Arkiverat meterial som varit publicerat på hemsidan

Här är allt material som varit publicerat på hemsidan arkiverat  (osorterat)

Årets sista aktivitet soppkväll vid Kalsta

22 november 2013

Floda hembygdsförening.  Årets sista aktivitet ägde rum vid Kalsta 20 november. I Storstugan samlades 22 personer för soppkväll. Sven hade skött eldningen i öppna spisen under dagen så det var en varm stuga vi kom till. Ullacarin  kom med sin stora soppgryta och Örjan med tunnbröd. Den goda soppan avåts under mycket prat och trevligt umgänge. Lena och Ullacarin bjöd på ”kulturkvart” om Lenas far, operasångare Folke Andersson. Stig och Lena hade inspelningar av Folke Andersson och vi fick lyssna till vacker sång. Ullacarin och Lena berättade om Folke Anderssons liv som världsartist. Gorgnäs i norra Floda var tillflyktsorten för vila och rekreation. Efter detta blev det kaffe med goda kakor som Gunilla hade bakat. Urban berättade barndomsminnen om jakt och fiske och avslutade med en dikt om ”Älgen. ”Trivseln stod högt i tak och alla hade mycket att prata om.

Britten

Årsmötet 2012 hölls i sockenstugan den 18 mars kl 1400 i närvaro av 40 medlemmar. Till suppleanter valdes Lilian Österlund och Per Persson efter Helena Ekdahl och Maragareta Averbo. Helena hade avböjt omval och Margareta invldes på ordinarie plats för 1 år efter Birgitta Alneroth.Ny i valberedningen är Jan-Olov Andersson som efterträder Lars-Gunnar Johansson som avböjt omval. Efter årsmötet visade Örjan Lindgren bilder och berättade om Israel.

Verksamhetsberättelse 2011

Styrelse: Örjan Lingren, ordf. Birgitta Alneroth vice ordf, Lars F Eriksson kassör, Siv Larsson sekret, och vice ordf sedan Birgitta Alneroth avlidit, Lena Eriksson Ullacarin Johanson, och Britten Karlsson ledamöter.

Suppleanter: Margaretha Averbo, Helena Ekdahl , Gunnar Hangvar, Ingrid Pettersson, Jan Törnros, Agnetha Wahlund-Edlund och Urban Widholm

Revisorer: Bengt Olsson, Gun Svensson ersättare Rolf Sundqvist

Valberedning: Siv Jürss, L-G Johanson och Rolf Sundqvist

Redkommité: Gunnar Hangvar, Britten Karlsson,Örjan Lindgren

Arkivgrupp Ullacarin Johanson, Britten Karlsson, och Lena Eriksson

Stugkommité Ullacarin Johanson, Sven Jûrss, Arne Söderstjerna

Hemsida: Gunnar Hangvar

Melemmar vid årets slut var vi 425 melemmar Under året blev Börje och Inez Johansson samt Tage Andersson hedersmedlemmar och hyllades med diplom och blommor

Utflykt 12 maj 2012

Urban Widholm hade ordnat en utflykt i Afrika bygden

Den 12 maj var den årliga vårvandringen i Floda hembygdsförenings regi. Drygt 20 personer hade, trots det dåliga vårvädret, kommit för att vara med när vi per bil skulle göra en resa till det Sörmländska Afrika.

Vi träffades klockan tio vid Floda Folkets Hus, där ordföranden i hembygdsföreningen Örjan Lindgren hälsade oss välkomna. Färden gick på den västra sidan om sjön Lören, den s.k sjövägen upp till Ektorps såg, där tog timmermannen Rune Johansson emot oss. Rune kommer från Dalarna, och hans kunskap av att timra hus är fantastisk. Här fick vi en grundlig genomgång av hans anläggning, och hur han under 30-talet år förbättrat arbetsmetoderna, så att han slipper de tunga lyft som det är att lyfta och flytta stockarna. Sedan visade han oss sin nyinvestering, en ecosåg, där han ensam kan såga ut blocket, och med en kutter göra de övriga sidorna färdiga. Alla dessa moment kan han göra ensam utan att göra några lyft, tidigare fick han lyfta och vända allt för hand.

Sen gick färden vidare ner till Ingrid och Ingvar Eriksson Ålsäter. Där berättade de om sitt liv i Afrika, Ingrid är barnfödd där och Ingvar flyttade dit -53, där de drev lantbruk ända fram till för några år sedan då tog sonen Anders över. Det var mycket intressant att höra om deras liv i Afrika. Nu var det hög tid att inta matsäcken.

–  Får jag inte kaffe snart så blir jag kanske på dåligt humör, varnade Lars Eriksson.

Det var meningen att vi skulle fika vid Brogetorp, på Lörens östra strand men regnet gjorde att vi fick flytta det till Folkets Hus istället. I samband med fikat fick vi lyssna till en intervju med Anders Andersson i Öknaby som Leif Jakobsson gjorde 1996, där berättade Anders om sin barndom, mycket uppskattat.

Sista programpunkten var ett besök hos Lars Magnusson, som förevisade sitt timrade hus, som Rune och Lars har timrat av Lars eget timmer, mycket välgjort och imponerande.

En lärorik och trevlig dag trots vädret.

Allsång vid Kalsta 2012

En tapper skara samlades vid Kalsta och fick uppleva en mycket trevlig eftermiddag med allsång och dragspel. Vi fick underhållning av en riktig söderkis som deklamerade Rödluvan och vargen på äkta södermål riktigt roligt och ganska svårt att hänga med för oss lantisar.

Gunnar Fors spelade på sitt dragspel som han aldrig gjort annat ”lysande”. Urban ledde sången med sedvanlig precision och Britten och Margareta hade bakat jättegoda frasvåfflor till kaffet precis så här trevligt kan man ha en solig eftermiddag i juli vid en hembygdsgård

Midsommarfirande vid Kalsta

Midsommaraftonen bjöd på varmt och fint sommarväder och flera hundra personer hade sökt sig till hembygdsgården i Floda för traditionsenligt firande av midsommaren. Stången kläddes under överinseende av Kurt i Aggarne m.fl.

Far och son Svenberg stod för musiken och fick förstärkning av ”systrarna Östlund”  Lekledare var i år Maria Svenberg. Kaffekorgarna kom fram och det blev
trevlig samvaro.  Lotterier, glass och festis såldes. Eftermiddagen avslutades med sedvanlig dragkamp.

75 års jubileum

Vår hembygdsförening firade 75 år 25 augusti vid Kalsta. Ett hundratal personer samlades vid hembygdsgården solen sken och vi samlades på tunet där Per Edlund öppnade med en återblick av föreningens 75 åriga historia. Per berättade om hur och varför vi hamnade vid Kalsta. Vi har grevinnan på Ökna Maud Törnros att tacka för mycket eftersom hon upplät Kalsta redan 1943. Vi fick även uppleva en invigning av vår nya toa som kommit till stånd mycket beronde på en generös gåva från familjen Åkerman. Vår snart 90-årige hedersmedlem Britta Åkerman klippte det symboliska gulblå bandet.

Efter invigningen fick vi se en galant dansuppvisning av de duktiga dansarna från Öknaby under ledning av Urban Widholm. Ett gäng flickor underhöll oss med skönsång och musik.

I Vävstugan visades många vackra hantverk som skapats där

Spelmanslaget  från Katrineholm bjöd på njutbar musik. Försäljning av Flodabröd och älgörtsddricka, honung från Hissjö och fika med bröd fanns att köpa. Vår ordförande Örjan Lindgren bakade och bjöd på ett utsökt tunnbröd som hade en strykande åtgång. Lasse i Tjugeta lockade med ett chokladhjul och Sven i Ramsta hade ordnat tävling med hästsko kastning. Sammanfattningsvis en mycket trevlig och minnesrik eftermiddag vid vår fina hembygdsgård. Ett stort tack till alla som ställde upp och hjälpte till med arrangemanget

Motorhistorikernas träff vid Floda hembygdsgård 28 juni 2012-07-30

 

Ca 50 personer kom till Kalsta för veteranfordonsträff.  Ett 20-tal olika fordon med ägare infann sig ung hälften vardera av bilar och traktorer.  Fergusson-grålle,  Munktell och Nuffield m. fl traktorfabrikat med åtskilliga år på nacken. Endel finputsade och andra med ålderns patina på sin skärmar. Bilarna var av varierande märken och alla mycket välputsade.  Publiken var övervägande män i övre medelåldern och det fanns mycket för dem att intressera sig för och beundra.

Öppet hus lördagen den 7:juli
17 personer kom till Kalsta på öppet -hus dagen. Några smålänningar med anknytning till orten, några från Högsjö som åkte förbi och såg kaffeskylten samt fam.Sandevärn från Knivsta Hembygdsgille m.fl. Vädret var ganska bra så kaffet dracks utomhus. Arne, Karin och Henrik Sandevärn kom med anledning av gåvan, en samling äldre bruksföremål, som skänkts av Tage Westerberg från Stora Flen  och finns till höger i soldat stugan. Tage Westerberg var far till Karin Sandevärn.  De var mycket intresserade av övriga bodar med samlingarna och det blev mycket prat om olika föremål.