Ljusänglar på hembygdsgården

ÄNGLAR FINNS DOM

Visst finns dom, åtminstone i vår fantasi. Dom kan vara hårda och dom kan vara mjuka, sväva på moln och alltid är dom snälla! Ordspråket ”Du är en ängel” kan vi både höra och säga om någon som gjort nåt extra.

På hembygdsgården finns Ljusänglar, en vit skir ängel som sprider ljus och tillverkas av hembygdsföreningen. Vi använder en trästomme som grund. På den bygger vi upp kroppen, syr kjol, ärmar och skjorta. Det första vi måste göra är ängelns vingar. Vi bockar en ståltråd till visst format och klär den med tyg. Porslinshuvudet monteras därefter och ibland blir ängeln blåögd och ibland brunögd. När kläderna är på är det dags för håret som är långt och har härliga korkskruvar. Det är lingarn som vi kammar och lockar. Varje ängel blir en personlighet, ingen annan är den andra lik.

Dagens Ljusängel är en kopia av en ljusängel från sekelskiftet 1900. Originalet finns idag i Västanfors herrgårdsmuseum. Från början var den bara till låns men skänktes sedan till muséet. Hembygdsföreningen började göra Ljusänglar för många år sedan men traditionen föll i träda. Förra året kom önskan om Ljusänglar upp igen och två frivilliga började tillverkningen. Det blir inte så många, så varje ängel är unik! 

Dagens ljusängel kan utrustas med batteriljus och/eller stearinljus, ägaren väljer!

Annars ser den likadan ut som tidigare


Editerad av: Katarina Unemar (2019-11-26 19:03:17)