Filmprojektet ”Det goda landet”


Onsdagen 22 januari kl 22 i SVT visas del ett av sex dokumentärfilmer som på olika sätt tar upp utmaningen att integrera invandrare i det svenska samhället. SHF stödjer filmprojektet Det goda landet ekonomiskt genom ett särskilt bidrag från Postkodstiftelsen. Genom att stödja filmprojektet vill SHF, tillsammans med bland andra Studieförbundet Vuxenskolan och Sveriges Museer, bidra med fler perspektiv på en av vår tids viktigaste samhällsfrågor.

Filmerna belyser sex områden där invandrare möter det svenska samhället. Första filmen handlar om polisen Ulf, Sveriges sista integrationspolis. Filmerna sänds onsdagar kl. 22 mellan 31 januari och 7 mars, och har skapats av filmbolaget Film and Tell som två år i rad belönats med tevepriset kristallen för bästa dokumentärprogram.

Under projektets gång har allmänheten och samarbetspartner, däribland hembygdsrörelsen, varit med och påverkat det färdiga resultatet. Det har skett genom att grupper och enskilda har fått se hur de sex avsnitten vuxit fram under filmnings- och klippningsarbetet.

Vill du veta mer, kontakta gärna Jan Nordwall, general­sekreterare vid SHF: 08-441 54 84, [email protected]

Teve och långfilm
Utbildningsradion är en partner i projektet och serien kommer att visas på nationell teve under 2018. Målet är att året därefter göra en långfilm baserad på bland annat material ur de sex filmerna.

Andra organisationer
Andra organisationer som stödjer projektet är Postkodlotteriets Kulturstiftelse, Utbildningsradion, Stiftelsen Chehla, Riksorganisationen Sveriges museer, Studieförbundet Vuxenskolan, Statens historiska museer och Världskulturmuseerna.

Om projektet
En av fem i landet är utrikesfödd. Väljarna rankar integration och immigration som den viktigaste samhällsfrågan; Sverigedemokraterna är ett tredje block i riksdagen, och flera partier har ändrat politik. Samhällsinstitutionerna försöker hantera det nya landskapet. Med ett inifrånperspektiv skildrar vi hur sex av den svenska nationalstatens bärande element – medborgarskap, territorium, statens ekonomi, lagen, kulturarv och språket – hanterar mötet med migranterna och det nya paradigmet. Sverige – ett land (Arbetstitel) är en dokumentärfilm, en utställning och en omfattande spridning, med målet att initiera och föra en demokratisk dialog med publiken.

Filmerna görs av Oscar Hedin och Åsa Ekman, flerfaldigt prisbelönt dokumentärfilmsregissör. Ekman har bland annat gjort de två dokumentärfilmerna My life my lesson (Guldbaggenominerad och vinnare av Kristallen) och Say Something som producerats av Film and Tell.

Om Film and Tell
Film and Tell är en kreativ entreprenör för positiv samhällsförändring. Vi använder oss av filmens kraft för att synliggöra och väcka debatt i komplexa samhällsfrågor. Film and Tells unika metod kombinerar högkvalitativ film med omfattande distribution och innovativt förändringsarbete.
Läs mer om Film and Tell

Läs pressmeddelande från 13 februari 2017