Det händer grejer!

Jodå, visst gör det det, så det gör!

Nu i slutet av sommaren har det varit både slåtterkväll i Äsprilla och metartävling i Årsetsjön, men inte tar det roliga slut för det. Titta i aktivitetskalendern här bredvid så får du se!

Om jag nu lyckas få håll på den där personen i Asp*l*nd (censur så han inte ska känna sig utpekad) och kan mansplaina WordPress (webbverktyget som www.hembygd.se är byggt med, och btw så mansplainar jag som en hel karl) för honom – så kan vi hinna uppdatera ännu mer så den här sidan verkligen är värd ett extra klick eller två!

På återseende nästa gång det regnar eller så…
/Chr*st*na * H*rn*bo

Det bidde vår i år igen

…och tranorna går med långa kliv över våra träor och tjoar, även om det ännu ligger snö på marken vissa morgnar. Påskasmyget har ägt rum, med nästan 70 deltagande barn – rekord!
Och för att hedra ljusets årstid har jag lagt upp den senaste Fröderydsglimten för nedladdning, klicka på den rubriken här till höger eller det andra höger (jag är inte så bra på det där med höger och vänster).
Den nya styrelsen finns också med namn om än inte med bild under rubriken ”Kontakta oss”, även den till höger och/eller vänster!

Jag har också för att få lite mera substans och velocitet på den här hemsidan överfallit den intet ont anandes vice webbansvarige för hembygd.se/froderyd, när han var och slängde skräp på Flishults avfallsanläggning. Den fromma förhoppningen är att detta ska leda till en bättre hemsida så småningom…

En skön vår tillönskas ni!
/Er egen ständiga sekreterare Christina i Hörnebo

Titta genom framrutan och backspeglarna

Såhär års, när en så sakteliga börjar vänja sig vid att skriva ”2017”, blir en som föreningsmänniska en aning vindögd. Årsmötestiden närmar sig, och därmed ska det blickas bakåt och föregående år ska summeras, och samtidigt ska en titta framåt och planera för det som kommer. Men vi ska väl re ut´at den här gången med!

Jag vill passa på att påminna om valberedningens viktiga arbete nu när vi ändå pratar årsmöten, du vill väl underlätta för dem genom att ta kontakt och meddela om du har någon att nominera till ett uppdrag i föreningen? Du som redan har en förtroendepost kan också tala om för valberedningen om du ställer upp för omval eller inte (men det gör du väl?). Klicka på ”Årsmötet” i aktivitetskalendern här till höger (eller är det vänster?) för att få reda på mer om valberedningen och när-var-hur för årsmötet.

I skrivande stund snöar det lite, och blåser, men jag har någorlunda torr ved att mata min panna med, så det är synd att inte klaga som Ronny Eriksson säger.

Jag beklagar att jag inte har varit så flitig med att uppdatera hemsidan, men det har varit en tuff tid i mitt privatliv. Men nu börjar det likna nåt igen! 3 små göingekillingar har fötts hittills här på Löten i Hörnebo, och det brukar sätta fart på livsandarna på hela gården att ha en hoper pälsiga odjur som skuttar runt. Fler är på gång!

En behaglig vinter önskar eder egen wordpressande Christina i Hörnebo

Fröderyd – en bygd med krut i

Det är i alla fall slutsnöat nu, får en tro. Istället är det så torrt så det dammar i böjda´ (bygden på rikssvenska). Solen gjuter nytt mod i vinterbleka själar, men det hade inte varit fel med lite regn över de nysådda åkrarna heller.

Skylten som visar vägen till Hörnebo skiffergruvas krutkällare, vilken är i hembygdsföreningens ägo. I enlighet med moderna ADR-regler finns där numera inget krut…

Hembygdsparken har fått sin traditionella vårfagning, och i det nya numret av Fröderydsglimten kan du ta del av programmet för våren och sommaren. Nytt på området är att du kan ladda ner Glimten härifrån sidan och läsa direkt på din skärm, bra va? Klicka på ”Fröderydsglimten” i menyn så kommer du direkt dit. Som vanligt finns alla planerade aktiviteter även här i vår Aktivitetskalender, med karta och allt.
Om jag nu får viska lite så kan jag nämna att förutom hembygdsföreningens aktiviteter (du kommer väl på midsommarfesten?) händer annat nu framöver. Bl a ska kommunfullmäktiges majmöte hållas i Ingaboda bygdegård, och ett visst kreativcafé i Hörnebo har premiäröppet i pingsthelgen. Bara så du vet…

Allt gott hälsar eder icke kaféägande Christina i Hörnebo (ja, det bor faktiskt fler än 2 personer i byn).

Snön kommer och går

Om mindre än 2 månader ska det gå betesdjur här, var det tänkt.

Enligt någon webbtidning är det nu mera meteorologisk vår i vår Hufvudstad (Ståkkholm, om någon har hört talas om den byn…). Här fortsätter dock snön att komma och gå lite som den vill, och det är tydligen ännu för tidigt att plocka av snöbladet från traktorn och hänga dit harven istället.
Men i hembygdsföreningen deppar vi inte för det. Alla har fått sitt ex av årsskriften Hemböjda´ och årsmötet är avklarat. Lars-Åke Andersson som satt ordförande på årsmötet hade sån fart på klubban att kaffet knappt hann rinna ner ute i köket i Årsets bygdegård, innan han dunkat klubban i bordet sista gången och förklarat mötet för avslutat. Är du nyfiken på vilka som sitter i den nya styrelsen kan du klicka på ”Kontakta oss” i menyn!
Ett och annat finns även att titta på i vår aktivitetskalender, gör gärna det! Och som vanligt får du gärna skicka in bilder till hemsidan om du har såna som ligger och skräpar i din dator.

God vår och Glad Påsk, go´vänner!
/Det trådlösa men kanske inte huvudlösa tangentbordet i Hörnebo

Är det det här du kallar vinter?

Tydligen är det så om en tittar i almanackan. Som för övrigt visar ett snöigt och frostigt vinterlandskap. Med solsken och allt. Inte riktigt överensstämmande  med vad som finns utanför fönstret.

Den mest envisa klimatskeptiker kan månne säga att vi minsann hade varma vintrar även när hen var barn, men de som säger så verkar bli färre och färre. Det som händer i världen händer också i Fröderyd. Det kan verka dystert, men nog finns hopp för vår bygd. Inte minst visade det sig på skördemarknaden i september (se under Bilder!), där många duktiga odlare, djurhållare, bagare och andra lokala matproducenter deltog för att sälja sina varor. Förstås kommer det mildare klimatet påverka även dem, men i en osäker värld är det en trygghet att det åtminstone finns mat att tillgå på hyfsat nära håll. Och intresset är på uppåtgående.

Till alla gamla och nya medlemmar: En God Jul och ett Gott Nytt År!

/Ert klimatförändrade nättroll i Hörnebo

Fröderyd Hembygdsförening på Vetlanda museum!

Fröderyd fick äran att bli först i en serie utställningar av och med kommunens hembygdsföreningar! Ett rum i muséet är nu fyllt med föremål, bilder och texter från Fröderyd och Hembygdsföreningen. Utöver föreningens verksamhet berättas om den stora emigrationen från socknen och några av de omkring 800 personer som for åt Amerika mellan 1850 och 1930.

Utställningen invigs med vernissage den 30 juli kl 19:00, och sedan kan du besöka den fram till den 4 oktober. Muséet är öppet:
Tisdagar 10-16
Onsdag-söndag 12-16

Hjärtligt välkomna, när ni har vägarna förbi sta´n! Vetlanda Museums hemsida kan du besöka här.

/Styrelsen genom det flygande tangentbordet i Hörnebo

När dagarna är långa

Solen är flitig på himlen, och äntligen kan vi anse oss leva i sommaren. Den kalla och blöta våren har gett vika, och en nästan slösande frodig grönska omger oss. Det surrar från blommorna och piper i svalornas bon.

Och hembygdsföreningen är naturligtvis inte stilla. Nu väntar midsommarfirande enligt alla konstens regler, nytt för i år är den kommitté som fixar festen. Dessutom har vi slåttergillet och metartävlingen längre fram i augusti. Väl mött, go´vänner!

Jag vill också påminna om skördemarknaden i september, du kan förbereda dig redan nu, bordsbokningen sköter ordförande Britt-Marie Andersson! Och du som inte har rapporterat om intressanta gamla frukttträd och buskar till Fröderyds Ätliga Genbank än, kan dra iväg ett mejl till oss. Allt som är äldre än 1940 är av intresse!

Väl mött, go´vänner!

/Eder skribent från den södra, tropiska änden av socknen

Släpp fångarna loss, det är vår!

Fast nu har vi inte nämnvärt många som är fångna här i fröderydsbygden, de flesta av dem är lantbruksdjur. Det lär nog dröja en månad eller så innan det finns tillräckligt med bete för att släppa ut annat än höns, som ju inte har så stora pretentioner.
Tranorna ränner runt på våra åkrar och hojtar, brännässlorna är snart så stora att det går att plocka skott och koka vårsoppa, och ovan nämnda höns lär kunna ställa upp med rejält med ägg till soppan. Den som har en trädgård har mycket annat än nässlor att glädjas åt, krokusar och sorkhögar, t ex. Eller kanske börja förodla något att sälja på vår skördemarknad i höst?

Vi har haft vårt årsmöte, med ett 50-tal medlemmar närvarande. Styrelsen ser ungefär ut som förrut, dock med lite ny besättning på suppleantstolarna. Mycket spännande finns i planeringen, titta i kalendern får du se!

/Eder ofångna skrivare i Hörnebo

Nytt år – ny vinter

2015 har börjat slaskigt och blåsigt, även om den Harmageddon-storm som förutspåtts kom av sig. Gott nytt år, i alla fall, go´vänner!
2014 års sista hembygdsevenemang blev Tomtesmyget i hembygdsparken, en succé enligt alla som var där. Har du bilder från detta får du gärna skicka dem till oss så kan vi lägga upp dem här!
Nu går vi framåt, titta i kalendariet för att se om det finns något som intresserar dig! Du kan också se ett urval av föreningens bildskatt om du klickar på Historiska bilder här till vänster.

/Eder webbknattrare Christina i Hörnebo