Några bilder från årsmötet den 15 mars

Hembygdsföreningens ordförande Lilian Granbeck hälsade välkommen till årsmötet på Bygdegården. Vid bordet även mötesordförande Elisabeth Andersson och sekreterare Birgitta Jönsson.

Kassör Anita Hedkvist drog Resultaträkningen och Balansräkningen för 2017. Dessutom presenterade hon 2018 års Budget.

Lars Thor läste en dikt om Fogdö skolas framtid. Ett inlägg i debatten om skolans vara eller icke vara.

Lilian Granbeck avtackade Anita Hedkvist, som avgick på årsmötet.

 

Mötet var mycket välbesökt. Inte en tom stol!

Tomas Wahlqvist fick diplom bl a för sitt arbete för Hembygdsföreningen med Fogdöguiden. Därtill blev han utnämnd till hedersmedlem i Hembygdsföreningen.

Torsten Johansson talade engagerat om sitt arbete på Kungl. Biblioteket i Stockholm. Där arbetar han med att arkivera dagstidningar genom digitalisering. Ett mycket intressant och givande föredrag! I dagsläget finns miljontals svenska tidningar i digitaliserad form. Gå in på : https://tidningar.kb.se/, för att hitta en viss tidning! (En sökning på ”Strengnäs Tidning” gav 103 734 träffar!)

Tonsättare, musikkritiker, mm Dag Lundin klipper det blågula bandet och förklarar digitalpianot för invigt. Pianot samägs av Fogdöns Hembygdsförening och Bygdegårdsföreningen.

Liljankören med Lilian Onelöv vid pianot avslutade årsmötet med några lättsamma och glada sånger, där även publiken sjöng med!

Fotografer: Tomas Wahlqvist och Håkan Becker

Klicka på boxarna ”VERKSAMHETSBERÄTTELSE” och ”EKONOMISK REDOGÖRELSE”.
Där finns länkar till Verksamhetsberättelse för år 2017, Resultaträkning och Balansräkning för 2017 och Budget för 2018!

Fogdöguiden

KLICKA TILL HÖGER I DEN ORANGE BOXEN FÖR LÄNKAR TILL FOGDÖGUIDEN!

Fogdö äldsta skola

Omslagsfotot är en interiör från Fogdö äldsta skola.

 

Verksamhetsplan för 2018

Den nya verksamhetsplanen har kommit. Klicka på rubriken i vänsterspalten!

Vårfruberga Friskola

Den svenska folkskolan 175 år 2017

Den svenska folkskolan fyllde 175 år 2017. Med anledning av detta ordnade Strängnäs kommun en utställning i Multeum med foton och skolplanscher från förr.

Utställningen invigdes med en fredagslunch den 6 oktober, där Fogdöns hembygdsförening stod för värdskapet med Lilian Granbeck, Gun-Britt Welander Persson och Lilian Onelöv som huvudpersoner. Gun-Britt berättade om skolans utveckling från 1600-talet fram till våra dagar medan Lilian Granbeck fokuserade på folkskolorna på Fogdön, inte minst bygdens äldsta skola, den i Fogdö.

Lilian Onelöv, även hon tidigare lärare på Fogdö skola och välkänd körledare, fick publiken att sjunga med i gamla välkända sånger från ”Nu ska vi sjunga”.

Med pedagogisk rutin, humor och allsång såg våra damer till att blev invigningen en fullträff för Fogdöns hembygdsförening.

Gun-Britt Welander Persson och Lilian Onelöv. I bakgrunden ett par av de fina planscherna, som man kan se på utställningen på Multeum.

Lilian Granbeck fokuserade på folkskolorna på Fogdön, inte minst bygdens äldsta skola, den i Fogdö.

 

Fogdö äldsta skola fick stort utrymme och Lilian Granbeck och Gun-Britt Welander Persson hälsade alla välkomna på guidning i den spännande gamla skolmiljön.

Den gamla skolsalen i ursprungligt skick.

Dåtidens räknedosa – kulramen – och skrivplatta – griffeltavlan

 

Liljankören

Några bilder från våra glada och ljudliga övningar i Fogdö sockenstuga:

Lilian Onelöv, vår eminenta körledare, får oss att utföra storverk!

Vi har fyra manliga deltagare…

… och så ganska många tjejer

Välkommen till Fogdöns hembygdsförening

Rolf PerssonFotograf: Rolf Persson

Protokoll från årsmöte- och höstmöte hittar ni till vänster på sidan under rubriken Protokoll från medlemsmöten.