Klockarskogen


Klockarskogen är en ca 2 ha stor härlig skog tillhörande Klockargården. (Hembygdsgården). 

Den hade vuxit fritt efter att förra ägare kalhuggit området. Då vi inte visste hur vi skulle hantera skogen på bästa sätt dröjde det många år innan vi kom till "skott". Vi började med att leta reda på gränserna. Flera insteningar från vår 1700-tals karta stämde men västra gränsen verkar enligt GPS vara fel. Sveaskog har gjort intrång ca 10 m. Bör rättas till. 

     Då vi ville skapa ett fint utflyktsställe som ger skydd åt både växter och djur beslöt vi att börja gallra i snåren. Per Svensson som är natur och historieintresserad fick uppdraget. Han började hugga ved som det blev ganska mycket av. Det blev riktigt bra. Naturen återhämtar sig fort om den får en möjlighet. Det fick plats både grillplats och pulkabacke ovanför bäcken som går igenom området.   

     En plats som misstänktes ha varit en mindre bosättning har genom forskning i husförhörslängder visats sig troligen vara riktig. Det har antagligen bott folk på platsen mellan 1815 till 1880. Inte konstigt att det är bortglömt och att det inte finns så tydliga spår. Efter att platsen ställts öde har man förmodligen bara odlat och tagit hö på ängarna.

VISA MER

Förening:

Finnerödja Hembygdsförening

Skapad av: (0001-01-01 00:00:00) Kontakta föreningen
Ändrad av: Finnerödja Hembygdsförening (2023-12-06 10:12:18) Kontakta föreningen