Filmprojektet ”Det goda landet”


Sveriges Hembygdsförbund har fått 2,5 miljoner från Postkodlotteriets kulturstiftelse för medverkan i ett filmprojekt som vill diskutera Sverige och de utmaningar som nationalstaten ställs inför idag. Ett av projektets sex områden handlar om vår relation till kulturarvet.

Projektet som har titeln ”Det goda landet” leds av filmbolaget Film and Tell som en serie om sex filmer kommer belysa det svenska samhället idag. Under projektets gång har allmänheten och samarbetspartner, däribland hembygdsrörelsen, varit med och påverkat det färdiga resultatet. Det har skett genom att grupper och enskilda har fått se hur de sex avsnitten vuxit fram under filmnings- och klippningsarbetet. Serien visas på SVT med premiär i januari 2018, vecka 2-4 klockan 22.00 som en följetong på onsdagar.

Parallellt med sändningen planerar nu filmbolaget att tillsammans med sina partner, bland annat SHF och Vuxenskolan, bjuda in till diskussionsträffar runt om i landet.
Vill du veta mer, kontakta gärna Jan Nordwall, general­sekreterare vid SHF: 08-441 54 84, [email protected]

Teve och långfilm
Utbildningsradion är en partner i projektet och serien kommer att visas på nationell teve under 2018. Målet är att året därefter göra en långfilm baserad på bland annat material ur de sex filmerna.

Andra organisationer
Andra organisationer som stödjer projektet är Postkodlotteriets Kulturstiftelse, Utbildningsradion, Stiftelsen Chehla, Riksorganisationen Sveriges museer, Studieförbundet Vuxenskolan, Statens historiska museer och Världskulturmuseerna.

Om projektet
En av fem i landet är utrikesfödd. Väljarna rankar integration och immigration som den viktigaste samhällsfrågan; Sverigedemokraterna är ett tredje block i riksdagen, och flera partier har ändrat politik. Samhällsinstitutionerna försöker hantera det nya landskapet. Med ett inifrånperspektiv skildrar vi hur sex av den svenska nationalstatens bärande element – medborgarskap, territorium, statens ekonomi, lagen, kulturarv och språket – hanterar mötet med migranterna och det nya paradigmet. Sverige – ett land (Arbetstitel) är en dokumentärfilm, en utställning och en omfattande spridning, med målet att initiera och föra en demokratisk dialog med publiken.

Filmerna görs av Oscar Hedin och Åsa Ekman, flerfaldigt prisbelönt dokumentärfilmsregissör. Ekman har bland annat gjort de två dokumentärfilmerna My life my lesson (Guldbaggenominerad och vinnare av Kristallen) och Say Something som producerats av Film and Tell.

Om Film and Tell
Film and Tell är en kreativ entreprenör för positiv samhällsförändring. Vi använder oss av filmens kraft för att synliggöra och väcka debatt i komplexa samhällsfrågor. Film and Tells unika metod kombinerar högkvalitativ film med omfattande distribution och innovativt förändringsarbete.
Läs mer om Film and Tell

Läs pressmeddelande från 13 februari 2017