Starke Tufve


Legenden Starke Tufve

1685 - 1747 klicka för ytterligare info.

ImageVi alla i vår bygd äger en kulturskatt ut över det vanliga. En kulturskatt som förts vidare från generation till generation i över 300 år. En kulturskatt sotm måste vårdas, men också anpassas till tidens krav, för att nå kommande generationer. Det handlar om de unika sägnerna om Tufve Jönssons ( 1685-1747) bravader i början av 1700-talet. Redan under sin levnad blev Tufve Jönsson ”bravadernas man” på grund av sin häpnadsväckande styrka och stora hjälpsamhet.

  

 

 

 

 

 


 

Den som först insåg berättelsernas kulturella värde var ingen mindre än Gisela Henckel ( Trapp). 1890 lät hon och hennes fader konsul Carl Henckel uppföra ett museum över Tufve & Sissa vid Duvestubbe gård.  Öresundsposten var allt att döma den som såg till att berättelserna kom i tryck för första gången. Detta vid sitt 80-års jubileum 1928.

Image

 

 

 

 

 

 

 

 

Fram till andra världskriget kände praktiskt taget varje person i Kullabygden till denna kulturskatt. Men efter kriget föll minnet av Starke Tufve allt mer i glömska och samma öde drabbade så småningom även ”Giselas lilla museum” som hon skapat just för att folk aldrig skulle glömma Tufve och hans hustru Sissa (Karna).

Image

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men nu är Stakte Tufves museum vitalare än på länge och berättarskatten har återuppstått.
Håll utkik och titta in när vi håller öppen stugan. Datum finner ni vår kalender.

Image

 

 

 

 

 

 

 

Förening:

Fleninge hembygdsförening

Skapad av: (2012-02-19 18:36:20) Kontakta föreningen
Ändrad av: Fleninge hembygdsförening (2020-11-12 07:57:56) Kontakta föreningen