittade också på nytagna bilder. Förutom stillbilder tittade vi på tre kortare filmer som visade vanliga göromål förr, att slipa en lie, att klyva ved med slägga, kil och klyvyxa, och att fila en såg. Inga av dessa göromål är särskilt frekventa idag.