Höst

Ja nu är vi snart där igen. Skolorna börjar, träden gulnar, gräsmattorna (de sönderbrända) är fulla av fallfrukt. Alltså dags att titta fram mot en höst- och vintersäsong med vår Hembygdsförening. Det blir inga större förändringar sedan tidigare. En och annan nyhet har vi dock i programmet.

Välkomna att delta i våra aktiviteter

 

Utöver det program som presenteras är det viktigt att fler medverkar i vår årsskrift Hemböjdá. Ni uppmanas alla  att på ett eller annat sätt lämna ett bidrag till vår skrift. Kort eller långt allt är välkommet

 

Midsommarfirandet

Midsommarfesten

Många  besökare från såväl socknen som mer avlägsna orter kom till Hembygdsparken.

En del för att se Folkdanslaget och höra musiken, men de flesta föra att uppleva firandet i vacker natur och träffa bekanta. Festen har med åren tagit allt mer form av hemvändardag.

Allt som bjöds ut hade en strykande åtgång, såväl kaffe med dopp som lotteri och andra aktiviteter.

Vi ser fram emot nästa års fest

Våren avklarad, sommaren väntar

Söndagens välbesökta och välarrangerade Gökotta kan ses som en avslutning på vårsäsongen. Syskonen Freij i Skogslund ska ha all heder för att föreningen fick gästa deras vackra torpställe. Tipsrunda, kaffe, sångunderhållning och lite bygdehistorik var allt som behövdes för att samla folk denna soliga varma söndagsmorgon. En extra njutning fick de som tog ”Traktortaxi” till ottan. Tyvärr lyste göken med sin frånvaro.

Nu ser vi i föreningen fram emot nästa stora aktivitet, Midsommarfirandet i vår fagra Hembygdspark. Före det fodras dock en del arbetsinsatser av medlemmarna för att allt ska gå i lås. Det har alltid fungerat tidigare och så kommer det säkert att göra även denna gång

Glad vår!

Vårt programblad Fröderydsglimten är utsänd till alla medlemmar som begärt att få den. I denna hittar du vårens och sommarens alla aktiviteter.

Midsommarfesten kommer som vanligt och behövs hjälp av många. En viktig del är att vi serverar hembakt. Vill du hjälpa till med att baka kontakta Malin Ekevid tel.0383-770100

Det som är aktuellt just nu hittar under aktiviteter

Välkommen till våra sammankomster

Britt-Marie/ordförande

 

 

En pigg 80-åring bjuder på kalas

Som ni säkert har fått nys om firar Fröderyd Hembygdsförening 80 år 2018! Detta har vi all anledning att vara stolta över!

De 13 tårtorna väntar på att ätas. Ingrid Svensson t v och Anita Andersson med flera styrelsemedlemmar.

Förstås skulle detta firas, och det gjordes med ett rejält tårtkalas. På bordet stod hela 13 olika tårtor, samtliga hembakade av styrelsemedlemmarna. Det fanns helt klart något för alla smaker; flera marängtårtor, frukttårta, mockatårta, gräddtårtor med mera. Ser rätt gott ut, va? (Även om en och annan kanske föråt sig på läckerheterna, vad det såg ut…)

 

 

Här är kassör Sven Karlsson som föredrager kassarapporten, samt mötets ordförande Johan Andersson och sekreterare Christina Liljerås.

Förstås var där helt vanliga årsmötesförhandlingar också. Ekonomin är fortsatt stabil, och revisorerna var nöjda. Samtliga i styrelsen omvaldes, så även suppleanterna. Vill du veta vilka det är kan du klicka här. Roteombuden, som sköter utdelning av vårt material med mera, omvaldes också nästan samtliga. Vi hälsar Helena Runberg välkommen som nytt roteombud i Hökhult!

C:a 65 personer hade hörsammat inbjudan, så Årsets bygdegård var relativt välfylld. Medlemsantalet ligger i år på knappt 300, så det ska betraktas som en god uppslutning. Årsmötet beslutade enhälligt att medlemsavgiften ska höjas till 100 kr inför 2019 (f n är det 80 kr per medlem), då får vi bättre täckning för våra löpande kostnader, t ex tryckningen av årsskriften Hemböjda´.

Lars-Åke Andersson visade bilder och tidningsklipp ur föreningens arkiv och berättade om föreningens historia. Sedan avslutades årsmötet med visning av Peter Torells film från Gammeldagen 2017.

Tack till Lars-Åke Andersson som bidragit med bilderna!

Det händer grejer!

Jodå, visst gör det det, så det gör!

Nu i slutet av sommaren har det varit både slåtterkväll i Äsprilla och metartävling i Årsetsjön, men inte tar det roliga slut för det. Titta i aktivitetskalendern här bredvid så får du se!

Om jag nu lyckas få håll på den där personen i Asp*l*nd (censur så han inte ska känna sig utpekad) och kan mansplaina WordPress (webbverktyget som www.hembygd.se är byggt med, och btw så mansplainar jag som en hel karl) för honom – så kan vi hinna uppdatera ännu mer så den här sidan verkligen är värd ett extra klick eller två!

På återseende nästa gång det regnar eller så…
/Chr*st*na * H*rn*bo

Det bidde vår i år igen

…och tranorna går med långa kliv över våra träor och tjoar, även om det ännu ligger snö på marken vissa morgnar. Påskasmyget har ägt rum, med nästan 70 deltagande barn – rekord!
Och för att hedra ljusets årstid har jag lagt upp den senaste Fröderydsglimten för nedladdning, klicka på den rubriken här till höger eller det andra höger (jag är inte så bra på det där med höger och vänster).
Den nya styrelsen finns också med namn om än inte med bild under rubriken ”Kontakta oss”, även den till höger och/eller vänster!

Jag har också för att få lite mera substans och velocitet på den här hemsidan överfallit den intet ont anandes vice webbansvarige för hembygd.se/froderyd, när han var och slängde skräp på Flishults avfallsanläggning. Den fromma förhoppningen är att detta ska leda till en bättre hemsida så småningom…

En skön vår tillönskas ni!
/Er egen ständiga sekreterare Christina i Hörnebo

Titta genom framrutan och backspeglarna

Såhär års, när en så sakteliga börjar vänja sig vid att skriva ”2017”, blir en som föreningsmänniska en aning vindögd. Årsmötestiden närmar sig, och därmed ska det blickas bakåt och föregående år ska summeras, och samtidigt ska en titta framåt och planera för det som kommer. Men vi ska väl re ut´at den här gången med!

Jag vill passa på att påminna om valberedningens viktiga arbete nu när vi ändå pratar årsmöten, du vill väl underlätta för dem genom att ta kontakt och meddela om du har någon att nominera till ett uppdrag i föreningen? Du som redan har en förtroendepost kan också tala om för valberedningen om du ställer upp för omval eller inte (men det gör du väl?). Klicka på ”Årsmötet” i aktivitetskalendern här till höger (eller är det vänster?) för att få reda på mer om valberedningen och när-var-hur för årsmötet.

I skrivande stund snöar det lite, och blåser, men jag har någorlunda torr ved att mata min panna med, så det är synd att inte klaga som Ronny Eriksson säger.

Jag beklagar att jag inte har varit så flitig med att uppdatera hemsidan, men det har varit en tuff tid i mitt privatliv. Men nu börjar det likna nåt igen! 3 små göingekillingar har fötts hittills här på Löten i Hörnebo, och det brukar sätta fart på livsandarna på hela gården att ha en hoper pälsiga odjur som skuttar runt. Fler är på gång!

En behaglig vinter önskar eder egen wordpressande Christina i Hörnebo

Fröderyd – en bygd med krut i

Det är i alla fall slutsnöat nu, får en tro. Istället är det så torrt så det dammar i böjda´ (bygden på rikssvenska). Solen gjuter nytt mod i vinterbleka själar, men det hade inte varit fel med lite regn över de nysådda åkrarna heller.

Skylten som visar vägen till Hörnebo skiffergruvas krutkällare, vilken är i hembygdsföreningens ägo. I enlighet med moderna ADR-regler finns där numera inget krut…

Hembygdsparken har fått sin traditionella vårfagning, och i det nya numret av Fröderydsglimten kan du ta del av programmet för våren och sommaren. Nytt på området är att du kan ladda ner Glimten härifrån sidan och läsa direkt på din skärm, bra va? Klicka på ”Fröderydsglimten” i menyn så kommer du direkt dit. Som vanligt finns alla planerade aktiviteter även här i vår Aktivitetskalender, med karta och allt.
Om jag nu får viska lite så kan jag nämna att förutom hembygdsföreningens aktiviteter (du kommer väl på midsommarfesten?) händer annat nu framöver. Bl a ska kommunfullmäktiges majmöte hållas i Ingaboda bygdegård, och ett visst kreativcafé i Hörnebo har premiäröppet i pingsthelgen. Bara så du vet…

Allt gott hälsar eder icke kaféägande Christina i Hörnebo (ja, det bor faktiskt fler än 2 personer i byn).

Snön kommer och går

Om mindre än 2 månader ska det gå betesdjur här, var det tänkt.

Enligt någon webbtidning är det nu mera meteorologisk vår i vår Hufvudstad (Ståkkholm, om någon har hört talas om den byn…). Här fortsätter dock snön att komma och gå lite som den vill, och det är tydligen ännu för tidigt att plocka av snöbladet från traktorn och hänga dit harven istället.
Men i hembygdsföreningen deppar vi inte för det. Alla har fått sitt ex av årsskriften Hemböjda´ och årsmötet är avklarat. Lars-Åke Andersson som satt ordförande på årsmötet hade sån fart på klubban att kaffet knappt hann rinna ner ute i köket i Årsets bygdegård, innan han dunkat klubban i bordet sista gången och förklarat mötet för avslutat. Är du nyfiken på vilka som sitter i den nya styrelsen kan du klicka på ”Kontakta oss” i menyn!
Ett och annat finns även att titta på i vår aktivitetskalender, gör gärna det! Och som vanligt får du gärna skicka in bilder till hemsidan om du har såna som ligger och skräpar i din dator.

God vår och Glad Påsk, go´vänner!
/Det trådlösa men kanske inte huvudlösa tangentbordet i Hörnebo