Image

På fredagen 21/5 tog vi farväl av vår vän, släkting och mångårige ordförande Lars Nilsson i Fleninge kyrka. 
Lars Gustaf Nilsson kom till världen 1942 med mor Sonja från Skoggömmaregården och far Gösta från Åkerslund. Fötterna kan knappast vara mer rotade i den här myllan än så.  
Och bygden låg honom ständigt nära hjärtat. 
Som många i släkten före honom engagerade han sig också i Fleninge hembygdsförening. När morbror Sven-Rune Hansson lämnade över ordförandeklubban greppade Lars Nilsson den – och höll kvar i 18 år. Han blåste nytt liv i en förening som förde något av en tynande tillvaro när det förra millenniet gick mot sitt slut.
– Vi tog tillvara på det som står i stadgarna. Föreningen handlar inte enbart om det museala utan även om att umgås och ha trevligt, minns Stig Håkansson som lockades tillbaka till styrelsen av Lars. 
Det blev gåsfest med fyra sorter sill, svartsoppa, gås och avslutande äpplekaka. På ett årsmöte slogs det kloka huvuden ihop och Stig Håkansson pratade om gamla tiders råkfest. ”En sådan kör vi redan i år”, sa Lars. Ännu ett gille var återuppfött.
– Annars var han eftertänksam och höll igen när jag kom med mina idéer, det var nyttigt. Han gjorde fantastiska insatser för föreningen och bygden, säger Stig Håkansson. 
Under Lars Nilssons hela 18 år som ordförande byggdes föreningens ekonomi upp och det gick att säkra historien för framtiden. Bland annat utvidgades museet då den sista hyresgästen flyttade ut. Det händer saker. Och inte minst – möllan fick nya vingar. 
För en mölla utan vingar är ingen mölla. Och om en mölla har vingar så ska de snurra. Allt sedan föreningen fraktade Hjälmshults gamla mölla och med ideella krafter satte den på plats i Fleninge i september 1962 har landmärkets vingar stått still. Fram till sensommaren 2019.  
Det är till stora delar Lars Nilssons förtjänst. För det var oräkneliga timmar han och Helmer Lyberg, med andra, slet med en motor i möllans inre för att med elektrisk hjälp få vingarna att snurra. 
På fredagen klockan 12.00 snurrade vingarna igen för vår vän, släkting och ordförande. När begravningsakten började klockan 13.00 kommer vingarna, enligt gammal tradition, att ställas i korsformation. När begravningen var över gavs vingarna åter ges fart. 
Detta var Fleninge hembygdsförenings sätt att hedra och minnas vår vän, släkting och ordförande. 
Vi tror att en man som hade fötterna fast rotade i myllan strax nedanför backen och med ett stort hjärta för bygden kommer att se – och tycka om – den hälsningen. 
Bred dina vida vingar, o Jesus, över mig och låt mig stilla vila i ve och väl hos dig. Bliv du min ro, min starkhet, min visdom och mitt råd och låt mig alla dagar få leva av din nåd.

Tomas Nilsson
Ordförande, vän och brorson


Förening:

Fleninge hembygdsförening

Skapad av: Olof Nilsson (2021-05-19 22:42:05) Kontakta föreningen
Ändrad av: Olof Nilsson (2021-06-02 13:17:45) Kontakta föreningen