FRÖJEL ÅRETS SOCKEN 2018

Fröjel har utsetts till ”Årets socken 2018” med följande motivering:

”Fröjel är en plats för möten. Här möts människor med olika behov från hela världen och här möter havet skogen. Med kärlek till sin historia och med öppenhet, gemenskap och entreprenörskap omfamnar Fröjel sin omvärld. Här blir man aldrig för gammal för Skolgården. Det är en fröjd att vara i Fröjel.”

Denna utmärkelse måste vi i Fröjel ta vara på och fortsätta att mötas och utveckla vår socken. ”Fråilingar”, föreningar, företag och övriga intresserad skall träffas i början av året och dra upp riktlinjer för verksamheten. Men först skall vi fira! Redan på nyårsdagen träffas vi! Läs mer under ”Aktivitetskalender Fröjel-Årets socken 2018” på hemsidan.

Lägenhet uthyres

Ljus och rymlig lägenhet (ca 100 kvm) i Skolgården uthyres veckovis. 3 sovrum (7 sängplatser), stort vardagsrum med fantastisk utsikt över Karlsöarna och vackra solnedgångar. Välutrustat kök med kyl och frys samt badrum med badkar. Mer information och bilder under rubriken ”Hyra Skolgården” i högerkanten.

Aktuella årsmötesprotokoll och verksamhetsberättelse finns under respektive rubrik.

 

Välkommen till vår hemsida!

Ulf AhlquistFotograf: Ulf AhlquistFröjel Hembygdsförening bildades den 23 mars 1949. Tillkomsten var delvis orsakad av att Fröjel skulle upphöra som egen kommun och uppgå i Klintehamns storkommun. Föreningens ändamål skulle enligt stadgarna bland annat vara att skydda och vårda vackra och särpräglade naturpartier och naturminnen samt sådanadelar av kulturlandskapet som genom ålderdomlig karaktär belyser kulturutvecklingen inom socknen. Vidare skulle föreningen genom förvärv av samlingslokaler och lämpliga markområden för bad, idrott och fest bidra till sammanhållning och gemenskap i socknen.

1963 fick hembygdsföreningen överta den nedlagda skolan vid kyrkan från Klintehamns kommun på villkoret att hela bygden skulle få tillgång till byggnade. Efter omröstning i bygden fick den namnet ”Skolgården”. Skolan har under åren genomgått omfattande renoveringar och efter en tillbyggnad 2009 av en ny entré med kapprum, arkiv och toaletter har Skolgården blivit en samlingslokal för hela bygden.

I anslutning till Fröjel hembygdsförenings 50-årsjubileum 1999 utgavs sockenboken ”Lär känna Fröjel – en socken på Gotland” där det finns mycket intressant, spännande och roligt att ta del av om Fröjel.

2002 beviljades hembygdsföreningen ett Leader+bidrag till projektet ”Besöksplats Fröjel”. Syftet var att få till stånd en utställning och ett serverings-/försäljningsställe i Skolgården samt guidade turer runt kyrkan och i området för de arkeologiska utgrävningarna av den vikingatida hamnen i Fröjel.

Idag är fokus för hembygdsföreningen att göra Skolgården till en träffpunkt för människorna i bygden. Det kan vara barn- och familjeaktiviteter för de allra yngsta i bygden, men också seniorverksamhet med möjlighet för äldre att träffas regelbundet för olika aktiviteter i trevlig samvaro.

Hitta aktivitet

Inga aktiviteter