Recept på tunnbröd


RECEPT

Det är inte lätt att hitta bra recept till tunnbröd. Recepten är ofta ”hemliga” och lämnas bara över till nästa generation i släkten. 

Ibland har man olika recept till det hårda och mjuka brödet. Man kan också använda samma recept, men kavla det mjuka brödet lite tjockare och grädda det med lite lägre värme på hällen. En del ”dubbelgräddar” också det hårda brödet. Man tar ut kakan, låter den svalna och gräddar det sedan en gång till, för att få det hårt och sprött. Det mjuka brödet ska vikas, täckas med en duk och läggas i en påse så snart det svalnat. Det hårda ska däremot svalna och torka på ugnsgaller.

Här följer några recept som kommer från lite olika källor:

 

Mjukt tunnbröd (ca 50 kakor)

  • 2 pkt (100 gram) jäst
  • 5 liter mjölk
  • 5 hekto margarin eller smör
  • 2 matskedar salt
  • 3 matskedar brödkryddor, anis, fänkål, kummin som stötes (kan uteslutas)
  • 5 dl – 1 liter sirap (kan uteslutas)
  • 5–6 kilo rågsikt

Smält matfettet och blanda i mjölken, värm till 37 grader. Rör ut jästen i lite av degspadet. Blanda samtliga ingredienser i degbaljan och låt jäsa i 1,5 – 2 tim.

Degen till det mjuka brödet ska vara lös men ändå gå bra att baka ut.

 

Mjukt tunnbröd – recept 2

  • 4 liter mjölk
  • 2 paket jäst (100 g)
  • 1 msk hjorthornssalt (kan uteslutas till mjukt bröd)
  •  ev 1msk brödkryddor
  • 4 msk sirap (kan uteslutas) 
  • 250 gram smör
  • 1 – 2 msk salt
  • 1,6 kg rågsikt
  • 1,6 kg kornmjöl
  • minst 1,5 kg vetemjöl (till dess degen känns lagom fast)

Steg 1: Blanda 3 liter mjölk med jäst, salt, rågsikt och kornmjöl. Låt jäsa i rumstemperatur över natten. 

Steg 2: Smält smöret och blanda med 1 liter mjölk, värm till ca 37 grader. Blanda i den jästa degen tillsammans med 1 kg vetemjölet väl blandat med hjorthornssaltet. Tillsätt ytterligare vetemjöl till en lagom fast deg.

 

Hårt tunnbröd
Degen gör man med fördel dagen innan och kan vara lite fastare än till det mjuka brödet. Baka ut i rikligt med vetemjöl.

Hårt tunnbröd recept 1

Steg 1

  • 1 paket (50 gram) jäst
  • 2 liter mjölk, ska inte värmas
  • 1 matskedar salt
  • 1,5 matskedar brödkryddor, anis, fänkål och kummin som stöts fint (kan uteslutas)
  • ½ liter havregryn 
  • 1 kilo rågsikt

Blanda ihop till en lös deg, täck över och låt jäsa i rumstemperatur över natten.

Steg 2
Värm en liter mjölk till fingervarmt och blanda i degen, tillsätt därefter en matsked hjorthornssalt och rågsikt till en fast deg, utbakning lika som för mjukt tunnbröd.

 

Hårt tunnbröd recept 2

  • 4 liter mjölk 
  • 1,5 kg rågsikt
  • 0,5 kg vetemjöl
  • 0,5 kg kornmjöl
  • 1 – 2 msk salt
  • 1 msk hjorthornsalt
  • 100 g jäst

 

Hårt tunnbröd recept 3 (30-35 kakor) 

  • 4 l mjölk 
  • 200 g smält margarin 
  • 3,25 dl sirap eller socker (kan uteslutas)
  • 1 – 2 msk salt 
  • 1 msk hjorthornssalt
  • 1,5 msk brödkrydda (kan uteslutas) 
  • 100 g jäst 
  • 2,8 kg rågsikt
  • 2,4 kg vetemjöl 

 

Hårt tunnbröd recept 4

  • 5 L mjölk
  • 1 kg grahamsmjöl
  • 2 hg vetekli
  • 1 pkt jäst
  • 1 påse 4 sädesslag
  • 1 påse (50 g) hjorthornssalt
  • ¼ dl salt

 

Image

 

Editerad av: Ingrid Wangerud (2019-02-05 09:12:56)